Kırsal Kalkınma Destekleme başvuru süreleri uzatıldı

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, “Kırsal Kalkınma Destekleri Yüzde 50 Hibe Programı” başvuru sürelerinin uzatıldığını açıkladı. Buna göre; yapılan değişikliklerle, başvuru süreleri ekonomik yatırımlar için 9 Nisan 2021, altyapı yatırımları için 23 Mart 2021 tarihine kadar uzatıldı.
Bu haber 2021-02-24 14:22:21 eklenmiş ve 222 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 17 Şubat 2021 Tarihli ve 31398 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı.

 

Yatırım yerinin mülkiyetinin yatırımcıya ait olma şartı kaldırıldı

 

Buna göre, 5 yıldan az olmamak üzere kiralanmış mülk üzerine yapılacak yatırımlar destek kapsamına alındı. Ayrıca, tarımsal amaçlı kooperatiflerce yapılacak yatırımlarda kira süresi şartı da aranmayacak.

 

Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne, Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi'ne veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerinin herhangi birine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekecek.

 

Kendi isteğiyle proje uygulamaktan vazgeçmesi nedeniyle projesi için fesih işlemi uygulanmış yatırımcılar hariç, geçmiş tebliğler kapsamında hibe programından yararlanmış ancak feshedilmiş proje başvuruları olan yatırımcılar 5 yıl hibe başvurusunda bulunamayacak.

 

Ayrıca, hibe sözleşmesi imzalayan ancak yatırımını henüz nihai rapora bağlayamayan, geçmiş tebliğler kapsamında hibe programından yararlanmış ancak fesih sürecinde bulunan proje başvuruları olan yatırımcılar hibe başvurusu yapamayacak.

 

Makine alımında TSE ve CE şartı da kaldırıldı



Tebliğde yapılan önemli bir değişiklik ise makine yatırımlarında, TSE, TSEK, CE ve deney belgelerinin destekten yararlanmanın ön şartı olmasını öngören 17’nci maddenin 13’üncü fıkrası yürürlükten kaldırıldı. Yürürlükten kaldırılan 13’üncü fıkra şöyle:
“Makine, ekipman ve malzeme alımlarında; yerli imalat makine, ekipman ve malzemeler için TSE veya TSEK belgesi, ithal makine, ekipman ve malzemeler için CE belgesi ile birlikte menşe belgesi ve nihai raporda tarımsal mekanizasyon araçlarının kredili satışına esas olmak üzere yapılacak deney ve denetimlerle ilgili mevzuat kapsamında alınacak olan deney raporunun sunulması gereklidir. Sabit süt sağım tesisleri, tam otomatik süt sağım makineleri (sağım robotları) ve sabit güneş enerjisi sistemlerinde işletme bazında düzenlenen deney raporu esas alınır. Özel imalat kapsamında yer alan ve bu fıkrada istenen belgelere sahip olmayan makine, ekipman ve malzeme alımları uygun giderler kapsamında değerlendirilmez.”

 

Öte yandan, Bakanlığın Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i de Resmi Gazete'de yayımlandı.

 

Buna göre, aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik bitkisel ürün yetiştiriciliği ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularında sulama sistemleri destek kapsamında değerlendirilecek.

 

Yatırımcılar, çevrim içi olarak sisteme girdikleri ve ekledikleri tüm belgeleri kapsayan başvuru dosyalarını ve yayımlanan mevzuata uygun yaptıkları inşaat, makine, ekipman ve malzeme alımlarına ilişkin ihaleye esas satın alma belgelerinin aslı ve bir suretiyle sipariş mektuplarının aslı ve bir suretini hibe sözleşmesi ekinde ilgili il müdürlüğüne elden teslim edecekler.

 

Tebliğler, 21 Kasım 2020'den geçerli olmak üzere 17 Şubat itibaren yürürlüğe girdi.

 

Başvurular 23 Mart ve 9 Nisan’da son!

 

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, “Kırsal Kalkınma Destekleri Yüzde 50 Hibe Programı” başvuru sürelerinin de uzatıldığını açıkladı. Yapılan açıklamada; Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No:2020/24) ve Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2020/25) de 17 Şubat 2021 tarih ve 31398 sayılı Resmi Gazete'de 2021/5 ve 2021/6 sayılı Tebliğlerl ile bazı hususlarda değişiklik yapılmış ve Tebliğlere bağlı olarak yayınlanan Uygulama ve Satın Alma Rehberleri güncellenmiştir. Yapılan değişikliklerle, başvuru süreleri; Ekonomik Yatırımlar için; 9 Nisan 2021, Altyapı Yatırımları için; 23 Mart 2021 tarihine kadar uzatılmıştır. Uygulama Rehberlerinin güncel hallerine; Bakanlığımız internet sitesinde yer alan, KKYDP online başvuru kısmında yer alan ‘Bilgi Edinme ve Mevzuat’ başlığı altında ‘mevzuat’ bölümünden ulaşılabilir. Herhangi bir mağduriyet oluşmaması adına, programa başvuruda bulunmak isteyen yatırımcı ve başvuru işlemlerini yatırımcılar adına yürüten danışmanlık hizmeti veren kişi, kurum ve kuruluşların müracaat hazırlıklarını güncellenen rehberlerde yer alan açıklamalar doğrultusunda hazırlamaları gerekmektedir.” denildi.

 

Yapılan açılamada ayrıca Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü’nden ve 0 378 227 02 23 / dahili 160-162 no'lu telefonlardan detaylı bilgi alınabileceği de kaydedildi.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Destekleri Yüzde 50 Hibe Programı
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›