Üst limit 3 milyon TL!

Tarım ve Orman Bakanlığının, Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; Kadınlar ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin, alt sınırı 1.5 milyon TL, üst sınırı 3 milyon TL'ye kadar olan tarıma dayalı ekonomik yatırımlarına hibe desteği sağlanacak.
Bu haber 2020-11-25 09:57:32 eklenmiş ve 203 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Resmi Gazete’nin 21 Kasım tarihli sayısında yer alan kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi hakkında tebliğe göre, tebliğle tanımlanan ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı; başvuruda bulunanların gerçek kişiler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve birlikler veya tüzel kişiler olması halinde 3 milyon TL, yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda 2 milyon TL, yatırım niteliği kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon olan başvurularda ise 1.5 milyon TL üst limitini geçemeyecek. 250 bin TL altındaki başvurular kabul edilmeyecek.

 

Yüzde 50 hibe

 

Başvuruların kabul edilmesi halinde; hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilecek. Başvuru sahiplerinin hibeye esas mal alım tutarının yüzde 50’si oranındaki katkı payını, ayni katkıyı ve toplam mal alım tutarına ait KDV’nin tamamını kendi öz kaynaklarından temin etmeleri gerekiyor.

Hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarı üst limit niteliğinde olacak. Hibenin nihai tutarı fiili gerçekleşmeler sonucunda ortaya çıkacak. Mal alım tutarının hibe desteği kısmı kamu kaynakları kullanılarak karşılandığı için yatırımcılar tarafından sağlanması gereken katkı payının finansmanında hiçbir şekilde kamu kaynakları kullanılamayacak.

Yatırım uygulamalarına ait; inşaat işleri alım giderleri, ile makine, ekipman ve malzeme alım giderlerine hibe desteği verilecek.

 

Hibe kapsamında yer almayan kalemler

 

Her türlü borçlanma giderleri, faizler, başka bir kaynaktan finanse edilen harcama ve giderler, kira ve kur farkı giderleri, arazi, arsa ve bina alım bedelleri, binanın yakıt, su, elektrik ve aidat giderleri, ayrı faturalandırılmış nakliye ve montaj giderleri, bankacılık ve denetim giderleri, iade alınan veya alınacak vergiler, ikinci el/kullanılmış mal alım giderleri, proje yönetim ve danışmanlık giderleri hibe desteği kapsamında yer almayacak.

Desteğe başvurular Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanacak güncel uygulama rehberinin yayımı tarihinden itibaren 90 gün içinde www.tarimorman.gov.tr internet adresi üzerinden yapılacak.

Aynı gazetede yayımlanan kırsal kalkınma destekleri kapsamında kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının desteklenmesi hakkında tebliğle, gerçek ve tüzel kişilerin kırsal ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımları için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin esaslar da belirlendi.

 

Buna göre, bu tebliğle belirlenen yatırım konularında hibeye esas proje tutarı 500 bin TL üst limitini geçemeyecek. 20 bin  TL’nin altındaki başvurular kabul edilmeyecek.

 

Resmi Gazete’de yayımlandı

 

Kırsal Kalkınma Destekleri Hibe Programı Tebliğleri, yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğlere ilişkin açıklamada bulunan Bartın Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder, “Doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ölçekli aile işletmelerinin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenilirliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlanması için yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlendiği Kırsal Kalkınma Destekleri Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Kalkınma Destekleri Tarıma Dayalı Kırsal Altyapı Ekonomik Yatırımlarının Desteklenmesi ile ilgili Tebliğler 21Kasım 2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlandı.” dedi.

 

“Yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi amaçlanıyor”

 

Kırsal kalkınma destekleriyle ilgili Valilik’ten  yapılan açıklamada da destekleme alanları ve limitleri ile ilgili detaylı bilgilere de yerildi. Başvuruların kabul edilmesi halinde; yatırımların hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe verileceğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

“27/7/2020 tarihli ve 2800 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Karar kapsamında Altyapı Yatırımları ile Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi hakkında tebliğler yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğler ile doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ölçekli aile işletmelerinin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenilirliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlanması için yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi amaçlanmaktadır.

 

İşte destekleme alanları!

 

Ekonomik Yatırımlar çerçevesinde; Tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması, yeni tesislerin yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması faal olan mevcut tesislerin kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu, tarımsal üretime yönelik sabit tesislerin yapımı, jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı, su ürünleri yetiştiriciliği yapılmasına yönelik tesislerin yapımı, hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması konularında tesislerin yapımı, Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlar kapsamında; aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar, bilişim sistemleri ve eğitimi, el sanatları ve katma değerli ürünler, ipek böceği yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği, tarımsal amaçlı kooperatif ve birlikler için makine parkları, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yatırımları yer almaktadır.

 

Destek limitleri belirlendi

 

Ekonomik yatırım konularında yeni tesis olan başvurularda 3 milyon Türk Lirası, yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda 2 milyon Türk Lirası, yatırım niteliği kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve modernizasyon olan başvurularda 1,5 milyon Türk Lirası tutarındaki yatırımlara destek verilecektir. Yatırımlarda alt limit 250 bin Türk Lirasıdır. Bu limitin altındaki başvurular kabul edilmeyecektir. Kırsal Ekonomik Altyapı yatırım konularında en yüksek 500 bin TL tutarındaki yatırımlara destek verilecektir. Yatırımlarda alt limit 20 bin Türk Lirasıdır. Bu limitin altındaki başvurular kabul edilmeyecektir. Başvuruların kabul edilmesi halinde; yatırımların hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe verilecektir. Başvurular Bakanlığımızca hazırlanacak güncel uygulama rehberinin yayımı tarihinden itibaren doksan gün içerisinde yapılacaktır. Uygulama rehberinin yayımı Bakanlığımız ve Müdürlüğümüzce kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

 

 


ETİKETLER : Bartın Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Destekleri
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›