İl Özel İdaresi’nce açıklama yapıldı

Bazı haber sitelerinde İl Özel İdaresi’nde usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığı şeklinde yapılan haberler üzerine İl Özel İdaresi’nde bir kamuoyu bilgilendirmesi yapılarak “Şayet özel bir art niyet yoksa Sayıştay’ın denetim ve raporlama usulü konusundaki bilgi eksikliğinden kaynaklandığı düşünülen bu tür yayınların İdaremiz ve İlimize daha fazla zarar vermemesi için bu açıklamanın kamuoyuna yapılması zarureti doğmuştur.” denildi.
Bu haber 2021-01-11 13:22:01 eklenmiş ve 147 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın İl Özel İdaresi’nde ihalelerde usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığı şeklinde bazı internet sitelerinde yapılan haberler üzerine İl Özel İdaresi’nce bir açıklama yapıldı.

Bartın İl Özel İdaresi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

“08. 01.2021 tarihinde ilimizde yayın yapan bazı haber siteleri ve sosyal medya platformunda, Sayıştay’ın 2019 Denetim Raporunda yer alan ‘2019 yılı içerisinde çimento ve yüksek fırın cürufu alım işi ile beton yol malzemeleri alım işi ihalelerinin 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 21/b maddesine göre yapıldığının tespit edildiği’ şeklindeki bulgunun Bartın İl Özel İdaresinde usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığı şeklinde yorumlanarak yayınlar yapılması üzerine bu açıklamanın yapılması zorunlu olmuştur.

Sayıştay’ın sözü edilen Raporunun orijinal haline  ‘www.sayistay.gov.tr’ adresinden ulaşılabilir. Rapor incelendiğinde görüleceği gibi İl Özel İdaresi tarafından yapılan söz konusu ihaleler ile ilgili tespitlerin Raporun 12’nci sayfasında, B. DENETİM GÖRÜŞÜNÜ ETKİLEMEYEN TESPİT VE DEĞERLENDİRMELER başlıklı bölümde, 5’inci bulgu olarak yer aldığı görülmektedir.

Sayıştay’ın denetim usulünde tespit edilen bir bulgu hakkında idareden açıklama istenir. İdarenin açıklaması yeterli görülürse denetim sonucunu etkilemeyen bir bulgu olarak ancak bir daha tekrarlanmamasını temin için tenkit ve tavsiye olarak raporda yer alır. Açıklama yetersiz görülürse konu ve ilgilileri Sayıştay tarafından yargılanır. Sayıştay tarafından bu ihalelerin neden 21/b maddesine göre yapıldığı sorulmuş İdaremiz tarafından süresi içerinde gerekli açıklamalar Sayıştay’a sunulmuştur. İki kez 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19’uncu maddesi kapsamında açık ihaleye çıkıldığı halde (2018/626288 İKN ve 2018/702772 İKN) birincisinde belge eksiklikleri, ikincisinde yaklaşık maliyetin üstünde teklif verilmesi üzerine ihaleler sonuçlandırılamamış, bu şekilde ortaya çıkan beklemeyen durum karşısında yatırım programının gecikmemesi için, 21/b maddesi kapsamında on isteklinin çağrıldığı pazarlık suretiyle ihale yapılmıştır.

Dolayısıyla, şayet özel bir art niyet yoksa Sayıştay’ın denetim ve raporlama usulü konusundaki bilgi eksikliğinden kaynaklandığı düşünülen bu tür yayınların İdaremiz ve İlimize daha fazla zarar vermemesi için bu açıklamanın kamuoyuna yapılması zarureti doğmuştur. Saygıyla duyurulur.”


ETİKETLER : Bartın Bartın İl Özel İdaresi ihale Sayıştay Sayıştay Raporu
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›