Tarihi köprüde çalışmalar tamamlanmak üzere

Amasra’da bulunan tarihi Kemerdere Köprüsü’nde restorasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirten AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, toprak altından gün yüzüne çıkarılan tarihi köprünün yerli ve yabancı turistlerin de görmek isteyecekleri bir tarihi miras olarak Amasra’ya yeni bir zenginlik katacağını söyledi.
Bu haber 2020-11-24 09:18:07 eklenmiş ve 148 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan Hızoğlu

 

Amasra Cevizlik Vadisi'nde bulunan ve Roma İmparatoru Claudius döneminde Roma yol ağının bir parçası olarak yapılan Kemerdere Köprüsü, geçtiğimiz yıl restorasyona alındı. 

Büyük kaya parçalarından yapılan, ayağında 7 askerin mızrak savaşı ile bir aslanın silik kabartmasının bulunduğu köprünün yakınında Kuşkayası yol anıtı bulunuyor.

Zaman zaman defineciler tarafından talan edilen köprünün restorasyonu ve temizlik çalışmaları kısa sürede tamamlanarak, turizme açılacak. 

38 metre uzunluğundaki tarihi köprünün ana gövdesindeki taşlar tek tek işaretlenerek, yeniden yerine yerleştirildi.

Su getirmek için pişmiş topraktan yapılan su boruları da gün yüzüne çıkartıldı.

 

“Amasra’mıza yeni bir zenginlik katacak”

 

Tamamlanmak üzere olan restorasyon çalışmalarıyla ilgili açıklamada bulunan AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Av. Yılmaz Tunç, “Bartın’da tarihi eserlerin, mağaraların, milli parkların, tabiat parklarının, sahillerin turizme kazandırılmasına büyük önem verdik, bu kapsamda Amasra ilçemizde bulunan tarihi Kemerdere (Roma) Köprüsünün restorasyonu da tamamlamak üzereyiz. Amasra’ya 3 kilometre mesafedeki Cevizlik Vadisinde yer alan ve Roma döneminde inşa edilen yolların bir parçası olan Kemerdere Köprüsünün öncelikle restorasyon projeleri Koruma kurulu tarafından onaylandı ve uygulama ihalesinin ardından restorasyon çalışmalarına başlamıştı. Önceki yıllarda Amasra ilçemizde Karadeniz’in mahalle hayatı olan tek adası Boztepe’yi birbirine bağlayan Kemere köprüsünün restorasyonunu tamamladık, şimdi de Kemerdere köprüsün restore ederek, Amasra’ya ve turizme kazandırıyoruz. Cevizlik Vadisi'nde bulunan ve Roma İmparatoru Claudius döneminde Roma yol ağının bir parçası olarak yapılan Kemerdere Köprüsü büyük kaya parçalarından yapılan ve ayağında Roma-Pontus savaşlarında 7 askerin mızrak savaşını anlatan silik kabartmalar bulunuyor. Toprak altından gün yüzüne çıkardığımız tarihi köprümüz yerli ve yabancı turistlerin de görmek isteyecekleri bir tarihi miras olarak Çeşm-i Cihan Amasra’mıza yeni bir zenginlik katacak. Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

 

ETİKETLER : Bartın Amasra Kemerdere Köprüsü AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›