Başkan Akın'dan 3 önemli uyarı!

EYBEY Medya’ya gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, vatandaşlara “kuraklık ve su tasarrufu”, “pandemi ve kurallar” ile “yapılandırma” başlıklarında uyarılar yaparken önemli çağrılarda bulundu. Vatandaşların suları tasarruflu kullanmaları konusunda tedbirli olmalarını isteyerek suyun israf edilmemesi gerektiğini belirten Başkan Akın, Bartın halkının su sıkıntısı yaşamaması için gerekli tedbirleri de aldıklarını söyledi. Pandemi dolayısıyla esnafın yaşadığı sıkıntılara da dikkat çeken Başkan Akın, Covid-19 nedeniyle gerçekleştirilen belediye çalışmalarından da söz ederken devam eden yapılandırma sürecine ilişkin de değerlendirmede bulundu.
Bu haber 2020-12-14 09:17:18 eklenmiş ve 140 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Dijital TV ve Bartın Halk Gazetesi ile Bartın Pusula Gazetesi’nin bünyesinde bulunduran EYBEY Medya’ya önemli açıklamalarda bulundu.

 

EYBEY Medya Haber Koordinatörü Nilay Meryem Çömlek’in sorularını yanıtlayan Başkan Akın, “kuralık”, “koronavirüs pandemisi” ve “yapılandırma” konularında önemli uyarı ve çağrılar yaptı.

 

Kış mevsiminde olmamıza rağmen yağış olmamasıyla birlikte pandemi dolayısıyla artan su tüketimi nedeniyle Bartınlılara su kullanımında tasarruf uyarısında bulunan Başkan Akın, yine pandemi dolayısıyla esnafın yaşadığı sıkıntılara da dikkat çekti. Akın, yapılandırma son olarak vatandaşlara yapılandırma hatırlatmasında bulundu.

 

Türkiye’nin son yılların en kurak aylarını yaşaması nedeniyle ülke genelinde barajlar alarm verirken Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da geçtiğimiz günlerde Bartınlılara su kullanımında tasarruf çağrısı yapmıştı. Yüzde 40 oranında sularda azalma olduğunu belirten Başkan Akın, şuan için herhangi bir sıkıntının yaşanmadığının da altını çizerken önümüzdeki günler için tedbir alınmasını isteyerek şöyle dedi:

 

“Barajdan su salıverildi”

“Bartın’a 3 noktadan su geliyor. Biri Ulupınar hattı 30 kilometreden 277 L/sn. gelen diğeri Çayır Köyü dediğimiz yerden 170 bazen 190 litreye çıkan suyumuz geliyor. Son olarak Karaçay bölgesinden de 7-8 bin litre su geliyor. 4 motorla başlıyoruz Çayır Köyünden ama 2 motora kadar düştü yani 70-80 L/sn. kadar düştü. Ulupınar hattımızda ise 170-180 litreye doğru gelmeye başladık. Şu zamana kadar hiç su vermemezlik yapmadık. Orduyeri bölgesinde bir iki yerde sıkıntı oluştu ama böyle devam ederse sıkıntı olabilir diye düşündük. Bununla ilgili DSİ Bölge Müdürümüzle ve Valimizle görüşerek Çayır Köyünün ilerisinde bir barajımız var o barajdan biraz su salıverilmesini sağladık. Kendilerine de buradan teşekkür ediyorum. 10-15 günlük bir sıkıntı ortadan kalktı.

 

“İlerisi için tedbir alınması gerekiyor”

 

Ama hepimizin bildiği gibi Türkiye’ de kuraklık var. 12 aydan beri devam eden ‘kurak’ diye meteoroloji verileri var. Gördüğünüz gibi Aralık ayındayız neredeyse ortasına geldik ama yağmur yok, kar yok bu yüzden yer altı suları yok demektir. Bu sıkıntıya yol açıyor. Irmağı drone ile çektirdim her iki tarafını da Kozcağız ve Akçamescit’e giden ırmaklar bunlar ve içlerinde su yok. Bu yüzden suları daha temkinli kullanmamız gerekiyor. Elektriksiz, yolsuz yaşayabilirsiniz ama susuz yaşayamazsınız. Nasıl olsa suyun parasını veriyoruz istediğimiz gibi kullanırım demememiz lazım çünkü yarın ne olacağı belli değil. Yıllar önce bir kitap okumuştum şöyle yazıyordu; ‘2025 yılında Karadeniz bölgesinin bir kısmı Akdeniz bölgesi gibi olacak’ diyordu. Bundan 15-20 sene evvel okudum bu kitabı ben. Ve bu denilene doğru gidiyoruz. İklimler değişmeye başladı. Bu değişime ayak uydurmak için temkinli davranmamız gerekiyor. Yüzde 40 civarında sularımızın azaldığını görüyoruz. Şuan sıkıntı olamasa bile ilerisi için tedbirlerin alınması gerekiyor.”

 

“Yeni bir bölgede su arıyoruz”

Yaz döneminde daha da artabilecek olan kuraklık nedeniyle yeni bir bölgede su arayışı içerisinde olduklarını vurgulayan Başkan Akın, “Bizim 3 bin tonluk depomuz var, 3 bölgeden gelen suyumuz var ve yeni bir bölgede de su arıyoruz ne olur ne olmaz diye sondajlar vuruyoruz, özellikle Orduyeri Bölgesine dikkat ediyoruz.” diye konuştu.

 

 

“Durumun düzelmesi için koronanın bitmesi gerekiyor”

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, devam eden belediye çalışma ve projelerinin yanı sıra vatandaşın ve esnafın da sorununu dinliyor. Zaman zaman eleştirilerin odağında olsa da yaptığı çalışmalarla büyük takdir toplayan Başkan Akın, toplumun her kesimiyle bir araya gelerek sorunlarıyla da tek tek ilgilenmeye ve çözüm üretmeye çalışıyor. Bu kapsamda pandemi sürecinde de ziyaretlerini sürdüren Akın, kendisini yöneltmiş olduğumuz soru üzerine esnafın yaşamış olduğu sıkıntılara da dikkat çekti. Koronavirüs pandemisinden kaynaklı ekonomik sıkıntıların da birlik içerisinde atlatılacağını ifade eden Başkan Akın, şunları söyledi:

Bizim de olduğu gibi tabi ki esnafın da sıkıntısı korona. Koronadan kaynaklanan ekonomik sıkıntı da oluşuyor. İnsanlar ilk önce sağlığını düşündüğü için yatırım yapmaktan geri duruyor. Bazı iş yerleri kapatmak zorunda kaldı, bazı işyerlerine saat kısıtlaması geldi. Esnafın ve halkın durumunun düzelmesi için koronanın bitmesi gerekiyor. Bizim yapmamız gereken devlet tarafından verilen Covid-19 kurallarına uymak gerekiyor. Ben bunun burasını beğenmedim demek yok. Hep birlikte uyacağız buna. Mart 19’dan bu tarafa gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bartın’da sokak temizliğinin 7.’sini yapıyoruz. Havadan dezenfekte ediyoruz. Covid olan ailelerin apartman boşluklarını dezenfekte ediyoruz. Sadece belediyemizin Dezenfekten Merkezi, 19 Mart’tan bu tarafa 45 bin aracı ücretsiz olarak dezenfekte etti. Bu direkt bizim görevimiz değil ama halk bizim millet bizim. Verilen söylenen kurallara uymamız gerekiyor.  Esnafımızın da kurallara uyduğunu görüyorum. Esnafımızın da ekonomisinin düzeldiğini görüyorum bu durum belediyemize de olumlu yansıyor çünkü vergi veriyorlar. Devlete verilen vergilerden doğan yüzde anlamında da belediyelere maddi destek sağlanıyor. Vergiler alınamazsa bize de destek yarı yarıya düşüyor. Bu sefer bizim hizmetimiz aksayacak yani her şey birbirine sirayet ediyor.”

 

“Kurallara uyarsak yine düşüş olacak”

 

Alınan kararlara uyulduğu takdirde koronavirüs vaka sayılarının yine düşeceğinin altını çizen Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın’daki güncel duruma ilişkin olarak da “Türkiye’de azalmaya başladı bizde de azaldı. Birçok ile göre en iyi demeyelim de en az diyelim. Bu işin iyisi olmuyor çünkü. Kurban Bayramından sonra başladı. Kurban Bayramı itibari ile Bartın’da vaka sayısı sıfırdı. Şu oldu, bu oldu sayılar arttı. Ama hep beraber tedbirlere uyarsak yine düşüş olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Kasım ayında yürürlüğe giren 7256 sayılı Yapılandırma Kanunu ile ilgili borçların yapılandırma süreci devam ederken bir hafta içerisinde yapılandırma için 600’e yakın kişinin Bartın Belediyesi’ne başvurarak, ilan-reklam, emlak, çevre temizlik vergileri ile su ve kira borçlarını yapılandırdığını açıklayan Başkan Akın, vergi borcu affı yapılandırılması kapsamında imkanı olmayan vatandaşlara da kolaylık sağladıkları ifade etti.

 

“Yapılandırma için belediye gelmelerine gerek yok”

 

Pek çok avantaj barındıran bu fırsatlardan yararlanabilmeleri için vatandaşlara, 31 Aralık 2020 tarihini kaçırmamaları gerektiğini belirten Başkan Akın, E-Belediye üzerinden de işlemlerini yapabileceklerini hatırlattı. Akın, “Vergi borcu, su borcu, emlak borcu imar borcu olanlar oluyor. Bartın Belediyesi’ne ödenememiş, yapılamamış borçları olan arkadaşlarımız var. Üzerine de faiz biniyor. Şimdi ise peşin ödemelerde faizlerin yüzde 100’ü neredeyse af oluyor ve 6-12-18 aylık şeklinde ödemeler var. 6 aylıkta şöyle 2 ayda bir ödüyorsunuz yani 12 aya sirayet ediyor. Vatandaşların borçlarını yaptırmalarını tercih ediyorum. Biz koronadan korktuk dışarıya çıkamadık diyen dostlarımız da Bartın Belediyesi’nin web sitesinden girebilirler. E-Belediye’den de girebilirler. Girdiklerinde vergi borcu diye bir yapılandırma görecekler gerekli işlemleri yapacaklar. Belediye’ye gelmelerine gerek yok ödemeyi de kendileri yapabilirler. Karşılarına başvuru formu çıkacak, bu formu doldurup gönderecekler. Arzu ederlerse telefonla da ulaşabilirler. Şuana kadar 600 civarında başvuru oldu. Ocak’tan sonra ödemeleri başlayacak. Hiç ödeyemem diyen de başvurusunu yapsın.” dedi.

ETİKETLER : Bartın Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın EYBEY Medya pandemi kuraklık yapılandırma
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›