2020 yılı düve alım desteği başvuruları başladı

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklama ile 2020 yılı yüzde 40 hibeli düve alım desteği başvurularının alınmaya başlandığını duyurdu. Başvurular, 31 Aralık’ta sona erecek.
Bu haber 2020-12-14 10:27:10 eklenmiş ve 342 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
Bu kapsamda; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından TÜRKVET'e kayıtlı işletmesi olan yetiştiriciler; bir işletme, kapasitesini en fazla 20 başa tamamlayacak şekilde desteklenecek olup, düve alım bedelinin yüzde 40'ı hibe olarak verilecek.
 
Bartın Tarım ve Orman Müdürlüğü, damızlık düve alım desteği müracaatlarının başladığını duyurdu.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, web sitesinde yapılan açıklamaya göre; Yetiştiricinin işletmesinin, Karar’ın yayım tarihi (05/11/2020) itibariyle TÜRKVET'e kayıt edilmiş olması ve işletme kapasitesinin destek talep edilen hayvan sayısı ile uyumlu olması gerekiyor.

Bir işletme; kapasitesini 20 başa tamamlayacak şekilde desteklemeden yararlandırılacak. Bu kapsamda desteklemeden yararlandırılacak düveler; Etçi Irklar; Angus, Charolais, Limousin, Hereford, Belgium Bleu, Kombine Irklar; Simental (Fleckvieh), Brown Swiss, Mondbeliard, Sütçü Irklar; Jersey (Karadeniz Bölgesindeki İller), Holstein, Manda olacak.

Destek miktarı, düve ve manda alım bedelinin yüzde 40'ı kadar olup düve ve manda başına desteklemeye esas Bakanlıkça belirlenen desteklemeye esas 2020 yılı gebe düve fiyatı 14 bin TL/ baş ve 8-15 aylık boş dişi sığır fiyatı 8 bin TL/baş, gebe manda fiyatı 12 bin TL/baş ve 8-15 aylık boş dişi manda fiyatı 7 bin TL/baş olarak belirlendi.

Düveler ve mandalar; düve yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden, Damızlık Sığır Yetiştirici Birlikleri, Damızlık Manda Yetiştirici Birlikleri, Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştirakleri ile yetiştirici/üretici örgütlerinden temin edilecek. Hayvanlar, Karar’ın yayımı tarihi itibarıyla TÜRKVET'te kayıtlı ve yurt içinden temin edilmiş olması gerekiyor.

 

2 yıl satılamayacak!

 

Destek kapsamında alınan düveler ve mandalar, mücbir sebepler haricinde 2 yıl süre ile satılamayacak. Ölüm ve mecburi kesim sebepleriyle işletmeden ayrılan hayvanların yerine en geç 90 gün içerisinde, Teknik ve Sağlık Şartnamesindeki şartları sağlayan aynı sayıdaki hayvanlar işletmeye konulacak.

Düvelerin ve mandaların iki yıl süreyle satılmama şartı, HAYGEM'den izin alınması koşuluyla işletmenin devri halinde de geçerli olacak.

İl ve ilçe müdürlükleri tarafından yılda en az bir kere olmak üzere düvelerin ve mandaların işletmede bulunduğuna ilişkin yerinde kontrol yapılacak ve tutanağa bağlanacak. Gerek görülmesi halinde düve ve manda temini ve ilgili düzenlemeler HAYGEM'ce yapılacak.

 

Başvurular 31 Aralık’ta sona erecek

 
Başvurular, işletme sahibi tarafından dilekçe ile 31 Aralık 2020 tarihine kadar İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine şahsen yapılacak. Düve alım desteğine gerçek ve tüzel kişiler sadece bir işletmesi için başvurabilir. 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü düve alımı destek hibe
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›