“Engelimiz hayallerimize engel değil”

BOEDDER-SK Yönetim Kurulu Başkanı Berna Şengün, “herkesin eşit haklara sahip bireyler olarak kanun önünde de eşit haklara sahip olduğunu” hatırlatırken “Engellilerimizi yardıma muhtaç, acınacak durumda görmeden, ayrımcılık yapmadan ve toplumsal duyarlılıkla engellerin kaldırılmasına katkı sağlamak insani bir görev aynı zamanda bir erdemdir” dedi. BOEDDER-SK’de eğitim gören çocuklar da hayallerinden, bilgi ve becerilerinden bahsederken, engellerinin hayallerine engel olmadığını söyleyerek kendilerine güvenilmesini, inanılmasını ve fırsat verilmesini istedi.
Bu haber 2020-12-03 21:53:15 eklenmiş ve 134 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği (BOEDDER) Başkanı Berna Şengün, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir açıklamada bulundu.  

Engelli bireylerin sorunlarına ve hem toplumdan hem de devletten beklentilerine dikkat çekmek için değerlendirmelerde bulunan Şengün, “bireyin doğuştan veya sonradan herhangi bir neden ile bedensel zihinsel ruhsal duygusal ve sosyal yeteneklerini yitirmesi durumu” olarak tanımlanan engellilik durumunun toplumsal yaşama uyum sağlama, gereksinimlerini karşılamada zorluklar, korunma, bakım, rehabilitasyon ve destek hizmetleri ihtiyaçlarını da beraberinde getirdiğini ifade etti. Şengün, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kişiye özel becerilere yönelik eğitim ve destek sağlayıp engelli bireylerin özel gereksinimleri çerçevesinde ihtiyaç duydukları hizmet ve eşit erişim hakkını hedefleyen düzenlemeler sunulduğunda toplumsal yaşama uyumları artacak ve engellilik durumu ‘engellenmişlik’ durumuna dönüşmeyecektir.

Örneğin özel gereksinimli, özellikle de otizmli kaynaştırma öğrencilerinin okula kabul edilmemesinin sebebi raporundaki engelli ibaresi değildir. Bu durumda engel; özel gereksinimli öğrenciyi okullarında kabul etmeyen idareci ve öğretmenler, çocuğunun bu öğrenci ile aynı sınıfta olmasını istemeyen velilerdir. 

 

“Şehrin engellerinden kaynaklı”

 

Fiziki engellemelere bir diğer örnek ise; engelli kadrosundan işe yerleşmeye hak kazanmış bedensel engelli birey işyerine herkes için tasarım ve erişebilirlik standartlarına uymayan mimari engeller nedeni ile erişemiyorsa bu da aynı şekilde bireyin engelli olmasından kaynaklı değil şehrin engellerine takılıp engellenmesinden kaynaklı bir sonuçtur. Bu ve buna benzer örnekler özel gereksinimli birey ve ailelerinin yaşadığı sorunlardan sadece bir kaçıdır.

 

Engelli birey ve ailelerinin en önemli sorunu Anayasa’nın onlara tanıdığı haklardan yararlanamama sorunudur.  Engellerin kaldırıldığı her yerde bireyler eşit duruma gelir. Anayasa’nın 10. Maddesi ‘herkesin eşit haklara sahip bireyler olarak kanun önünde eşit haklara sahip olduğunu’ ifade etmektedir. Engellilerimizi yardıma muhtaç, acınacak durumda görmeden, ayrımcılık yapmadan ve toplumsal duyarlılıkla engellerin kaldırılmasına katkı sağlamak insani bir görev aynı zamanda bir erdemdir.”

 

BOEDDER’li gençlerden mesaj var!

 

Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle bu sene 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde etkinlikler için meydanlarda olamadıklarını anımsatan Şengün, BOEDDER- SK’da eğitim gören gençlerin mesajlarını da paylaştı.

ESMANUR DENİZ: Ben görme engelliyim, aynı zamanda görme engelli bir babanın kızıyım. Görmediğimi fark ettikten sonra dünya annemin başına yıkılmış. Ama kabullendikten sonra başta annem ve kardeşlerim hep arkamda durdular. Bundan dolayı onlara minnettarım. Dernekte eğitimlerime başladıktan sonra sosyal hayatta karşılaştığım engelleri daha kolay aşmaya başladı. Halk oyunları spor müzik çalışmaları kendime güvenmemi sağladı. Derslerimdeki başarımı arttırdı. İleride özel eğitim öğretmeni olmak istiyorum. Engelim hayallerime engel olamaz. Ben bunu başarabilirim. Çünkü bu benim hayalim.

SAMET CELAL HIZARCI: Ben öz savunucuyum. Daha fazla eğitim almak, spor yapmak ve özellikle de yüzmek istiyorum. Yemek yapmayı çok seviyorum. Bu yüzden de eğitim alıp gelecekte aşçı olmak istiyorum. Bana inanın, başarabilirim. 

EMİRCAN DÜZOĞLU: Ben kendi arabalarımı ve kızaklarımı yapıyorum. İleride usta olmak istiyor, çalışarak üretmek istiyorum. Okulum bitti, mezun oldum. Çalışabilirim, üretebilirim. 

BERAT MİRAÇ ERCAN: Ben Gökhan öğretmenim ile yüzme yarışmalarına katıldım ve çok mutlu oldum. Oradaki arkadaşlarım her gün havuza gidip antreman yapıyorlarmış. Ben de iyi bir yüzücü olmak, madalya almak istiyorum. Fırsat verin, şampiyon olabilirim.

BERKAY BİLGİN: 18 yaşındayım. Masa tenisi oynamayı çok seviyorum. Masa tenisi yarışmalarına katıldım ve derece elde ettim. Daha iyi şartlarda daha fazla antreman yaparak kendimi geliştirmek istiyorum. Bana inanın, ben yapabilirim. 

CEMAL DEHA KARTAL: Müziği ve dans etmeyi çok seviyorum. Fenerbahçeliyim. Bateri çalabilirim. Halk oyunları oynarken ve spor yaparken çok mutlu oluyorum. Basketbol ve masa tenisi oynamayı da çok seviyorum. Kendime güveniyorum, siz de bana güvenin.

SILA DENİZ ÖZCAN: Ben okulumdan mezun oldum. Takı yapmayı çok seviyorum. Arkadaşlarım ile gezmeyi çok istiyorum. Spor yapmayı, halk oyunları oynamayı ve şarkı söylemeyi seviyorum. Öğrenmek istiyorum.

 

ETİKETLER : Bartın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›