Zencefil, öksürüğe ve boğaz enfeksiyonlarına birebir!

Zencefil, son yıllarda popülaritesi artan özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen faydalı bir bitki. Özellikle öksürüğe iyi geldiği bilinen ve boğaz enfeksiyonlarını temizlediği vurgulanan zencefilin yararları bunlarla sınırlı değil. İşte zencefilin faydalarını Aktar Recep Çolak, sizler için anlattı.
Bu haber 2020-11-27 22:37:20 eklenmiş ve 265 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Havaların soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı ve Covid-19 virüsünden korunmak isteyen vatandaşlar, aktarlara büyük ilgi gösteriyor.

Korona virüs sebebiyle hastaneye gitmek istemeyen vatandaşlar, hastalıklardan korunmanın yolunu bitkilerde arıyor.

Aktarlarda satılan kış çayı, ıhlamur, ada çayı, zencefil, zerdeçal, papatya çayı gibi bağışıklık sistemini güçlendiren ürünler vatandaşlardan ilgi görüyor. 

Bartınlı aktar işletmecisi Recep Çolak, vatandaşların havaların soğuması ile birlikte doğal koruyucu ürünlere ilgisinin arttığını söyledi.

Bu doğal bitkilerin başında zedeçalın geldiğine dikkat çeken Çolak, zencefilli macunların ve pekmezlerin çok fazla kullanıldığını söyleyen Aktar Recep Çolak, “Şu ara en fazla akın edilen ürünler ada çayı, ıhlamur, hatmi çiçeği, Mekke gülü, karışık bitki çayları, özellikle kış çayları çok fazla rövanşta. Tabii macunlar da kullanılıyor. Özellikle zencefilli macunlar çok fazla tüketiliyor. Karışım olarak da toz zencefil, zerdeçal, çörek otu yağı çok fazla tüketiliyor. Kullanılan şeyler bunlar ama bu sene geçtiğimiz yıllara bakarak virüsten dolayı doğal ürünler ve bu bitkilerin kullanımında daha çok artış oldu. Karışık kış çayımız var ki kullanan müşterilerimiz bundan çok memnunlar, 'Koronadan dolayı kullanıp da çok faydasını gördüm' diyenler var. Öksürüğe karşı zencefil bu dönemde aşırı tüketiliyor. Çünkü insanlar biliyorsunuz koronavirüsten dolayı korkuyorlar, tereddütte kalıyorlar. Sağlıklı beslenmeyle birlikte bağışıklıklarını güçlendirmek için doğal ürünler de tüketiyorlar. Bu nedenle aktarlara daha çok yöneliyorlar. Artık insanları cesaretlendiriyor mu diyeyim artık, daha fazla kullanıyorlar. Onun dışında atom çayı var, küp şeker halinde, onun içerisinde zencefil, zerdeçal, karabiber olduğu için o da çok fazla tüketilen çaylarımızdan. Ayrı ayrı kullanmak istediklerinde karıştıracakları ada çayı, hatmi çayı, ıhlamur, Mekke gülü, papatya bunları karıştırabilirler. İçerisine tarçın, zencefil, zerdeçalı bu şekilde tüketebilirler” dedi.

 

“Bağışıklık sistemini güçlendiriyor”


Özellikle de toz zencefilin daha çok tüketildiğini belirten Çolak, “Zencefil geleneksel ve alternatif tıpta pek çok şekilde kullanılmaktadır. Sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olmasının yanında mide bulantısına da iyi geldiği bilinmektedir. Kış mevsiminde nezle, grip ve soğuk algınlığına karşı etkili bir koruyucudur. Tüm bu özellikleri ile zencefil kurutulmuş toz haline getirilerek de kullanılmaktadır. Toz zencefil bağışıklık sistemini güçlendirir, bulantıya iyi gelir. Ayrıca emziren annelerin sütlerin artması içinde kullanılabilmektedir. Enfeksiyonel hastalıklarda, saç sağlığında ve kozmetikte de sıklıkla kullanımına rastlanmaktadır.” diye sözlerine devam etti.

 

Zencefil tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler

Her üründe olabileceği gibi zencefilin de zararlarının görülebileceğine dikkat çeken Çolak, “Zencefilin faydalarının yanı sıra fazla kullanılması neticesinde zararları da görülmektedir. Zencefilin kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de 2 yaşından küçüklere verilmemesidir. Her üründe olduğu gibi zencefil tüketiminde de dikkatli olunmalı ve bir uzman tavsiyesi alınmalıdır” diye konuştu.

 

Zencefilin faydaları nelerdir?

 

İşte solunum ve sindirim sistemimiz için değerli bir bitki olan ve özellikle şu dönemde evlerimizden eksik etmediğimiz, bittiği zaman aktarlardan satın almayı ihmal etmediğimiz zencefilin faydaları…

- Mide şişkinliği ve hazımsızlık gibi sık karşılaşılan sindirim sistemi rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur.

- Mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olur. Hamilelik, hareket hastalığı ile kemoterapiden kaynaklanan mide bulantısına ve kusmaya iyi gelir.

- Bağırsak bozukluklarının tedavisine destek olur. İshali önler. Bağırsaklardaki gazın sökülmesine yardım eder.

- Kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürücü özelliği bulunmaktadır.

- Düzenli kullanımı ile kalp krizini ve felç riski oranını azalttığı bilinmektedir.

- Vücut ısısını artırır ve vücutta bulunan toksinlerin atılmasını sağlar.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı tepkilerin hızlanmasına destek olur.

- Mantar enfeksiyonlarına karşı en etkili bitki olduğu tespit edilmiştir.

- Diz ağrılarını azaltır. Osteoaritte etkili olduğu gözlemlenmiştir.

- Adet sancısına iyi gelir, adet kramplarına karşı etkilidir.

- Antiseptik niteliği ile mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, gıda zehirlenmelerine karşı oldukça etkilidir.

ETİKETLER : Bartın Aktar Recep Çolak zencefil öksürük soğuk algınlığı bağışıklık
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›