Alınan kararlar “icrai” nitelikte değil

Bartın Valiliği, İl Pandemi Koordinasyon Kurulunda alınan kararın tavsiye niteliğinde olduğunu henüz icrai nitelikte bir alınmadığını açıkladı. İlimizdeki okulların yüz yüze eğitime geçişiyle ilgili olarak İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisince alınacak icrai kararların; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek çerçeveye göre kamuoyuyla paylaşılacağı kaydedildi.
Bu haber 2021-02-22 14:56:33 eklenmiş ve 148 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Pandemi İl Koordinasyon Kurulu geçtiğimiz Perşembe günü Vali Sinan Güner başkanlığında, kurul üyelerinin katılımıyla olağanüstü toplandı.

 

Çevrimiçi gerçekleştirilen toplantıda Cumhurbaşkanı başkanlığında yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısında alınan kararlar doğrultusunda, insan hayatı açışından son derece tehlikeli olan yeni tip Koronavirüs (Covid-19)  salgını nedeniyle alınması gereken tedbirleri ve kademeli normalleşme sürecinde ilimiz genelinde yapılacak faaliyetleri değerlendirmek üzere daha önceden yapılan hazırlık toplantılarında ortaya çıkan görüşler ve tüm katılımcıların önerileri doğrultusunda yeni kararlar alındı.

Söz konusu kararlar Bartın Valiliği resmi internet sitesinden kamuoyuna duyuruldu.

 

1 Mart’ta il genelinde tüm okullarda eğitim başlayacak

 

Bunar göre; İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 9 Şubat 2021 tarihli toplantısında İlimiz genelindeki köy okullarının tüm kademeleri ile resmi ve özel tüm anaokullarında 15 Şubat 2021 tarihinden itibaren tam gün olarak yüz yüze eğitime geçilmesi karar verilmiş bu çerçevede 1 Mart 2021 tarihinden itibaren ilimiz genelindeki tüm okullarımızdan Covid-19 hususunda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberleri ile belirlenen tüm tedbirlere riayet edilmesi kaydıyla; 1., 2., 3., 4., 8., ve 12. sınıfların haftada 5 gün eğitim-öğretim yapılacak şekilde açılmasına karar verildi.

 

Diğer ara sınıfların yani 5., 6., 7., 9., 10., ve 11. Sınıfların da ayrı ayrı ikişerli gruplara ayrılarak 1. grupların Pazartesi-Salı günleri eğitim-öğretime devam etmesine, Çarşamba günü okullarımızda dezenfeksiyon işlemlerinin yapılmasına, 2. grupların ise Perşembe-Cuma günleri olacak şekilde haftada 2 gün eğitim-öğretime başlamaları kararlaştırıldı.

 

İşte kantinlerin açılma koşulu!

 

Yine okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin bir takım ihtiyaçlarının karşılandığı okul kantinlerinde Covid-19 hususunda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberleri ile belirlenen tüm tedbirlere riayet edilecek.  Kantinlerde bulunan masa sandalyeler kaldırılarak öğrenci yoğunluğunu önleyecek şekilde kısa süreli ve temel ihtiyaçların teminine yönelik satış yapılması koşuluyla kantinler açılacak. 

 

Yurtlarda kalacak öğrencilere test yapılacak

 

Bartın Üniversitesi’nde bahar dönemi teorik eğitimlerin Yüksek Öğretim Kurulu’nun kararları doğrultusunda tamamen çevrimiçi yapılmasına, uygulamalı eğitimlerin ise azami tedbirler sağlandıktan sonra mümkün olan en uygun şartlarda kademeli olarak yüz yüze yapılmasına karar verildi.

 

 

Uygulamalı eğitimler için ilimize dışarıdan gelen öğrenciler Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait yurtlarda ve ayrı ayrı odalarda misafir edilecek. Öğrencilerin yurtlara kabul edilmeden önce gerek görülmesi halinde re’sen, istemeleri halinde ise takdiren PCR testlerinin İl Sağlık Müdürlüğünce yapılacak.

 

Dersler 21.00’dan sonraya bırakılmayacak

 

Ayrıca bu öğrencilerden 20 yaş altı olanlarının İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 20 Kasım 2020 tarihli toplantısında alınan karar gereği eğitim-öğretim faaliyetleri kapsamında sokağa çıkmalarının mümkün olmasından dolayı her hangi bir karara gerek olmadığına; eğitim-öğretimin saat 21:00’dan sonraya bırakılmaması konusunda gerekli tedbirlerin alınmasına karar verildi.

 

Kapalı işletmelerin durumu değerlendirilecek

 

Kafe, restoran, kahvehane, kıraathane ve çay ocağı gibi kapalı veya evlere servis yöntemiyle çalışan işletmelerin açılıp açılmayacağı, açılacak ise hangi şartlarda açılacağı da Sağlık Bakanlığının iller bazında belirleyeceği düşük, orta, yüksek, çok yüksek riskli iller olmak üzere 4 kademeli risk sınıflandırmasından sonra değerlendirilecek.

 

 

Kamudaki çalışma şartları yeniden ele alınacak  

 

İlimizdeki tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarında yoğunluğu azaltmak herhangi bir bulaş durumunda mümkün olan en az sayıda personelin etkilenmesini temin etmek amacıyla uygulanan esnek ve dönüşümlü mesai sistemi, kurumların personel durumu, iş yükü ve Covid-19 tedbirleri kapsamında aldıkları görevler de dikkate alınarak 1 Mart 2021 tarihinde yeniden değerlendirilecek.

 

1 Mart’tan itibaren pazaryerine girebilecekler

 

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 4 Kasım 2020 tarihli toplantısında,  İlimizdeki 65 yaş ve üzeri tüm vatandaşlarımızın (pazar esnafı hariç) umumi pazar yerlerine girmeleri kısıtlanmıştı. Bu vatandaşlarımızın pazar yerlerinde alınan tedbirlere riayet etmeleri kaydı ile pazar yerlerine 1 Mart 2021 tarihinden itibaren girmelerine karar verildi.

 

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi gündemine alınacak

 

İlimizde bulunan ve franchise şeklinde işletilen lokanta, kafe restoran gibi iş yerleri tespit edilecek. Bu yerlerin ana işleticilerinin Covid-19 tedbirleri kapsamında bir araya getirilerek tedbirlere riayet konusunda gerekli bilgilendirme yapılacak.

 

Kademeli normalleşme döneminde uygulanmasına gerek görülmeyen bazı tedbirler İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi gündemine alınacak.

 

Ayrıca alınan bu kararların İl Sağlık Müdürlüğünce takip edilecek.

 

“Tavsiye kararı” denildi

 

Alınan bu kararların ardından Bartın Valiliği’nden yeni bir açıklama yapılarak söz konusu kararların “tavsiye kararları” olduğu ve icrai niteliği bulunmadığı belirtildi.

 

Yapılan açıklamada; “18 Şubat 2021 tarihinde toplanan İl Pandemi Koordinasyon Kurulunda alınan tavsiye kararları hakkında basın yayın organlarında çıkan haber ve yorumlar üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür. Bilindiği gibi İllerde bulaşıcı hastalıklarla ilgili tedbir kararlarını almak İl Umumi Hıfzıssıhha Meclislerinin yetkisi dahilindedir. İl Pandemi Koordinasyon Kurulları, bu meclislere, alacakları kararlarda danışmanlık yapan ve tavsiyede bulunan alt kurullardır. Başka bir ifadeyle Pandemi Kurullarının kararları icrai nitelikte değildir. Uygulamayı şekillendiren icrai kararlar İl Hıfzıssıhha Kurullarınca alınmaktadır. Haber ve yorumlara konu olan Pandemi Kurulu kararı, ilimizdeki okulların fiziki yapısı, sınıf mevcutları, vaka sayılarının birlikte değerlendirilmesi sonucu alınan bir tavsiye kararıdır. Henüz icrai nitelikte değildir. İlimizdeki okulların yüz yüze eğitime geçişiyle ilgili olarak İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisince alınacak icrai kararlar; Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek çerçeveye göre kamuoyu ile paylaşılacaktır.” denildi.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği İl Pandemi Kurulu pandemi koronavirüs İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›