Temaslıların karantina süresi 10 güne düşürüldü!

Sağlık Bakanlığı, Bartın’daki kovid-19 tanılı kişilerle temaslı bulunan kişileri de ilgilendiren bir açıklamada bulundu. Bakanlık, temaslıların karantina süresinin 14 günden 10 güne düşürüldüğünü açıkladı.
Bu haber 2020-12-08 10:52:32 eklenmiş ve 214 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19 tanısı konulan kişilerle yakın temaslıların karantina süresi 10 gün olarak güncellendi.

 

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, bilimsel çalışmalar doğrultusunda Hastalık Kontrol Önleme Merkezi (CDC) ve Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (ECDC) tarafından yapılan güncellemelerin, Türkiye tarafından anlık takibi yapılarak rehberlere entegre ediliyor.

 

Bu kapsamda "Covid-19 Rehberi - Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi Ve Filyasyon" konulu rehberde bazı güncellemeler yapıldı.

 

Bartın’daki kovid-19 tanılı kişilerle temaslı bulunan kişileri de ilgilendiren güncellemede yeni tip koronavirüs (Covid-19) tanısı konulan kişilerle yakın temaslıların daha önce 14 gün olan karantina süresi 10 güne düşürüldü. 

 

Rehberde yer alan güncellemeler şöyle: 

"Yakın temaslılar 10 gün boyunca karantinada kalır. Karantina dönemi süresince herhangi bir semptom gelişmeyen kişilerin karantinası, PCR yapılmaksızın, 10. günün sonunda biter. Ancak bu kişiler toplumda uyulması gereken tedbirlere devam ederler.

Ayrıca yakın temaslı olan ve izlem süresince semptom gelişmeyen kişilerde, PCR testi sonucuna göre 7. günün sonunda karantina sonlandırılabilir.

PCR testi, ancak kapasitenin uygun olduğu durumlarda, en erken 5. günden sonra evde numune alınarak yapılabilir.

PCR testi negatif çıkan ve semptom gelişmeyen kişilerde 7. günün sonunda karantina sonlandırılır.

Yakın temaslılarda karantina hiçbir şekilde 7 günden önce sonlandırılamaz. Çalışanların 8. günde işe geri dönüşleri sağlanabilir.

Bu uygulama yüksek riskli kişilere (yaşlı bakım evleri, ceza infaz kurumları, bağışıklığı düşük hastalar vb. toplu yaşam alanlar) bakım verilen alanlarda uygulanmaz. Ancak bu kişiler toplumda uyulması gereken tedbirlere devam ederler.”

Rehberde ayrıca, "Pandemi döneminde hastalık yayılımının ve yakın temasın azaltılması amacıyla iş yerleri iyi havalandırması olan, 4 metrekareye 1 kişi çalışılacak alanlar şeklinde düzenlenmelidir." uyarısı da yapıldı.

 

Temaslı Değerlendirme Kriterleri!

 

Yakın Temaslılar:  

 

Rehberde yer alan bilgilere göre; COVID-19 hastası ile korunma önlemleri almadan (maskesiz veya maskenin uygunsuz kullanımı) COVID-19 hastasıyla 1 metreden daha yakın mesafede tek seferde 15 dakikadan uzun süreyle yüz yüze kalan, konuşan kişiler, COVID-19 hastasına doğrudan bakım sağlayan kişiler, COVID-19 hastası öğrenci ve öğretmen ile aynı sınıfı paylaşan öğrenciler ve öğretmenler, COVID-19 hastasıyla fiziksel temas eden kişiler (örn. öpüşme, kucaklaşma, sarılma vb.), COVID-19 hastasının salgıları (tükürük, balgam vb.) ile veya COVID-19 hastasının hapşırma-öksürme gibi durumlarında korunmasız temas eden kişiler, COVID-19 hastasıyla aynı kapalı ortamda (hastane veya banka bekleme salonları, tapu, vergi dairesi, belediye gibi resmi kurumlarda bekleyenler, otobüs, servis vb. ulaşım araçları) bulunan kişiler, COVID-19 hastasıyla aynı uçakta seyahat eden yolculardan iki ön, iki arka ve iki yan koltukta oturan (kişi koridorda oturuyorsa ön ve arka çaprazda oturan en yakın kişiler de temaslı olarak alınır) kişiler, COVID-19 hastasıyla aynı evde yaşayan kişiler, COVID-19 hastasıyla aynı ofiste çalışanlar kişiler, COVID-19 hastasıyla yurtta veya otelde aynı odayı paylaşan kişiler, COVID-19 hastasıyla aynı otobüste seyahat eden kişiler, COVID-19 hastası ile damlacık enfeksiyonuna yönelik korunma (uygun maske kullanımı var) önlemleri alınmış durumda; COVID-19 hastasıyla aynı uçakta seyahat eden yolculardan iki ön, iki arka ve iki yan koltukta oturan kişi koridorda oturuyorsa ön ve arka çaprazda oturan en yakın kişiler de temaslı olarak alınır) kişiler, COVID-19 hastasıyla aynı şehirler arası otobüste, tren kompartmanında seyahat eden kişiler yüksek riskli temaslı sayılıyor.

 

Düşük risk grubundakiler!

 

COVID-19 hastası ile korunma önlemleri alarak (ağzı ve burnu kapayacak şekilde kuralına uygun maske takarak) COVID-19 hastasıyla aynı kapalı ortamda 15 dakikadan uzun süre ile maske takarak bulunmuş kişiler, COVID-19 hastası öğrenci ve öğretmen ile aynı sınıfı paylaşan öğrenciler ve öğretmenler, COVID-19 hastasıyla fiziksel temas eden kişiler, COVID-19 hastasının salgıları (tükürük, balgam vb.) ile temas eden kişiler, COVID-19 hastasıyla aynı kapalı ortamda (hastane veya banka bekleme salonları, tapu, vergi dairesi, belediye gibi resmi kurumlarda bekleyenler, şehir içi otobüs, servis vb. ulaşım araçları) 15 dakika veya daha uzun süre bir arada kalan kişiler, COVID-19 hastasıyla aynı evde yaşayanlar, COVID-19 hastasıyla aynı ofiste çalışanlar, COVID-19 hastası ile damlacık enfeksiyonuna yönelik korunma (maske hiç takılmamış veya uygun takılmamış) önlemleri almadan; COVID-19 hastasıyla aynı kapalı ortamda 1 metreden uzak 15 dakikadan kısa süre bulunmuş maskesiz kişiler ise düşük riskli sayılıyor.

 

ETİKETLER : Bartın Sağlık Bakanlığı koronavirüs karantina temaslı
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›