Parlatır: “Gerekçeli karar görmüyoruz”

Bartın Dijital TV ekranlarında yayınlanan Ahmet Oktay’la Enine Boyuna Programı’nın canlı yayın konuğu olan Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır, ertelenen baro genel kuruluna ilişkin değerlendirmede bulunarak “Biz bu hukuksuz duruma karşı hem Yüksek seçim kuruluna hem de il merkezindeki seçim kuruluna itirazlarımızı sunduk. Seçimlerin yapılamayacağına karar verilmiş ama biz gerekçeli bir karar görmüyoruz. İtiraza da ret kararı verilmiştir. Bartın Barosu da ilçe seçim kurulu kararı uyarınca 10 Ekim’de yapacağı genel kurulu gerçekleştirememiştir. Yönetim kurulu üyelerimizle aldığımız kararlarla da seçimi Aralık ayında yapılmak üzere ertelemiş bulunmaktayız.” dedi.
Bu haber 2020-10-14 09:28:38 eklenmiş ve 147 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Dijital TV ekranlarında yayınlanan Ahmet Oktay’la Enine Boyuna Programı’nın son konuğu Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır oldu.

Canlı yayınlanan programda Gazetesi Mustafa Ahmet Oktay’ın sorularını yanıtlayan Parlatır, gündeme ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Kararı ile seçime bir kala ertelenen Bartın Baro Başkanlığı Genel Kurulu’na ilişkin de çarpıcı açıklamalarda bulunan Baro Başkanı Parlatır, şunları söyledi:

 

“Zamanlaması çok manidar”

 

“Barolar en son Temmuz’da yapılan revizyonla çift yıllarda olmak üzere 2 yılda bir genel kurul yapılmasında kanun yürürlüğe girmiştir. Ekim haftasının ilk haftası yapılmasına karar verildi, gününden saatine kadar kanunen belirlenmiştir. Pandemi sürecinde olmamıza rağmen barolarımız genel kurul kararlarını  kanun gereğince almış, özellikle 2 Ekim tarihinde Yüksek Seçim Kurulu kendi ilke kararlarıyla da çelişecek bir şekilde baro seçimlerini ve kamu kurumu meslek kuruluşları seçimlerinin İl Hıfzıssıhha Meclisi kararları doğrultusunda ertelenebileceğini ancak siyasi partilerin genel kurullarını yapabileceği konusunda karar almıştır. Tüm Türkiye de İl, İlçe Hıfzıssıhha Meclislerinde baro seçimlerinin yapılamayacağı kararı verilmiştir. Bunun zamanlaması çok manidardır. Seçime bir gün kala bu kararı açıklamışlardır.

 

“Virüsün genel kurul ayırma gibi bir lüksü yok”

 

Biz Mart ayından beri pandemi sürecindeyiz. Barolar bütün hazırlıklarını, yapmış aday olacak arkadaşlar bütün çalışmalarını yapmış ve barolar genel kurul tüm çalışmalarını yaptı bilançolar, hazırlıklar yapıldı, salonlar tutuldu. Son 24 saat içinde alınan bu karar memnuniyetsizce karşılanmıştır. Özellikle siyasi partilerin genel kurullarının yapılmasına yönelik karada çifte standart olarak kamuoyuna yansımıştır. Virüsün genel kurul ayırma gibi bir lüksü yok baro genel kurullarında bulaşıyorsa siyasi partilerin genel kurullarında da bulaşıyor. Barolar, kamu hizmeti gören meslek kuruluşlarıdır. Seçim tarihleri seçimle belirlenmiştir. Hıfzıssıhha kanunu gereğince, sağlık tedbiri nedeni ile seçimleri erteleme, karar alma yetkisi bulunmamaktadır. Verdikleri bu karar yasaya aykırıdır. OHAL döneminde bile seçimlerin ertelenmesi mümkün değildir. Tek ertelenecek hal Cumhurbaşkanı Kararnamesidir. Meclis kararıyla kanunla düzenlenen bir gündemin değiştirilmesi mümkün değildir. Tedbir amaçlı bir görüş bildirebilir Meclis ama erteleyemez. Yüksek Seçim Kurulu’nun daha önceki ilke kararlarında meslek ve ticaret odalarının seçimlerine ilişkin vermiş olduğu kararlarda da zaten erteleme için yetkisi olmadığını belirtmiştir.

 

Seçim, Aralık ayına ertelendi!

 

Biz bu hukuksuz duruma karşı hem Yüksek seçim kuruluna hem de il merkezindeki seçim kuruluna itirazlarımızı sunduk. Seçimlerin yapılamayacağına karar verilmiş ama biz gerekçeli bir karar görmüyoruz. İtiraza da ret kararı verilmiştir. Bartın Barosu da ilçe seçim kurulu kararı uyarınca 10 Ekim’de yapacağı genel kurulu gerçekleştirememiştir. Yönetim kurulu üyelerimizle aldığımız kararlarla da seçimi Aralık ayında yapılmak üzere ertelemiş bulunmaktayız.”

 

“Aralık ayında da olabileceğini düşünmüyoruz”

 

Aralık ayında seçimlerin yapılabilirliği sorusuna ise Parlatır, “Vaka sayısının artış öngörüldüğü bu dönemde de Aralık ayında da seçim yapılabileceğini de düşünmüyoruz. Bu hukuksuz durumun düzelmesine karşı geçici bir kanun değişikliği yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. Barolarımız meclis kararlarına karşı İdare Mahkemesine dava açmıştır fakat henüz bir yürütme durdurma kararı alınamamıştır. Yürütmeyi durdurma kararları da ret ile sonuçlanmıştır. Dolayısıyla da barolarımız genel kurularını yapmaya çalışmışsa da seçimler yapılamamıştır. Bu durum avukatların seçme seçilme ve anayasada kanun önündeki eşitlik ilkesine aykırıdır. Bartın Barosu’nun 125 avukatı vardır genel kurula katılım ise 100-110 civarı beklenir. Kültür Müdürlüğü’nün büyük bir salonunda gerçekleştirilecek organizasyonun hastalık nedeni ile ertelenmesini kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Çünkü uçaklarımızın kapasitesi de 150 ama alınan bir tedbir yok.” yanıtını verdi.

 

“Çoklu baro projesi için tüm seçimler ertelendi”

 

Çoklu baro düzenlemesine de dikkat çeken açıklamalarda bulunan Bartın Baro Başkanı Parlatır, “Biz her gün duruşmaya giriyoruz birlikte. Her gün aynı meslektaşlarımızla birlikte adliyedeyiz. Biz sürekli etkileşim halindeyiz. Tabi ki tedbirlerimizi alıyoruz. Bulaşma riski var ise zaten bize adliyede bulaşma riski var. Şöyle düşünelim 46 bin üyesi olan İstanbul Barosu genel kurulu sağlık tedbirleri bakımından değerlendirilmesi normal karşılanabilir. Ama bizim gibi 100 üyesi olan baroların hatta daha az olan baroların genel kurulunun seçimlerinin ertelenmesini ben şu şekilde yorumluyorum; Temmuz ayında bir yasa çıktı pandemi sürecinde hızlı bir şekilde çıktı. Üye sayısı 5 bini geçen baroda 2 bin kişi imzayı bulduğunda 2. Baro, 3. Baro, 4. Baro gibi bir düzenleme yapıldı. Kaç baro kuruldu? Başkanının seçilmediği bir baro kurulduğu söyleniyor. Sosyal medyadan gördüğümüz kadarıyla imzaların sahte olduğu iddia ediliyor. Dün itibari ile Baro başkanları ile konuştuğumda ise Ankara’da özellikle 2. Baroya üye olmaları konusunda baskı olduğu konusunda iddialar var. Kanun Temmuz’da yürürlüğe girmesiyle avukat arkadaşlarımızın dik duruşlarına rağmen çoklu baro projesinin hayata geçirilmesi için pandemi gerekçesiyle tüm seçimler ertelendi. Aralık ayında şu andan farklı bir durum olmayacak hastalık geçmeyecek. Yasaya aykırı bir durum var bunun giderilmesi gerekiyor. Bir geçici maddenin yasa değişikliğinin öngörüldüğü söyleniyor. Biz  bu arada genel kurular yapılanana kadar başka barolar kurulacak mı göreceğiz. Meslektaşlarımız genel kurulda demokrasi sağlanmadığı gerekçesiyle çoklu baro düzenlemesine itibar etmemiştir.46 binlik avukatı olan İstanbul barosunda 2 bin çoklu baro avukatı bulundu bulunmadı. Ankara’da yok İzmir’de yok Antalya’da yok.” dedi.

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Dijital TV Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›