Kirsinler Köyü halkı ormanlar için ayaklandı!

Orman İşletmesi Müdürlüğü’nün Kumluca’ya bağlı Kirsinler Köyü’nde dikili satış yapmak istemesi üzerine köylüler eylem yaptı.
Bu haber 2020-10-20 11:40:21 eklenmiş ve 251 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Orman kooperatifleri ile orman müteahhitlerini sık sık karşı karşıya getiren dikili satışıyla ilgili sorunlara bir yenisi eklendi.

Kumluca’nın Kirsinler Köyü’nde Orman İşletmesi’nin yeniden dikili satışı gündeme getirmesi, orman köylüsünü ayağa kaldırdı.

Dikili satış yapılacağı haberini alan köylüler, eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı.

Kirsinler sakinleri yaptıkları açıklamada şöyle konuştu:

 

“Hangi müteahhit zengin olmak istiyor?”

 

“Bartın Kumluca Beldesine bağlı Kirsinler köyünde orman usulsüzlüklerinin yankıları henüz etkisini yitirmemişken yaşanan son gelişmeler orman köylüsünü ve kooperatifleri şaşkına çeviriyor. Orman İşletme Müdürlüğü ve siyasilerin baskı kurarak mahkeme kararlarına rağmen ormanlardan dikili satış yapmak istemeleri akıllarda soru işaretleri oluşturuyor. Bartın Kumluca Beldesine bağlı Kirsinler köyünde orman usulsüzlüklerinin yankıları henüz etkisini yitirmemişken yaşanan son gelişmeler orman köylüsünü ve kooperatifleri şaşkına çeviriyor. Orman İşletme Müdürlüğü ve siyasilerin baskı kurarak mahkeme kararlarına rağmen ormanlardan dikili satış yapmak istemeleri akıllarda soru işaretleri oluşturuyor. Bunula ilgili Kirsinler köyü sakinleri adına yapılan açıklamada: Kumluca Orman İşletme Şefliğimizce 2016 yılında Kirsinler köyümüz sınırlarında kalan 19.23.33 bölümlerde bol tohum yılı içerisinde tensil çalışması yapmış olduğumuz ve çok güzel verimli fidanların olduğu bölmelerin dikili olarak satışa çıkarılacağını duyduk. Orman kanununa göre bulunduğumuz ekim ve kasım aylarında bu bölmelerde kesim yapılmasını gerektiğini biliyoruz. Eğer dikili satılıp kesim yapılırsa gelen gençlik fidanlarını bertaraf olup yok olacağı endişesi taşımaktayız.2018-2019 yılında dikili yapılan bölmelerin ne durumda olduğunun akıbeti ortada olup bu sebeplerden dolayı köylü olarak kış ayında yapılması gereken üretimi biz köylü olarak yapmak istiyoruz. Köy olarak yeterli gücümüzün olmadığı tespit edilirse civar köylerdeki kooperatif ve köylülere işlerin verilmesini istiyoruz.

 

“Sesimize cevap veren yok”

 

2020 yılının haziran ayında Yargıtay dikili işler yapılamaz kararından dolayı şimdi bulmuş oldukları açık ihale usulü arttırma satış yolu ile satışa çıkarmak isteniyor. Buna Kirsinler muhtarlığı ve halkı olarak karşı çıkmaktayız. Ulus Kaymakamlığı , Orman İşletme Müdürlüğü ve Sayın Vekilimiz Yılmaz Tunç’a müracaat etmiş olmamıza rağmen şu ana kadar hiçbir cevap alamadık. Biz 2016 yılında bu işe başladığımızda bu işin devamı olacağına güvenerek ekipman aldık ve yıllarca yaygın olarak borçlandık şimdi bu işler müteahhitlere verilirse köylümüz zorda ve mağdur kalacaktır. Ve biz köylü halkımız olarak yetkililerimizden bir cevap gelene kadar köyümüzü korumaya devam edeceğiz.”

 

ETİKETLER : Bartın Kirsinler orman orman köylüsü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›