“Bartın, bütün imkan ve koşullara sahip”

“İlimizin kestane ürünleri işleyen tesislerin kurulumu açısından son derece uygun bir durumda ve konumda olduğu düşünülmektedir” diyen Bartın Valisi Sinan Güner, yatırımcıları fizibilitesi olumlu sonuçlanan kestanenin işlenmesi alanında Bartın’a davet etti.
Bu haber 2021-01-11 13:20:10 eklenmiş ve 170 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Vali Sinan Güner’in talimatları doğrultusunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından çalışma programına alınan “Bartın Kestane İşleme ve Paketleme Tesisi Ön Fizibilite Çalışması” kapsamında tespit edilen bulgu, sonuç ve önerilere yönelik kapanış toplantısı Üniversite, yerel yönetimler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve ilgili sanayi kuruluşlarının katılımları ile zoom üzerinden gerçekleştirildi.

Bartın’ın kestane üretimi için son derece uygun iklim ve toprak koşullarına sahip olması yanında, özellikle ekonomik bakımdan orman köylüsü için kestane üretimi önemli bir alternatif olduğuna dikkat çeken Vali Güner, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile TÜİK’ten alınan verilere göre; ağaç başına ortalama verim (kg/ağaç) 31’dir. Türkiye’de yıl bazında kestane ağacı sayısı açısından da Bartın 2019 yılında Türkiye’de üçüncü sıradadır. Bu veriler dahilinde İlimizin kestane ürünleri işleyen tesislerin kurulumu açısından son derece uygun bir durumda ve konumda olduğu düşünülmektedir. Genel olarak değerlendirildiğinde bir bölgede kurulacak üretim tesislerinde; hammaddeye yakınlık, pazara yakınlık ve kolay ve ucuz işgücü temin imkânı son derece büyük avantaj sağlamaktadır. Bütün bu koşullara ve imkanlara Bartın tamamen sahiptir” dedi.

 

Ön fizibilite gerçekleştirildi

 

Çalışmanın üç aşamasının olduğunu vurgulayan Vali Güner; “2019 yılında Bartın Balı’nın standardizasyon ve markalaşmasına yönelik Bartın Kestane Balına yönelik coğrafi işaret başvurusu yapılmıştır. İkinci aşamada büyük potansiyele sahip olduğumuz kestane, ıhlamur ve orman gülü gibi ürünlerimize yönelik tespit ve yönlendirmeler yapılmış ve sektöre yönelik yol haritasının çizilmiştir. Üçüncü çalışmamız olan bu çalışmada ise kestaneden katma değeri yüksek ürünlerin elde edilmesine yönelik bir tesisleşme için ön fizibilite gerçekleştirilmiştir.” dedi.

 

Vali Güner, yatırımcıları Bartın’a davet etti

 

Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Güner, çalışmanın yakın bir zamanda BAKKA Kütüphane’de (dijital) yayınlanacağını ve yatırımcıları fizibilitesi olumlu sonuçlanan kestanenin işlenmesi alanında Bartın’a davet etti.

Ardından çalışmayı gerçekleştiren Deta Grup Danışmanlık Şirketi çalışanları tarafından çalışma kapsamında tespit edilen bulgu, sonuç ve önerilere yönelik bir sunum gerçekleştirildi.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği BAKKA Bartın Valisi Sinan Güner kestane Bartın Kestane İşleme ve Paketleme Tesisi Ön Fizibilite Çalışması
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›