“1. Derece korunması gereken varlık” olarak tescil edildi

Bartın Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Bora, Endüstri Meslek Lisesi'nin yıkılmasının ardından başlayan cami ve külliye inşaatını durduran kararla ilgili açıklama yaparak tarihi binanın Zonguldak Bölge İdari Mahkemesi Kararı’na uyarak Karabük Koruma Kurulu’nca “1. Derece korunması gereken varlık” olarak tescil edildiğini açıklarken “Bu nedenle meslek lisesinin yerine devam eden külliye inşaatının durdurulması gerekmekte ve aslına uygun olarak restore edilerek bilirkişi raporunda da belirtildiği üzere sağlık ya da eğitim müzesi yapılması gerekmektedir.” dedi.
Bu haber 2021-02-09 18:31:10 eklenmiş ve 359 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Merkezde bulunan ve 1960’lı yıllardan beri Endüstri Meslek Lisesi olarak kullanılan lise binası 2019 Yılı temmuz ayında boşaltılıp başka bir binaya taşınan, tarihi bina Bartın Müftülüğü tarafından Kasım 2019 tarihinde yıkılmıştı.

Bartın Eğitim Sen in Ankara Mimarlar Odasına yetki vermesi ile Mimarlar Odası tarafından Karabük Koruma Kurulunun tescil etmeme kararına karşı dava açmış Zonguldak İdare Mahkemesi, Karabük Koruma Kurulunun tescil etmeme kararını bozarak tarihi Bartın Endüstri Meslek Lisesi binasının birinci derece korunması gereken binalardan olduğunu tespit ederek korunmasını tescil ettiğini Bartın Eğitim Sen’e resmi yazı ile bildirdi.  

Bunun üzerine Bartın Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Bora bir açıklama yaparak kararı kamuoyuna açıklarken tarihi geçmişe sahip bir okulun mahkeme kararı beklenmeden yıkılmasına bir kez daha tepki gösterdi.

Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanlığı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen açıklamaya CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, Mimarlar Odası Temsilcisi Nejat Vural, Peyzaj Mimarı Prof. Dr. Selma Çelikyay, Avukat Nilgün Saban, Bartın Halk Evleri Başkanı Yonca Alemdar, Endüstri Meslek Lisesi’nde görev yapmış öğretmenler ve mezunları da katıldı.  

 

“Yıkmak için kimler yetkilerini nasıl kullandı?”

 

“Bartın Endüstri Meslek Lisesi tarihi binasını yıkmak için kimler yetkilerini nasıl kullandı? Yıktırmamak için kimler yetkilerini de aşarak neler yaptı?” diye soran Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Bora, yaptığı açıklamada süreçle ilgili de bilgiler verdi. Bora, açıklamasında şöyle dedi:

“Söz konusu okul binası 1886 yılında dönemin Kastamonu Valisi olan Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından ‘Frengi Hastanesi’ olarak yaptırılmıştır, uzun süre bu amaçla kullanıldıktan sonra Bartın Memleket Hastanesine dönüştürülerek uzun yıllar da hastane olarak Bartın halkına hizmet etmiştir. Hatta eski yıllarda önünden geçen cadde ‘Eski Hastane Caddesi’ olarak isimlendirilmiştir. Günümüzde Bülent Ecevit Caddesi adını taşımaktadır.

 

“Milli Eğitim Müdürlüğü yıkımın önünü açtı”

 

Aralık 2020 tarihli mahkeme kararında ve Bartın Halk Kültürü kitabında belirtilen Tarihi Endüstri Meslek Lisesi binası ve binanın üzerine kurulu değerli araziler söz konusu okulun hazineye ait daha sonra Milli Eğitim tarafından Diyanet İşleri Başkanlığına verilmiş, Başkanlık tarafından okulun alanına cami ve külliyesi yapılması kararı alınmıştır. Yani Bartın Milli Eğim Müdürlüğü tarafından tarihi okul binasının yıkılmasının önü açılmıştır.

Pekala bu kararı veren Milli Eğitim Müdürü Bartın Halk Kültürü kitabını okumuş mudur ya da Mahkeme ‘aslına uygun restore edilsin’ derken Milli Eğitim neden yıkılsın demektedir?

 

Neden sorumluluğunu yerine getirmedi?

 

Milli Eğitim Müdürlüğü bunları yaparken yani kendi tarihi okulunu yok etme planı yaparken Bartın Belediyesi boş durur mu hiç. Belediye Başkanı Belediye Meclisi’ni toplayıp Bartın Endüstri Meslek Lisesi’nin tarihi binası ve arazilerinin külliye yapılabilmesi için 04.01.2017 tarihli ve 24 sayılı Meclis kararıyla ilgili yerin imar planını değiştirerek tarihi binanın yıkılması sayısız iş ve meslek elemanı yetiştiren Bartın’ın kültür sanat ve ekonomik hayatına katkı sunan tarihi binanın yıkılması yerine başkaca binaların yapılması için çaba sarf etmiştir. Pekala Sayın Belediye Başkanı ‘Bartın’ımıza sahip çıkıyoruz’ diye sürekli demeç verirken neyi kastetmektedir? Pekala Belediye Başkanı Bartın halk kültürü tarihi kitabının 289.sayfasını okumamış mıdır? Bartın Eğitim Sen olarak Bartın Belediyesine yıkım başlamadan önce üst üste 3 kez yıkımı durdurması için ayrıca tarihi mesleki lisesinin yıkım aşamasında kanserojen madde içeren asbes kontrolü yaptırması için uyarı yazısı yazdığımız halde halk sağlığını korumak ve Bartın’ın tarihi kimliğine sahip çıkmakla yükümlü bir kamu görevlisi olarak neden sorumluluğunu yerine getirmemiştir?

 

“Savcılık tarafından değerlendirmeye dahi alınmadı”

 

Tüm bunlara rağmen Bartın’daki resmi kurumlar Karabük Koruma Kurulunun incelemesi ve tescil kararını beklemeden yıkım başlamış bizimle beraber Bartın Emniyet Müdürü de yıkım alanında olduğu halde, iş güvenliği ve iş sağlığı tedbirlerine uymadan yıkım yapıldığını tespit ettiğimiz halde, Bartın Emniyeti yasalara uymamış ve yıkımı durdurmamıştır. Yıkım esnasında acilen Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduğumuz halde yıkımın hukuksuzluğu savcılık tarafından değerlendirmeye dahi alınmamıştır. Yıkım başladığında tarihi memleket hastanesi olan meslek lisesi binamızın önünde başta Bartın Eğitim-Sen yöneticileri olmak üzere duyarlı kişi ve kurum temsilcileri olarak doğasına memleketine tarihine kültürüne sahip çıkan bir avuç duyarlı yürek vardı. Meslek lisemizin önünde haykırdık. Bartın Valisini, Bartın Belediye Başkanını, Bartın Milli Eğitim Müdürünü adalet yetkililerini çağırdık. Hiçbirisi tarihi meslek lisesi binasına sahip çıkmak için gelmeye tenezzül bile etmedi.

 

“1.derecede korunması gereken varlık olarak tescil edildi”

 

Sonuç olarak Zonguldak İdari Mahkemesi 1886 yıllarında kurulan memleket hastanesi olarak çalışan tarihi kökleri olan okulumuzun yıkılmaması gerektiğini Karabük Koruma Kuruluna bildirmiş, Karabük Koruma Kurulu tüm müracaatlarımızı geri çevirdiği halde mahkeme kararına uyarak tarihi binayı 1.derecede korunması gereken varlık olarak tescil etmiş ve bu durumu yazıyla sendikamıza bildirmiştir. Bu nedenle meslek lisesinin yerine devam eden külliye inşaatının durdurulması gerekmekte ve aslına uygun olarak restore edilerek bilirkişi raporunda da belirtildiği üzere sağlık ya da eğitim müzesi yapılması gerekmektedir.

Bartın Eğitim-Sen olarak Bartın Endüstri Meslek Lisesinin tarihi binasının yıkılmaması için eğitim ve sağlık müzesi olarak tekrar Bartına kazandırılması için bizimle birlikte yan yana omuz omuza mücadele ettiğiniz mimarlarımıza, mühendislerimize, siyasi parti temsilcilerimize, yardımseverler derneği ve birçok derneğimize, öğrencilerimize Endüstri Meslek Lisesi mezunu öğretmenlerimize, velilerimize duyarlı kurum ve duyarlı kişilere teşekkür ederiz. Çocuklara geleceğimize sahip çıkmak için hep birlikte mücadele edeceğiz.”

ETİKETLER : Bartın Eğitim-Sen Bartın Endüstri Meslek Lisesi
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›