Mescier ve Bartın Çimento, gururumuz oldu

Ekonomist Dergisi tarafından yapılan “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi" araştırmasında Mescier 76’ncı sırada yer alırken beş yıldan beri en çok şirketi bulunan grup olarak zirvedeki yerini koruyan SANKO Holding bünyesindeki Bartın Çimento da listede yer aldı.
Bu haber 2020-12-14 16:33:30 eklenmiş ve 600 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Ekonomist Dergisi’nin Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) katkılarıyla her yıl gerçekleştirdiği “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” araştırmasının bu yılki sonuçları belli oldu.

 

Merkezleri İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki kentlerde bulunan şirketlerin 2019 yılı verileriyle hazırlanan listede, Hatay’da faaliyet gösteren Tosçelik, zirvedeki yerini yine korudu. İkinci sırayı da yine Karabük’te faaliyet gösteren Kardemir aldı.

 

Bartın’da Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet göstererek demir-çelik sektöründeki atılımlarına devam eden ve yüzlerce kişiye istihdam sağlayan Mescier Demir Çelik, Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri oldu.

 

Ekonomist Dergisi tarafından her yıl yapılan “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi arasında Mescier Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş., 76’ncı sırada yer aldı.

 

2019 verilerine göre hazırlanan sıralamada; SANKO Holding beş yıldan beri en çok şirketi bulunan grup olarak zirvedeki yerini korurken, şirketlerin 2019 yılı verileri baz alınarak yapılan çalışmaya göre Bartın Çimento ise 500’üncü sırada yer aldı.

 

SANKO zirvedeki yerini korudu

 

SANKO Holding, “Ekonomist Anadolu 500 Araştırması”nda beş yıldan beri en çok şirketi bulunan grup olarak zirvedeki yerini korudu.

Şirketlerin 2019 yılı verileri baz alınarak yapılan çalışmaya göre, SANKO Grubu şirketlerinden SANKO Tekstil, SANKO Dış Ticaret, Süper Film Ambalaj, TechData, SANKO Enerji, SANKO Pazarlama İthalat İhracat, Çimko Çimento ve Beton, Sayınlar Gıda, Enko Enerji ve Bartın Çimento da listede bulunuyor.

Araştırmada, “Gaziantep’ten yola çıkarak denimde dünyanın en önemli üreticileri arasında giren ve Anadolu’da sanayileşmenin öncü gruplarından biri olan SANKO Holding, listemizin birinci sırasında yer aldı” denildi.

Çimentodan enerjiye, ambalajdan tekstile uzanan geniş bir yelpazede faaliyet gösteren SANKO’nun, Anadolu 500’de 10 şirketle yer aldığına işaret edilen araştırmada, “Pandemi sürecine rağmen yatırımlarını sürdüren ve bu yıl maske üretimi de yapan SANKO Holding, özellikle tekstilde denim balta olmak üzere geçen yıl 394 milyon dolarlık ihracata imza attı” ifadelerine yer verildi.

Anadolu 500’ün sektörel değerlendirmesine göre, Süper Film Ambalaj, ambalaj sektöründe ikinci, TechData, bilişim sektöründe birinci, çimento sektöründe Çimko Çimento ve Beton üçüncü, Bartın Çimento dokuzuncu, enerji sektöründe SANKO Enerji sekizinci, Enko Enerji 14’üncü sırayı aldı.

 

Ciro arttı, ihracat düştü

 

Yapılan araştırmaya göre; Anadolu 500’deki şirketlerin toplam cirosu 2018 yılında 324,9 milyar TL olmuştu. 2019 yılında ise bu rakam 402,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Enflasyondan arındırılmamış cirosal büyüme yüzde 24 seviyesinde gerçekleşti. 2018 son çeyrekte yüzde 2,8, 2019 bir ve ikinci çeyrekte eksi 2,3 ve eksi 1,6 küçülen Türkiye ekonomisi, yılın ikinci yarısından itibaren yaralarını hızla sarmaya başladı. Özellikle 2019 son çeyrekte yüzde 6’lık büyüme yaşandı. Bu büyümenin etkilerini de cirosal anlamda görmeye başladık. Burada dikkat çekmek gereken bir diğer konu da Anadolu 500’e girme barajının 200 milyon TL sınırına dayanmış olması. 2018’deki çalışmada 500’üncü sıradaki şirketin cirosu 158 milyon TL iken, 2019 araştırmamızda 500’üncü şirketin cirosu 199 milyon TL seviyesinde. Cirosal taraftaki atağı ihracat tarafında ise göremedik. Anadolu 500’ün 2018 ihracat rakamı 16 milyar dolar seviyesindeyken, 2019 yılında bu rakam 15,4 milyar dolar seviyesine indi. 2014 yılında 18,7 milyar dolarlık ihracat rekoru kırılmıştı.

 

Kârda toparlanma var

 

2018 yılının son çeyreğinde resesyona giren ve üç çeyrek küçüldükten sonra toparlanma eğilimine giren Türkiye ekonomisinin Anadolu 500 üzerindeki cirosal etkisi verilen rakamlarda da görülüyor. Benzer toparlanma vergi öncesi kâr rakamlarına da yansıdı. Anadolu 500 şirketlerinin toplam kârlılığı; 2018 yılında 4,1 milyar TL seviyesine kadar inmişken, 2019 yılında 6,7 milyar TL seviyesine çıktı. 2017 yılında bu rakamın 7,5 milyar TL ile rekor seviyesine çıktı görüldü. Ciro ve kâr rakamlarındaki artışa rağmen, istihdam tarafında toparlanmadan söz etmek ise çok mümkün görünmüyor. 2018’de istihdam rakamları bir önceki yıla göre yüzde 8,5’lik bir küçülme ile 278 bin olmuştu. 2019 yılında ise çalışan sayısı yaklaşık 282 bin seviyesinde gerçekleşti. İstihdam rakamı 2017’de 304 bin ile rekor kırmıştı.

 

Araştırma nasıl yapılıyor?

 

Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” araştırması, Ekonomist’e önceki yıla ilişkin verilerini gönderen Anadolu şirketlerinin net satışlarına göre sıralanmasıyla yapılıyor. Araştırmada, üç büyük ilin (İstanbul, Ankara, İzmir) dışında faaliyet gösteren, büyük holdinglere bağlı olmayan ve yabancı sermaye payı yüzde 50’nin altında olan şirketler, Anadolu şirketi olarak kabul ediliyor. Araştırma 2004 yılında 250 şirketle başladı. 6 yıl bu şekilde süren araştırmadaki şirket sayısı, Anadolu ekonomisindeki gelişme ve artan katılım nedeniyle 2010 yılında 500’e çıkarıldı. En başından ele alırsak, araştırma 17 yılını doldurmuş bulunuyor. Araştırma Anadolu 500 formatıyla ise bu yıl 11’inci yılını doldurmuş durumda. Ekonomist, Anadolu’nun en büyük şirketleri araştırmasına 2004 yılında Dışbank’ın katkılarıyla başlamıştı. Daha sonra Fortis Bank ve son olarak da TEB bu araştırmada Ekonomist’in partneri oldu. Hatırlanacağı üzere, Dışbank’ı Fortis, Fortis’i ise TEB satın almıştı.

 

Tebrikler Mescier ve Bartın Çimento’ya

 

Mescier’in bu başarısının ardından tebrik mesajları yağdı. Bartın Valiliği’nce yayınlanan mesajda “Bölgemize ve ülke ekonomisine katkıları ile faaliyetlerine devam eden Mescier Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş Grubu 2019 verilerine göre hazırlanan ‘Anadolu’nun 500 Şirketi’ sıralamasında 76. sırada yer aldı. Başta Sayın Sabri Mescier olmak üzere emeği geçen tüm çalışanları tebrik eder, başarılarının devamını dileriz” denilirken AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da “Türkiye'nin en büyük 76. Anadolu Şirketi arasına girme başarısı gösteren Mescier'i yönetiminden işçisine kutluyor, ülkemiz ekonomisine ve Bartın istihdamına katkıları için teşekkür ediyorum.” dedi.

Bizler de bünyesinde faaliyet gösterdiğimiz EYBEY Medya ve Bartın Pusula Gazetesi ailesi olarak ülkemiz, bölgemiz ve ilimizde ekonomiye ve istihdama önemli katkılar sunarken araştırmada da sıralamada yer alan Mescier Demir Çelik ile SANKO Holding Bartın Çimento firmalarını tebrik ediyoruz.

 

ETİKETLER : Bartın Ekonomist Dergisi Anadolu'nun 500 şirketi Mescier SANKO Holding Bartın Çimeto
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›