Gazeteciler sordu, Başkan Akın yanıtladı

Bartın Dijital TV’de yayınlanan Ahmet Oktay’la Enine Boyuna programına katılan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, gazetecilerin sorularını yanıtlarken Bartın ve ülke gündeminin yanı sıra 2020 yılında hayata geçirilen projeler, devam eden çalışmalar ve 2021 yılında yapımına başlanacak olan projeleri anlattı. Yapılacak olan yeni köprülerle birlikte şehiriçi trafiğinin rahatlatılacağına işaret eden Belediye Başkanı Cemal Akın, imar planıyla Bartın’ın 50-60 yılının planladığını ifade ederek “Bartın büyüyor ve genişliyor. Bartın genişledikçe rahatlayacak. Belki biz Akmanlar’a kadar mahalle yapacağız. Bütünşehir gelirse her yer mahalle olacak zaten.” diye konuştu.
Bu haber 2021-01-12 13:34:06 eklenmiş ve 182 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Dijital TV’de yayınlanan “Ahmet Oktay’la Enine Boyuna” adlı canlı yayın programına katılarak, gazetecilerin belediye çalışmalarıyla ilgili sorularına yanıt verdi.

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Ahmet Oktay’la Enine Boyuna Programı’nın canlı yayın konuğu oldu.

 

Her hafta canlı olarak yayınlanan program bu kez farklı bir formatta gerçekleştirildi. EYBEY Medya Sahibi Ahmet Oktay’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa BartınStar.Com Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Turhan Öztürk, Güngör Yavuzarslan ve Pusula Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nilay Meryem Çömlek de katıldı.

 

Başkan Akın, gazetecilerin sorularının yanı sıra vatandaşlardan gelen soruları da yanıtladı.

 

Doğma büyüme Bartınlı olan ve siyasette de 44 yılını geride bıraktığını ifade eden Başkan Akın, kentin sorunlarına da vakıf olduğunu belirtti. 12 yıllık Belediye Başkanlığı boyunca da halkla içi içe olduğunu belirtirken belediye çalışmalarıyla ilgili soruları yanıtladı.

 

Soru-cevap formatında gerçekleşen yayında Başkan Akın, Bartın ve ülke gündeminin yanı sıra 2020 yılında hayata geçirilen projeler, devam eden çalışmalar ve 2021 yılında yapımına başlanacak olan projeleri anlattı.

 

“İşçimizi ezdirmeyiz, şov da yapmayız”

 

Bartın Belediyesi bünyesindeki işçilerin maaşlarıyla ilgili net bir rakam belirlenip belirlenmediği sorusuna Başkan Akın, “Belediye şirketimiz bünyesinde çalışan 400 işçimiz var. Biz asgari ücreti değerlendireceğiz. Aslında şöyle bir şey var; işçilerimiz şirkete geçtikten sonra yani 4 Aralık 2018 yılından bu yana yevmiyeye döndü artık yani asgari ücret meselesi yok. Ama ‘biz alın teri kurumadan işçinin hakkını verin’ düsturundan geliyoruz. Onun tabi ki asgari ücretin altında bırakmayacağız, onun üzerinde vereceğiz. Ayrıca başka bir şey daha var; kanundan kaynaklı olarak veremediğimiz yüzde 4’lük bir kısım vardı ilaveten onu da katacağız, onu da vereceğiz. Biz işçimizi ezdirmeyiz ama şov yapmak anlamında da bunu asla yapmıyorum, yapmam da. Bizim çalışan arkadaşlarımızı ezdirmediğimizi de bilirler, biz mesaisini, ikramiyesini, maaşını zamanında veren bir belediyeyiz.” yanıtını verdi.

 

“Durum kırmızıdan yeşile döndü”

 

Koronavirüsle mücadele kapsamında Bartın Belediyesi’nce yapılan çalışmalardan da bahseden Başkan Akın, pandemi sürecinin başında kurulan ve halen daha faaliyetine devam eden Araç Dezenfeksiyon İstasyonu’nda 50 binden fazla aracın dezenfekte edildiğini söyledi.

Pandemi sürecinde normalleşme döneminin başladığı 1 Haziran’da Bartın’da hiç vakanın olmadığını hatırlatan Başkan Akın, Vali Sinan Güner’in başkanlığında İl Hıfzıssıhha Kurulu’nda, Pandemi Kurulu’nda ve Tarım Kurulu’nda alınan kararların bu hususta büyük etkisi olduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz aylarda günlük 300’e yakın vakan tespit edildiği Bartın’da sağlık çalışanları, Emniyet, Jandarma, bekçi ve zabıta ekiplerinin güç birliğiyle durumun kırmızıdan yeşile döndüğünü aktaran Başkan Akın, Belediye olarak da gece gündüz çalıştıklarının altını çizdi.

 

“Ne yazık ki bir hassasiyetsizlik var”

 

Geçtiğimiz aylarda gündem olan Bartın Irmağı’ndaki kirlilikle ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Akın, hassasiyet gösterilmesini isteyerek “Bartın Irmağı’nın kenarında Milli Emlak ile şahıslara ait yerler var. Eğer ırmakta bir kirlilik varsa bu da Çevre Bakanlığı’nın yetkisinde aslında bizde değil. Ama yetki bizde değil diye biz de durmuyoruz. Biz bir sal yaptık bu salla bütün ırmak temizleniyor. Defalarca da bunu yaptık. Ama ne yazık ki bir hassasiyetsizlik var. Biliyorsunuz ki Irmak Islah Projemiz var. Bu proje olduktan sonra kenardaki çöplerin temizlenmesi kolay ama ırmaktaki kanalizasyon atıklarının temizlenmesi çok zordu. Bu nedenle Çevre Bakanlığı’nın desteği ve Avrupa Birliği’nin hibesiyle Atıksu Arıtma Tesisini ilimize kazandırdık, Bartın’ı da her gün ırmağa akan 14 bin ton atıktan kurtuldu. Diğer yerlerde arıtmalar olmadığı için ırmağa salınan yerler oluyor. Sanayiye de artıma yapıldı ama zaman zaman görüyoruz, hiçbir şey yok dediler ama rengini gördük, birkaç gün de öyle durdu. Bu konuyla ilgili de gerekli yerleri ben bilgilendirdim. Bu anlam itibariyle de görevimizi yaptık. Bize mavi bayrak almaya hak kazandığımızı söylediler. Sadece denize değil ırmaktan gelen suya da bakıyorlar. Yani ‘ırmak da temiz’ dediler. Ama ırmağımızın kenarlarınız temiz tutmak için de hepimize görev düşüyor. Bartın, hepimizin.” dedi.

 

“Muhakkak olması lazım”

 

Termik santralle mücadele eden Bartın Platformu’nun kentteki diğer çevre sorunlarıyla da aynı mücadelede yer alması gerektiğini savunan Akın, “Termik santral, en önemli sorunlarımızdan biriydi. Biz hep ‘kömüre evet’, ‘termik santrale hayır’ dedik. Termik santralin yanı sıra taş ocakları için de Bartın Platformu mücadele verdi. Elbette ki hepsine müdahale edeceğiz. Çünkü Bartın Platformu hassasiyet noktasında kuruldu. Defalarca toplantılar yaptık. Muhakkak olması lazım, doğru buluyorum.” ifadelerini kullandı.

 

“Gizli, saklı şeyler değil”

 

2017-2019 yılları arasında yapılan 97 ihalenin 75’inin usulsüz bulunduğu ile ilgili bir gazete haberindeki iddialara Başkan Akın, “Eğer öyle bir şey olsa bu iş mahkemeliktir, ağır cezalıktır. Bizim Sayıştay raporlarımıza herkes girip bakabilir. Türkiye çapında Sayıştay’ın ve Bartın Belediyesi’ni internet sitesine girdiğiniz zaman her şeyi görürsünüz. Bunlar gizli, saklı şeyler değil.” yanıtını verdi.

 

“An itibariyle su sıkıntımız yok”

 

Yeterli yağış olmaması sebebiyle son yılların en kurak günlerinin yaşandığına dikkat çeken Başkan Akın, oto galerilerde araba yıkama işlerinin haftanın iki günü yapılması hususuyla ilgili tebliğde bulunulduğunu belirtti. Şuan için Bartın’da su sıkıntısının yaşanmadığının altını çizen Akın, şöyle dedi:

 

Yaşanan kuraklık nedeniyle tüm ülkemizde olduğu gibi ilimizde de aldığımız tedbirler kapsamında oto galerilerinde araba yıkama işlerinin haftanın iki günü yapılması hususunu değerlendirip, galerici esnafımıza sözlü tebliğ ettirdik.  Bartın’da 70 civarında oto galeri var. Buradaki arabalar her gün yıkanıyor. Bu 70 galeride 10 araba olsa 700 araba yapar. Yağışların az olması nedeniyle yaşanan ‘su sıkıntısı bitene kadar dikkat edelim’ dedik. Türkiye’de, Bursa’da 3-4 günlük su kaldığından bahsediliyor. Bizim şuan böyle bir sıkıntımız yok ama Ulupınar’dan gelen su yarıya düştü. Eğer biz Çayırköyü’ndeki suyu bulup getirmeseydik ben de buraya çıkıp konuşamadım. Su meselesi çok önemlidir. Çok şükür Çayırköyü’nde bulduğumuz o yer altında yaklaşık 3 milyon metreküplük su birikiyor. Bunların yanında yeni çalışmalar da yapıyoruz. Bir de bizim DSİ ile imzaladığımız bir protokol var. Ulupınar’ın üst tarafından yapılan o yeraltı barajını kim yaparsa yapsın parasını biz vereceğiz. Orası bir yeraltı barajı ve çok faydalı olacak. Ama 20-25 gün daha kuraklık devam ederse o zaman tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de sıkıntı oluşmaya başlar. Ama an itibariyle şuan için su sıkıntımız yok.”

 

“Akmanlar’a kadar mahalle yapacağız”

 

Yapılacak olan yeni köprülerle birlikte şehiriçi trafiğinin rahatlatılacağına işaret eden Belediye Başkanı Cemal Akın, imar planıyla Bartın’ın 50-60 yılının planladığını ifade ederek “Bartın’ın iki tarafından geçen nehir, Yalı mevkiinde Gazhane’nin orada Kıl Burnu’nda birleşiyor. Bartın, 3’e ayrılmış, bunu da köprülerle geçersiniz. Daha önceki İmar Planı’nda köprü yoktu. Biz Bartın’da 70 milyon metrekarelik bir imar yaptık. Bu imar planını yaparken de Bartın’ın 50-60 yılına hitap edebilecek 15 tane köprü koyduk. Bunlardan 2 tanesi yaya köprüsüydü, biri TOKİ Köprüsü’ydü, 12 tanesi de trafik köprüsüydü. Yollarını biz açacağız, istimlaklarını biz yapacağız, köprüyü de Devlet Su İşleri yapacak. Biz Belediye olarak üzerimize düşeni yaptık. Şehiriçi trafiğini rahatlatmak anlamında bu köprülerden en önemlisi, İnkumu durağından fidanlık denilen TOKİ’nin yapacağı Millet Bahçesi’ne geçecek, oradan da yeni Adliye’nin önünden çevre yoluna çıkacak. Kemerköprü Meydanı’nda yapacağımız meydan düzenlemesi de pandemi dolayısıyla gecikti. Kemerköprü’yü meydan yapacağız. Kemerköprü’ye her gün ortalama bin tane minibüs girip çıkıyor. Biz Bartın’ın 50-60 yılını planladık. Bu süreçte yıprandık da, neler konuşuldu. Ama bu köprüler yapılamadığı müddetçe ya siz merkezin trafiğini kapatacaksınız ya da bunları yapacaksınız. Bartın büyüyor ve genişliyor. Bartın genişledikçe rahatlayacak. Belki biz Akmanlar’a kadar mahalle yapacağız. Bütünşehir gelirse her yer mahalle olacak zaten.” diye konuştu.

 

“50 projenin şuan 25 tanesi bitti”

 

Pandemi dolayısıyla birçok projemizin açılışını yapamadık. Bunlardan biri Emekliler evi. Şuan yapımı devam eden Atatürk ve Şehitler Müzesi var. Çalışmalar devam ediyor, eğer pandemi de biterse 18 Mart’ta açılışını yapmak istiyoruz. Gasilhane’de son rötuşlar yapılıyor. Eski Hava Lokali’nin olduğu yere Kültür Merkezi yapacağız. 5 katlı binamızın 4 katı Kültür Merkezi olacak, 5. katına da Kültür Kent Belleği ve Araştırma Kütüphanesi yapacağız. Her şeyi dijitalleştireceğiz, sonra da Bartın’ın el yazması olan kitaplarını da koyacağız. Köypark Projemiz vardı. İlk etapta 60 bin metrekarelik bir alanın projeleri bitti, uygulaması projesi geliyor, talimatı da verdim, ‘yolları açmaya başlayın’ dedim. Ortalama 50 projenin şuan 25 tanesi bitti.”

 

“Projelerin parası kasamızda hazır”

 

Bartın Belediyesi’nin piyasaya ve çalışanına borcu olmadığını söyleyen Başkan Akın, yapılacak olan projelerin paralarının da hazır olduğunu ifade ederek “Bartın Belediyesi olarak sadece İller Bankası’na borcumuz var. Ben göreve geldiğimde 30 milyon TL bütçemiz vardı, 66 milyon TL borcumuz vardı. Yani borcumuz bütçemizin iki katından fazlaydı. Şimdi 60 milyon borcumuz vardır belki ama 140 milyon bütçemiz var. Piyasaya borcumuz yok, çalışanımıza borcumuz yok, bahsettiğim projelerin de parası kasamızda hazır. İki köprünün parası da kasamızda hazır. Ticari hayatım nasılsa mali anlamda buraya da aynısını uygulamaya çalışıyorum.” dedi.

 

“İlk hedef projelerimi bitirmek”

 

Milletvekilliği için aday olmayı düşünüp düşünmediği sorusuna da Başkan Akın, “Kafamın bir tarafında bir şey yok. Ben şuan elimdeki projeleri bitirmek istiyorum. Kimse benim ağzımdan ‘ben bir dahaki sefer Belediye Başkanı adayı olacağım, milletvekili aday olacağım’ diye bir şey duyamaz. Şartların ne olacağını hiçbirimizin bilmesi mümkün değil. Ama benim ilk yapmam gereken projelerimi bitirmek. Çünkü ben o projelerle halkın karşısını çıkıyorum. Bana da onların hesabını soracaklar. İlave projelerimiz de var ama ilk hedefimiz elimizdeki projelerimizi hayata geçirmek. Sonrası ne olur, şartlar neler olur bilemeyiz. Cumhur İttifakı’nın kurulacağını, ittifaklarla seçimlere gidileceğini kim derdi? Yani şartlar nereden nereye geldi, bunu kimse bilemezdi. Öyle bir şey olursa da halka soracağız, teşkilatlarımıza ve partimize soracağız. Şuan için seçim yok, 2023’te Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Milletvekilliği seçimi de belediye başkanlığı seçimi de aynı anda olur mu bilmem ama Sayın Genel Başkanımız ‘seçimler zamanında yapılacaktır’ diyor. Biz de o zamana kadar işimize bakalım diyorum.” diye yanıt verdi.

 

“Belediye olarak dijitalleştik”

 

Belediye olarak dijitalleştiklerini açıklayan Akın, su tahsilatlarının da e-belediye üzerinden yapılabildiğinin altını çizerek “Biz Web TV kuracağız. Kurulma sebebi belediyenin bu tarz işleri için olacak. Bartın Belediyesi’nin Kent Müzesi’ni muhteşem yapmışlar şimdi de kültür yolunu yapıyorlar bunları da hep yayınlayacağız. Sanal tur olacak. Biz belediye olarak dijitalleştik. Bartın’da 11 tane yayın yaptık, söz uçar yazı kalır. Bizim e-belediyemiz var. Önceden böyle imkanlarımız yoktu. Borç bilgilerini alabiliyorsunuz, tahsilat yapabiliyorsunuz. Yapılandırma olduğu için tahsilat bilgilerinden bütün işlemleri halledebiliyorsunuz. Beyanlarınızı oluşturabilirsiniz. Abonelik, açma ve kapatma işlemlerini buradan halledebiliyorsunuz.” dedi.

 

“4 yıldır uğraşıyoruz”

 

Hisseli tapuların kişisel tapuya çevrilmesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade eden Başkan Akın, “Bartın’da 1977 yılından itibaren böyle bir sıkıntı var. O zamandan beri görevde olan başkanlarımız o işe el atmamış çünkü çok zor bir iş. Oradaki bütün kişilerle görüşüp 18 maddenin 10 celseni  uygulamanız lazım. Bartın nerelerdir? Karaçay’da 2 tane bölge, Tuna Mahallesi, Esentepe, Karaköy’de 2 bölge ve Aladağ’da da 3 bölge var. Bu zamana kadar Aladağ’da bir noktaya verdik, Tuna Mahallesini verdik Karaköy ve Karaçay’dan verdik. Şimdi 5 bölge var. Aladağ’da sordukları yer 500 arsanın olduğu bir yer katlı binalar varsa bin 500 belki daha fazla aileyi ilgilendiren bir konu ve 4 yıldır uğraşıyoruz. Bütün masraflar bizden ve kadastroya gönderdik. 18 maddeye göre asgari 10 metre yol yapılması lazım yeni planlarda 15 metre ama orda 5 metre yapılmış onların 10c olduğu için 7 metre yapması lazımdı. Bu yüzden sıkıntılar oluşuyor. 5-6 aylık bir zaman için de düzenlenir sonrasında tapuya gidilip teslim edilir.” diye konuştu.

 

“Yargı süreci başlamadı”

 

Bartın Belediyesi’nde yaşanan yolsuzlukla ilgili sürecin artık yargıda olduğunu belirten Başkan Akın, şöyle dedi:

“Konu yargı sürecinde, müfettiş geldi, vatandaş ‘ben yaptım’ dedi. 2 tane arabası vardı arabalarına el konuldu. Başlayınca da onu yerlerine koyacağız kanun bunu gerektiriyor. El konulacak, paramızı alacağız, kendisi hapiste zaten şuan. Yargı süreci başlamadığı için diyecek bir şeyim de yok çünkü bilmiyorum.”

 

“Belediye olarak AVM yaptırma şansımız yok”

 

Bartın’da en çok merak edilen AVM projesiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine de Başkan Akın, “Bizim AVM yaptıracak halimiz yok. Ama imarı onu kurtarıyorsa imarı yapılırsa AVM de yapılır. Bizim belediye olarak yapma ve yaptırma şansımız yok. Ama iş merkezleri oluşacak her yerde. Bizim Tarihi Kentler Birliği’ndeki meselemiz tarihi çarşıdır. Bartın Belediyesi 21 yıldır Tarihi Kentler Birliği’nin üyesidir. Bende Bartın Belediye Başkanı olarak 8 yıldır orada yönetim kurulu üyesiyim. Ben orada olmasaydım belki Kent Müzesini nu kadar güzel yapma fırsatı bulamayacaktım. Hamamı, Su Terazisini en eski haline getirmezdik belki de. Çarşı çok önemli.” yanıtını verdi.

 

“Kar için hazırlıklıyız”

 

Yoğun kar yağışına hazırlıklı olduklarını belirten Başkan Akın, “Biz kar yağışı için hazırlıklıyız. İlk önce ana arterleri açmak lazım. Halk otobüsünün gittiği yollar açılmalı ilk önce. 12 tane kamyonumuz var. Lazım olan her şey var. Tuzlama için 100 ton hazır. 200 ton solüsyonumuz hazır. Sokak hayvanlarımız var. 70 nokta da Bartın Belediyesi yerlerini veriyor. Yılda 40 ton hazır mama veriyoruz. Yavru ve hasta hayvanlarımızı da barınağa alıyoruz. İtfaiyemiz var bu çalışmalarımız da var. 400 kilometre yol ağımız var. Yıllar önce 1,5 metre kar yağdığında o kaldırılıyor sonra ırmağa dökülüyor. Böyle bütün kaldırımlar temizleniyor. Köyde çalışmaya benzemiyor. O yüzden ilk önce ana hatlardan başlanmalı. Öncelikli bölgelerimiz var.  Hastane, TOKİ, Aladağ, Yukarı Çarşı, Kemerköprü gibi bölgeler.” dedi.

 

Gazetecilere “Bartın Doğal Durumu ve Tarihi” isimli kitabı hediye etti

 

Programın sonunda Akın, gazetecilere 1922 yılında Bartın İdadisi Tarih Coğrafya Öğretmeni A.Şeref tarafından Osmanlıca el yazısı olarak kaleme alınan ve Türkçe tercümesi Bartın Belediyesi Kültür yayınları dizisinden yayınlanan “Bartın Ahval-ı Tabi’iyye ve Tarihiyye(Bartın Doğal Durumu ve Tarihi)” isimli kitabı takdim etti.

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Belediyesi Belediye Başkanı Cemal Akın Bartın Dijital TV
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›