“Cami inşaatımızın bitirilmesini talep ediyoruz”

Diyanet-Sen Bartın Şubesi, Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından alınan karar sonrası yapımı durdurulan Eski Endüstri Meslek Lisesi arazisindeki Merkez Cami inşaatının bir an önce tamamlanmasını talep etti. Diyanet-Sen Bartın Şube Başkanı Sefai Albayrak, inşaat alanı önünde yaptığı açıklamada, “Bilindiği üzere ilimiz Kemerköprü Mahallesi Bartın Meslek Lisesi olarak bilinen bina bir süre önce depreme dayanıksız olması, dolayısıyla son teknoloji ile yapılan yeni binasına taşınmış ve eski bina yıkılarak yerine cami yapılmasına karar verilmişti. Bartınlı vatandaşların isteği ve yardımlarıyla başlayan cami inşaatı maalesef bir süre önce durduruldu.” dedi.
Bu haber 2021-02-19 15:53:42 eklenmiş ve 151 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Diyanet-Sen Bartın Şube Başkanlığı, Zonguldak İdare Mahkemesi kararı ile durdurulan Bartın Merkez Cami ve Külliye inşaatı ile ilgili bir açıklamada bulundu.

 

Memur-Sen Şube Başkanı Muhammet Akça, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, Anadolu Diyanet-Sen Genel Başkanı Mustafa Arabacı, Ensar Vakfı Başkanı Engin Köstekçi, Diyanet-Sen Şube Başkan Yardımcısı Mustafa Korkut, AK Parti İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyeleri ile Gençlik Kolları Başkanı Mücahit Demir’in yanı sıra din görevlileri ile muhtarlar da açıklamaya destek verdi.

 

Açıklamasında dolaylı olarak Eğitim Sen’i de eleştiren Diyanet-Sen Bartın Şube Başkanı Sefai Albayrak, “Tarihe sahip çıkıyorum adına malum bir sendikanın camilerimize ve dini değerlerimize karşı kamuoyu oluşturması, söz konusu binanın tescillenmesine yönelik 05.11.2019 tarihli başvurusu üzerine Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü uzmanlarınca yerinde inceleme yapılmış ve söz konusu yapının kültür varlığı olma özelliği göstermediği gibi, binanın metruk durumda olduğu yönünde rapor sunulmuştur. Yine Bartın Belediye Başkanlığının 36.11.2019 tarih ve 6468 sayılı yazı ekinde binanın depreme dayanıksız olduğu ve yıkılması gerektiği yönünde raporu verilmiştir. Bütün bu raporlara rağmen malum sendika 10.12.2020 tarihinde Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kuruluna itiraz başvurusunda bulunmuş, konu Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından tekrar değerlendirilerek itirazın yersiz olduğuna ve Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 27.11.2019 tarih ve 5652 sayılı kararının geçerli olduğuna karar vermiştir.” dedi.

 

“Söz konusu raporlar ortada”

 

Konunun mahkemeye taşındığını hatırlatan Albayrak yetkililerden gerekli izinlerin verilerek cami inşaatının bir an önce bitirilmesini talep ettiklerini belirterek şunları söyledi:

“Zonguldak İdari Mahkemesine Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yapılan itirazda ise; söz konusu binanın 19. Yüzyılın sonlarında yapıldığı ve tarihi özellikler taşıdığına karar vererek, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu kararında hukuka uyarlık bulunmadığı kararına varmıştır. Yine bu karar da istinafa taşınmıştır. Kültür varlıklarımızı tarihimizi korumak ve onları gelecek nesillere aktarmak devletimizin ve bizlerin vazifesidir. Söz konusu raporlar ortadadır. Okul binasının eğitime uygun olmadığının raporlarla tespit edilmesi üzerine, yerine şimdiki bina yapılmış ve okulumuz artık bu güzel ve son teknoloji ile donatılmış yeni binasında hizmet vermektedir. Yıkılan eski binanın yerine ise vatandaşların isteği ve yardımlarıyla toplanan paralarla cami külliyesi yapımına başlanmıştır. Ancak Zonguldak İdari Mahkemesinin kararı ile, yıkılan bina kültür varlığı olarak tescillendiğinden, cami yapımı durdurulmuştur.

 

“Bir an önce bitirilmesini talep ediyoruz”

 

Gönül isterdi ki gerçekten bu bina tarihi özellikler taşıyan bir bina ise öncesinden koruma altına alınmış olsaydı. Yıkılan bir binaya geriye dönük koruma söz konusu olamayacağına göre, yapımı durdurulan cami külliyesinin yapımına devam edilmesini ve Bartınlı vatandaşlarımızın büyük bir özveri ile elinde avucunda ne varsa yardıma koştuğu, böyle bir beklentinin oluştuğu, vatandaşlarımızın isteklerine saygı gösterilmesini istiyoruz. Hali hazırda 800 adet Jet Graud kazıkla zemin iyileştirilmesi yapılan ve büyük masraflarla hafriyatı alınan ve hali hazırda yapımı durdurulan cami için Bartınlı hayırsever vatandaşlar binlerce lira yardımda bulunmuştur. Vatandaşlar caminin yapımına izin verilmesini ve bir an önce tamamlanmasını istemektedir. Uzun süren mahkeme süreçleri ile caminin yapımının durdurulması, uzaması bizleri ve Bartın halkını derinden üzmektedir. Yetkililerden gerekli izinlerin verilerek cami inşaatının bir an önce bitirilmesini talep ediyoruz.”

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Merkez Cami ve Külliye İnşaatı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›