İl Genel Meclisi, yılın ilk toplantısını yaptı

Aldıkları kararlar ve imza attıkları çalışmalarla kırsaldaki yaşan standartlarını yukarılara taşımaya devam eden Bartın İl Genel Meclisi, 2021 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Mugada sahilindeki 10 adet Tekne Park yerlerinin 10 yıllığına kiraya verilmesi için İl Özel İdaresi’ne yetki verildi.
Bu haber 2021-01-04 17:41:32 eklenmiş ve 128 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın İl Genel Meclisi, Ocak Ayı Toplantılarına başladı. İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonu’nda Meclis Başkanı Kenan Dursun başkanlığında toplanan İl Genel Meclis Üyeleri, yılın ilk toplantısını da geçtiğimiz gün gerçekleştirdi.

Meclis Üyelerinin eksiksiz olarak katıldığı toplantının açılışında yaptığı açıklamalarında Başkan Dursun, “2021 yılının ilk toplantısını gerçekleştiriyor olmanın heyecanı içerisindeyiz. Öncelikle yeni yılın ülkemize, milletimize, tüm insanlığın salgın hastalıklardan kurtularak barış ve huzur getirmesini diliyorum. Yaklaşık bir yılı aşkın bir süredir tüm insanlığı etkisi altına alan Covid-19 salgınıyla tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de etkili bir mücadele sürdürülüyor. İnsanlığın geleceğini tehlikeye sokan bu salgının yeni yılda yaygınlaşacak olan aşılama ile son bulmasını temenni ediyoruz. Yine 2020 yılında ve onun öncesinde yaşadığımız coğrafyadan kaynaklanan nedenlerle ülkemizin ve milletimizin üzerinde yürütülen her türlü hain planların gün yüzüne çıkmış olması millet olarak bir kez daha silkinerek yaşadığımız bu coğrafyaya sahip çıkma zorunluluğumuzu ortaya koymuştur. Asırlar boyu bu coğrafyanın en ağır bedellerini ödeyen Türk milleti, yine aynı bedelleri ödemekten de hiçbir zaman çekinmemiştir ve bu sahiplenme de tüm dünyaya gösterilmiştir. Bu uğurda vatan savunmasında hayatını kaybeden güvenlik güçlerimiz başta olmak üzere sivil vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize de acil şifalar diliyoruz.” dedi.

 

“Çok önemli başarılara imza attık”

 

Acısıyla tatlısıyla koca bir yılın her şeye rağmen geride kaldığını söyleyen Meclis Başkanı Dursun, Mahalli İdareler Seçimleri ile 2019 yılının Nisan ayında göreve gelen 7. dönem meclisinin geride bıraktığı 21 aylık süreyi de değerlendirerek şunları ifade etti:

“Geride bıraktığımız sürenin her bir günü elbette güllük gülistanlık olmadı. Bu konuda bazen siyasi bazen de idari zorlukların yaşanmasının işin doğası gereği olduğunun bilincinde olduk. Ancak İl Genel Meclisi’mizin bu konuda ortak payda her zaman Bartın’ın gelişmesini ön planda tuttu. O nedenle 7. dönem Meclisi’nin bugüne geldiğimizde büyük bir gayret ve samimiyetle yürütmüş olduğu iki bütçe döneminde Özel İdare’mizden hizmet bekleyen tüm kesimlere bütçe imkanları çerçevesinde hizmetin getirilmesine vesile olmaktan büyük bir onur duyduk. Son dönemde İl Genel Meclisi kararlarıyla hayata geçirilen bütçeler ile Özel İdaremizin gelir ve gider dengesini de sağlamayı başardık. Bu kapsamda 2015-2016-2019 ve 2020 yılı bütçelerinin sonuçları bütçe açığı vermeden, gerçekleşme oranlarının yüzde yüzlere ulaştı. Bunun yanında en önemlisi ise Özel İdare tarihinde de bir ilk olan 2017 ve 2018 bütçeleri bütçe fazlası vererek çok önemli başarılara imza attık.

 

 

“İlk 5’teki yerimizi muhafaza ettik”

 

Geride kalan bütçe dönemlerinde yatırımlara ayrılan yıllık ortalamaya bakıldığın her bir bütçe yılı için ortalama yüzde 45 gibi büyük bir oranla gerçekleştirildiği görülecektir. Buna mukabil yine geriye dönük hiçbir kurum ya da kuruluşa borcu olmayan bir yapının muhafaza edildiği de görülecektir. Bu gerçekleşmelerle 51 özel idare arasında ilk 5’teki yerimizi muhafaza ettik. O nedenle 7. Dönem ve öncesi yatırım ve başarılarla dolu bir dönem olarak hafızalarda yerini aldı. Bu dönemi gayretli çalışmalarıyla taçlandırarak unutulmaz kılan tüm Meclis Üyelerine ve İdaremizin tüm çalışanlarına yürekten teşekkür ediyorum.”

 

“Toplumun tüm kesimlerine hizmet etmeye devam”

 

2020 yılının Kasım ayında 20 gün süren meclis çalışmalarıyla 65 milyon TL olarak belirlenen 2021 mali yılı bütçesi de önceki dönemlerdeki başarılı çalışmalar ışığında yürütüldüğünü ve aynı anlayışla hazırlanan bu bütçenin de yatırım eksenli olduğunu söyleyen Meclis Başkanı Dursun, 1 Ocak itibariyle Vali Sinan Güner’in de onayıyla yürürlüğe giren 2021 yılı bütçesi ve buna bağlı çalışma programlarıyla yine toplumun tüm kesimlerine hizmet etmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

 

Denetim Komisyonu’na üye seçimi yapılacak

 

Ocak ayı gündemine ilişkin de Meclis Üyelerine bilgi veren Dursun, şöyle konuştu:

“Yılın ilk toplantı dönemine 5 gündem maddesiyle başladık. Yine Ocak ayı içerisinde 5 gün sürecek toplantılarda çoğunlukta Aralık ayında Meclis gündemine gelen ve o dönemde ilgili komisyonlara havale edilen dosyaların komisyon raporları İl Genel Meclisinde görüşülerek karara bağlanacak.

Bunun yanında bir başka önemli gündem maddesi olan ve gündemin 4’üncü maddesinde yer alan Denetim Komisyonuna Üye Seçimi gerçekleştireceğiz. Özel İdareler, iç ve dış denetim adı altında iki türlü denetime tabidir. Bu kapsamda İl Özel İdaresi Kanununun 17. Maddesi ile İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliğinin 21. maddesi gereği her yıl Ocak ayı meclis toplantıları döneminde İl Genel Meclis Üyeleri arasından gizli oyla seçilen 5 üye ile oluşturulacak komisyon marifetiyle bir önceki yılın gelir ve giderleri incelenecek. Komisyonun çalışma süresinin ise Ocak ayı meclis toplantılarının bitimiyle başlayıp Şubat ayının son gününe kadar sürecek. Bu süre içerisinde yapılan denetim sonucunda konusu suç teşkil eden hususlarla ilgili olarak Meclis Başkanlığı tarafından yetkili mercilere suç duyurusunda bulunulması yasal bir sorumluluktur. Hazırlanacak olan rapor da 15 Mart tarihine kadar Meclis Başkanlığına ulaştırılacak. Komisyonca hazırlanan rapor Nisan ayı toplantılarında Meclis’e bilgi olarak da aktarılacaktır.

Kanun gereği ifade edilen denetim çalışmalarını yürütmek üzere 5 Meclis Üyesinden oluşacak olan Denetim Komisyonu seçimleri bu toplantı döneminde yapılacak. O nedenle sorumluluğu yüksek olan Denetim Komisyonu’na seçilecek olan Meclis Üyelerine şimdiden kolaylıklar diliyorum.”

 

Balıkçı barınakları 10 yıllığına kiraya verilecek

 

Dursun, gündemin 2. Maddesinde yer alan “Mugada Sahilindeki Tekne Parkların Kiralanması” ile ilgili dosyanın Plan ve Bütçe Komisyonu ile Çeşitli İşler Komisyonu’nda detaylı bir şekilde incelendiğini ve komisyon raporlarının Meclis Başkanlığına ulaştığını söyledi.

Konuyla ilgili detaylar aktaran Meclis Başkanı Dursun, “Arıönü Köyü Mugada sahilindeki 10 adet Tekne Park yerleri İdaremizce 2017 yılında yapılarak bölgede balıkçılık ile iştigal eden 10 adet tekne sahibine ihale sonucu 3 yıllığına kiralandı. Ancak Balıkçı Barınakları Yönetmeliği'nin 8. Maddesinin 1. ve 12. Fıkrası gereğince 10 yıldan az ve 25 yıldan fazla olmamak üzere açık pazarlık usulüyle kiraya verilebilecektir. Bu kapsamda komisyon raporları da aynı mealde uygun görüş verdi.” dedi.

 

İdareye yetki verildi

 

Komisyon raporları üzerinde yapılan görüşmeler sonrasında barınaklar, 10 yıl süreyle kiraya verilmek üzere İdareye yetki verilmesine Meclis’in oy çokluğu ile karar verildi.

İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, alınan kararın bölgedeki balıkçılara hayırlı olmasını temenni etti.

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›