Zerdeçalın faydaları saymakla bitmiyor!

Bartın’da koronavirüs salgınından korunmak isteyen vatandaşlar, bitkisel ürünlere ilgi gösteriyor. Aktarlarda özellikle ıhlamur, zencefil, zerdeçal, karanfil ve tarçının satışları artış gösterirken Aktar Recep Çolak, faydaları bilimsel olarak da kanıtlanan zerdeçalın yararlarını anlattı. İşte bilimsel çalışmalara göre; kanserden koruyucu, iltihap azaltıcı, bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle bilinen ve çağın korkulan hastalıklarından Alzheimer’dan da koruyucu özelliğe sahip zerdeçalın faydaları…
Bu haber 2020-12-04 21:39:15 eklenmiş ve 231 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Türkiye’de her geçen gün vaka sayısının arttığı koronavirüsten korunmak için kişisel hijyene dikkat eden vatandaşlar bir yandan da bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye çalışıyor.

 

Bartın’da bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışan vatandaşlar, aktarlarda satılan bitkisel ürünlere ilgi göstermeye başladı.

 

Özellikle ıhlamur, zencefil, zerdeçal, karanfil, tarçın, kekik, lavanta ve çay ağacı gibi türlü bitkisel ürünlere ilgi gösteren vatandaşlar sayesinde aktarlarda satışlar arttı.

 

Uzun yıllardır aktarlık yapan Recep Çolak, koronavirüs nedeniyle satışlarda artış yaşandığını belirterek, "Ağırlıklı olarak vatandaşlar bağışıklık sistemini güçlendirici takviye edici bitkiler ile dezenfekte edici yağlar tüketiyor. Bu yağların dezenfekte özelliği var. Ayrıca arı sütü, bal, propolis de çok tercih ediliyor. Koronavirüsten sonra bu ürünlere talep yüzde 50 arttı.” diye konuştu.

 

Zerdeçalın birçok faydası olduğunu anlatan Aktar Çolak, zerdeçalın nasıl kullanılması gerektiğini ve faydalarını anlatarak şunları söyledi:

 

Zerdaçalın faydaları nelerdir?

 

Alzheimer riskini azaltır

 

Yapılan araştırmalar neticesinde zerdeçalın unutkanlık vb. zihinsel hastalıkların oluşumunu önlendiği kanıtlanmıştır. Bununla birlikte odaklanma sorunu yaşayan hastalara da doktor kontrolünde zerdeçal tüketmeleri önerilir.

 

Ağrıların giderilmesine yardımcı olur

 

Çeşitli sağlık problemleri dolayısıyla ortaya çıkan ağrıların giderilmesi için bitkisel tedavi yöntemi olarak zerdeçal tüketimi önerilir. Özellikle kas ve eklem ağrıları ile diş ağrılarının şiddetinin hafifletilmesi için önerilen bitkilerin başında zerdeçal gelir. Aynı zamanda adet döneminde ortaya çıkan karın ve kasık bölgesindeki ağrıların giderilmesinde de zerdeçal tüketilebilir.

 

Stresi azaltır

 

Zerdeçal tüketimi, depresyon başta olmak üzere stres kaynaklı psikolojik hastalıkların önüne geçer. İçeriğinde bulunan B6 vitamini sayesinde seratonin hormonunun salgılanmasını sağlar ve kişiye mutluluk verir. Depresyon problemi yaşayan kişilere zerdeçal çayı tüketmeleri önerilir.

 

Sindirim sistemini hızlandırır

 

Zerdeçal tüketimi, sindirimin sisteminin daha hızlı çalışmasını mümkün kılar. Sindirim sisteminin işlevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlayan bu durumun sonucunda, mide krampı, ishal, kabızlık gibi sindirim problemlerinin önüne geçilmiş olur.

 

İltihap gidericidir

 

Vücuttaki iltihap oluşumu birçok hastalığa davetiye çıkarır. Zerdeçalın içeriğinde bulunan kürkümin sayesinde vücuttaki iltihapların giderilmesi sağlanır. Zerdeçal aynı zamanda önemli bir antioksidan kaynağıdır. Bu özelliği ile de vücuda giren mikroorganizmaları karşı bağışıklık sisteminin daha güçlü bir hale gelmesini sağlar.

 

Zerdeçal nasıl kullanılır?

 

Zerdeçaldaki aktif bileşen kurkumindir. Yani, zerdeçalı kapsül olarak tüketiyorsanız, içerdiği kurkumin miktarını kontrol etmeniz gerekir. Dikkat çeken şey, curcuminoidlerin zerdeçalın sadece küçük bir kısmını içermesidir. Bu nedenle, anti-enflamatuar etkiyi elde etmek için, kişinin günde 500 ila 1.000 miligram kurkumin alması gerekir. Bir taze çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal, yaklaşık 200 miligram kurkumine denk gelir. Bir kapsülü patlatmak, gerekli kurkumini elde etmenin en kolay yolu olabilir, ancak ille de tek bir kaynaktan gelmesi gerekmez. Doza katkıda bulunacak her gün farklı zerdeçal ürünleri alabilirsiniz. Yemeğinizde baharat olarak kullanabilir, kahvenize ve smoothielerinize koyabilirsiniz.

Doğru miktarda zerdeçal tüketmek sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir ancak yanlış kullanımda sorunları çözmek için yeterli olmaz. Günde tüketmeniz gereken tam zerdeçal miktarı 500 miligram. Curcuminoid, bağırsak sağlığını geliştirmek ve iltihabı uzak tutmak için iyi bir dozdur. Karabiber, zerdeçal ile birleştirildiğinde vücudunuzun iltihapla savaşan maddeyi emme yeteneğini artırır. Bu nedenle, birçok zerdeçal kapsülünde ayrıca içerik olarak karabiber bulunur. Zerdeçalın kurutulan meyveleri toz haline getirildikten sonra baharat olarak kullanılabileceği gibi suda kaynatılarak çayda hazırlanabilir. Bunun yanında yemeklere katılarak da kullanılabilir

 

Zerdeçalın kullanım şekli

 

Smoothie'lerle karıştırın: Hafif bir zerdeçal vuruş için 1 çay kaşığı kullanın. Daha yoğun bir tat için 2 çay kaşığı ekleyin. Zerdeçal emilimini artırmak için smoothie'nize hindistancevizi yağı ekleyerek tüketebilirsiniz. Herhangi bir çorba tarifine 1-2 çay kaşığı ekleyin. Çorbaya derin bir altın renk katacak. Körilerde doğal olan zerdeçal, köri veya güveçte sıcak tatlar katar. Sebzeleri yağda sotelerken 1 tatlı kaşığı öğütülmüş zerdeçal ekleyerek tüketebilirsiniz. Pirinci pişirirken suya yarım çay kaşığı zerdeçal ekleyerek tüketebilirsiniz. Yarım çay kaşığı zerdeçal ile peynir sosunuza karıştırarak fırında makarna ve peynirin sağlıklı olmasını sağlar. Normal çay demlerken, sıcak suyu dökmeden önce kupanıza 1/4 çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca bir ıhlamur için öğütülmüş zerdeçal ile sıcak suyla birleştirebilirsiniz. Kuru gözleme karışımlarında yarım çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal ekleyerek tüketebilirsiniz. Yarım çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal ile 1 çorba kaşığı kızarmış susam tohumunu karıştırın ve humusun üzerine serperek tüketebilirsiniz. Mercimek veya diğer baklagilleri soğan, zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı öğütülmüş zerdeçal ile pişirin. Ya olduğu gibi servis edebilir ya da pişmiş mercimeği pişmiş kinoa ile birleştirip köfte yapabilirsiniz

 

Taze zerdeçal nasıl kullanılır?

 

Taze kökü kullanmak için önce soymanız gerekir. Sonra bir mikroplenik rende ile rendeleyin veya tüm parçaları kesin. Kullanılmayan kısmı plastik ambalaja sıkıca sarabilir ve bir hafta ile 10 gün arasında buzdolabında saklayabilirsiniz.

 

Ciltte doğal bir ışıltı yaratır

 

Zerdeçal, antioksidanlar ve iltihap önleyici bileşenler içerir. Bu özellikler cilde parlaklık sağlar. Zerdeçal ayrıca cildinizin doğal ışıltısını ortaya çıkararak canlandırabilir.

 

Baharatın cildiniz üzerinde olumlu bir etkisi olup olmadığını görmek için evde zerdeçal yüz maskesi deneyebilirsiniz. Az miktarda yoğurt, bal ve zerdeçal karıştırıp yüzünüze uygulayabilirsiniz. Maskeyi 15 dakika açık tutun ve ardından suyla yıkayın.

 

Yaraları iyileştirir

 

Zerdeçalda bulunan kurkumin, iltihabı ve oksidasyonu azaltarak yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca vücudunuzun kutanöz yaralara tepkisini azaltır. Bu, yaralarınızın daha hızlı iyileşmesine neden olur. Araştırmalar, zerdeçalın doku ve kolajeni de olumlu yönde etkileyebileceğini buldu. Sedef hastalığınıza yardımcı olabilir Zerdeçalın antioksidan ve antienflamatuvar nitelikleri, alevlenmeleri ve diğer semptomları kontrol ederek sedef hastalığınıza yardımcı olur.

 

Sivilce izinin kaybolmasına yardımcı olur

 

Sivilceyi ve ortaya çıkan yara izlerini azaltmaya yardımcı olması için zerdeçal yüz maskesi etki sağlamaktadır. Anti-enflamatuar özellikler gözeneklerinizi hedef alıp ve cildi sakinleştirebilir. Zerdeçalın yara izini de azalttığı bilinmektedir. Bu karışım, yüzünüzün sivilcelerden kurtulmasına yardımcı olabilir.”

ETİKETLER : Bartın zerdeçal koronavirüs sağlık bağışıklık Aktar Recep Çolak
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›