Yapılandırma başvuruları uzatıldı!

Yapılandırmada 31 Aralık 2020'de sona erecek başvuru süresi 31 Ocak 2021’e ertelendi.
Bu haber 2020-12-31 10:21:34 eklenmiş ve 123 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Borcu olan milyonlarca kişi uzun süre yapılandırma haberi beklemişti. Vatandaşları sevindiren haber geldi, Sürenin bitmesine sayılı günler kala yapılandırmadan yararlanamayan vatandaşlar için süre uzatıldı.

Bartın’daki binlerce kişiyi de ilgilendiren bazı alacakların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili flaş karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Hem 31 Aralık tarihinde sona erecek başvuru süresi hem de Ocak sonu olan ilk taksit ödemeleri bir ay uzatıldı.

Karara ilişkin bir açıklamada bulunan Bartın Madeni Eşya ve Sanatkarları Odası Başkanı Yılmaz Akdeniz, “7256 Nolu bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun gereği Vergi Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamuya olan diğer borçların yeniden yapılandırılması kanunun 3. ve 4.maddesinde (onüçüncü ve ondörtdüncü fıkraları hariç ) yer alan 31 Aralık 2020 olan başvuru ve ilk taksit ödeme günü Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 ay uzatıldı. Vergi ve SGK Borçları yapılandırma başvuru süresi 1 Şubat 2021 tarihine, Vergi Yapılandırma İlk Taksit Ödemesi 1 Mart 2021 tarihine, SGK Yapılandırma ilk taksit ödemesi 31 Mart 2021 tarihine uzatılmıştır.” dedi.

 

Yapılandırma işlemi vergi dairesine gitmeden İnteraktif Vergi Dairesinden (www.ivd.gib.gov.tr) gerçekleştiriliyor. İnternet üzerinden gerçekleşmesi sebebiyle de 7 gün 24 saat online bir şekilde yapılabiliyor.

Mükellefler belirlenen plana göre ödemelerini peşin ya da taksitli bir şekilde bankalarının kredi kartlarını kullanarak online bir şekilde yapabilecek.

Taksitler 6-9-12 ya da 18 taksit şeklinde sınırlandırılmış durumda. Kanunda belirlenen katsayı talep edilen taksit sayısına göre uygulanıyor.

İşte yapılandırma ile ilgili detaylar…

 

Yapılandırma kapsamına hangi döneme ait, ne tür borçlar giriyor?

 

2020 yılı Ağustos ayı ve öncesine ilişkin olup, bu Kanunun yayım tarihi olan 17 Kasım 2020 tarihinden önce tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan; Sigorta primleri, Genel sağlık sigortası primleri, İşsizlik sigortası primleri, İdari para cezaları, İş kazası, meslek hastalığı, malullük ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacakları, Yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar ve Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar, yapılandırma kapsamında yer alıyor. 

 

Kapsama giren borçlar için nereye ve nasıl başvuru yapılır?

 

İşverenler prim borçları ve idari para cezaları için; e-Sigorta kanalıyla, şahsen veya posta yoluyla ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine, 4/b (BAĞ-KUR) sigortalıları prim borçları veya ihya talepleri için; e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine, Primlerini kendileri ödeyenler diğer sigortalılar ise e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla dosyalarının olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine, başvurabilecekler. 

 

Başvuru sonuçları nasıl takip edilecek?

 

Yapılacak başvurulara istinaden hazırlanan ödeme planları, elden veya beyan edilen adrese gönderilmek suretiyle tebliğ edilecek.

Başvurularını e-Sigorta kanalıyla yapanlar, yine aynı yerden ödeme planlarını görüntüleyebilecekler.

4/b ve GSS kapsamındaki sigortalılar yapılandırma başvuru sonuçlarını; e-Devlet üzerinden de takip edebilecekler.

Burada işveren ve sigortalılarımıza bir kolaylık daha sunuyoruz. e-sigorta ve e-devlet üzerinden ödeme planlarını görüntüleyen sigortalı ve işverenlerimiz, ödeme planları banka ekranlarına yansıtılacağı için tebligat beklemeden direkt olarak banka üzerinden borçlarını ödeyebilecekler.

 

Yapılandırmanın avantajları neler?

 

Yapılandırılan borçların tüm gecikme zammı, gecikme cezası ve faizi siliniyor.  Bunun yerine de Yİ-ÜFE uygulanıyor. Peşin ve iki taksitle ödeme durumlarında önemli avantajlar sunuluyor. Bu avantajlar, Yeni hesaplanacak tutar peşin ödenirse hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 90’ı, iki taksitte ödenirse de yüzde 50’si siliniyor. 

Yapılandırma ödemeleri düzenli olarak devam ettiği sürece işverenlerin sigorta primi teşvik uygulamalarından yararlanması, ilk iki taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi şartıyla; borcu yoktur yazısı alabilmeleri sağlanıyor. Daha önce konulmuş hacizleri yapılan ödemeler nispetinde kaldırılıyor.

 

Borçlar kaç taksitle ve ne kadar sürede ödenecek?

 

Peşin ödemelerde hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 90'ı siliniyor. Peşin yerine iki taksitle borcunu ödemek isteyenlerin de Yİ-ÜFE’nin yüzde 50’si siliniyor. Borçlarını taksitle ödemek isteyen vatandaşlar ise Kanundaki vade farkı ödenmek suretiyle; ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12, 18 taksit seçeneğinden birini tercih edebilecekler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ödemeler 2 ayda bir yapılıyor. Dolayısıyla 18 ay taksit seçeneğini tercih eden bir vatandaşımız borcunu 36 ayda ödeyecek. Yani 3 yıla yayılan bir ödeme planı söz konusu olabilecek.

 

İdari para cezaları için nasıl bir avantaj sunulacak? 

 

Prim borçlarında anaparadan bir indirim söz konusu değil iken, yapılandırmaya başvuranların idari para cezalarının asılları yüzde 50’si ile bugüne kadar uygulanan faizlerin tamamı siliniyor. İdari para cezasının kalan yarısını ise Yİ-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi) ile güncelleniyor. Ayrıca yeni hesaplanacak tutar peşin ödenirse yine hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 90’ı, iki taksitte ödenirse de yüzde 50’si siliniyor. Taksitle ödeme imkanı da sağlanıyor. 

 

Yapılandırma hangi durumlarda bozulur?

 

Yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yapılandırma hakkı kaybedilecek. Taksit tutarının yüzde 10’u aşılmamak kaydıyla 10 liraya (bu tutar dahil) kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmayacak. Ayrıca, yapılandırmanın bozulması halinde, borçlular ödedikleri taksit tutarları kadar yapılandırma hükümlerinden yararlanabilecek.

 

ETİKETLER : Bartın SGK vergi yapılandırma yapılandırma başvuruları ertelendi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›