“Bartın’ı canlandıran üniversite”

“Bartın’ı canlandıran üniversitedir” diyerek üniversitenin ilimiz için önemine vurgu yapan Bartın İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, üniversitenin yaklaşık olarak 20 yıllık su ihtiyacını karşılayacağı ifade edilen tesisin kurulduğunu belirtirken, tesisin kullanım hakkının 25 yıllığına Bartın Üniversitesi’ne devredildiğini söyledi.
Bu haber 2020-10-07 09:52:31 eklenmiş ve 148 kez görüntülenmiştir.

 

 

Bartın İl Genel Meclisi, Bartın Üniversitesi’nin Kutlubey Kampüsü’nün su tesisi için protokol imza yetkisini Valilik makamına verdi.  Meclis Başkanı Kenan Dursun, üniversitenin yaklaşık olarak 20 yıllık su ihtiyacını karşılayacağı ifade edilen tesisin kurulduğunu belirtirken, tesisin kullanım hakkının 25 yıllığına Bartın Üniversitesi’ne devredildiğini söyledi.

 

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Metin Çetin de, Hacı İbrahim Paşa KYK yurdunun su sorununun da Bartın Belediyesi ile birlikte çözüme kavuşturulduğunu Üniversite kampüsü içerisindeki yurtlar ile ihtiyaç duyulması halinde köy halkının da bu şebekeden faydalanabileceğine belirtti.

 

İl Genel Meclisi’nin Ekim Ayı Toplantıları 2. oturumunda konuşan Meclis Başkanı Dursun, Ekim ayının projelerin şekillendiği bir ay olduğunu belirtirken, şunları söyledi:

“Yeni başladığımız Meclis çalışmalarına arkadaşlarımızı adapte etmeye çalışıyoruz. Encümende devam eden 2021 yılının 65 milyon TL verilen bütçesinin buna göre çalışma yatırım programlarıyla yavaş yavaş konsantremizi buraya doğru aktarıyoruz. Bu meclis bir bütçe dönemini geri bıraktı. Bu bütçe dönemiyle birçok kararıyla kendisini tescilledi. Bazen oybirliği bazen de oybirliği olmadan kararlar alınabiliyor. Fikir ayrılıkları demokratik ortamlarda her zaman mümkündür. Ama doğru kararlarda, ben Meclis Başkanı olarak şunu hep gördüm, doğru yaptığımız işlerde hep oybirliği var. Önümüzde 3,5 yıldan az bir zamanımız var. 5 bütçe döneminde bir bütçe dönemini arkada bıraktık, ikincisini beraber gerçekleştireceğiz.

 

“Kırsal kesim bizden hizmet bekliyor”

 

Birinci dönemde yaşanılan belli zorluklar ile yeni dönemde herkes belki ilk defa karşılaştı. Ama bu dönem bütün arkadaşlarımız tecrübesini bilgisini ve donanımı yaşadı. Bizim için stratejik plan, il genel meclisi için alacağımız bütün planlarda önceliğimiz orası. Bartın’ı nasıl geliştireceğiz yatırımları nasıl gerçekleştireceğiz?Bizden hizmet bekleyen insanlar var. Özellikle kırsal kesim çünkü kırsal kesime İl Özel İdare’den başka hizmet götürecek kimse yok. Yolunu, içme suyunu özel idare yapacak belki destek alacak ama ana omurga hep burası olacak. Bu yüzde bu çalışmalar 15 yıldır bu mimari ile devam ediyor. Köylerimizde kırsallarımızda yaşayan vatandaşlarımızın hayat refahını yükseltmek yollarından içme suyuna kadar bazen alt yapılarına kadar çalışma ve yatırımlarla ilçe ilçe bölge, belde olarak sahip çıkacağız.

 

Bütün ilçelerin sahipleri var, bütün ilçelerimizi burada tek tek temsil ediliyor. En ücra yere kadar ulaşıyor. Bütün arkadaşlarımız bütün konulara hakim. Buradan çıkan her şey adaleti sağlamış oluyor, adalet burada sağlanmak zorunda kalıyor. Demokratik bir ortamda herkes hakkını alıyor. 2020’yi nasıl birlikte başarıyla yürüttüysek 2021’i de başarıyla yürüteceğiz. Haktan, hukuktan ayrılmadan 65 milyonu en iyi şekilde planlayacağımıza inanıyorum. Komisyon üyelerimizden, Meclis üyelerimizden ve İdaremizden katkı bekliyorum. Kasım ayının sonunda ikinci bütçe dönemini gönül rahatlığıyla tamamlamış olacağız. Kalan 3 bütçeyi de daha tecrübelenmiş meclis ile finalini beraber yapacağız.”

 

Daha sonra gündemin 3. Maddesinde yer alan Bartın Üniversitesi Kutlubey Kampüsü’nde yapılan su tesisi ile ilgili konuya değinen İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, bu yıl üniversitenin 20 bin öğrenci ile eğitim öğretime devam etmesinin planlandığını ancak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisini sürdüren yeni tip Koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle bu sürecin uzaktan eğitim yeklinde devam ettirilmek zorunda kalındığını anımsattı. “Bartın’ı canlandıran üniversitedir” diyerek üniversitenin ilimiz için önemine vurgu yapan Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Biz özel idare olarak buradaki 20 bin öğrencinin içme suyundan, kullanım suyuna,atık sularından ve ulaşımından bizim görev alanımızda sorumluluktur. Bartın Üniversitemizin Kutlubey kampüsüne yerleşmesiyle birlikte daha kampüs kurulmadan imar halindeyken burada olağanüstü toplantılar yapıldı. Kutlubey kampüsünün imar planı bu Meclis’te onaylanmış bir plandır. Yerleşke bu şekilde düzenli ve planlı yayılıyorsa onaylamış olduğu imar planıyla oldu. Kutlubey kampüsünde en büyük sıkıntı ise şehirden beslenen bir şebeke suyunun olmaması. Buraya uzun bir süre su sağlandı. Hem 2 köye hem üniversitemize su sağladık. İlk başlarda bu su yetiyordu ama öğrenci sayısının artmasıyla ve artacak olmasıyla tesis yetersiz kalıyordu ve yeni tesis yapılması elzem oldu.

 

Su tesisinin kullanım hakkı 25 yıllığına devredildi

 

5302 sayılı kanunun 6. Maddesinin b fıkrası bize şu kapıyı açıyordu; bakanlıktan gelen ödenekle özel idarenin kendi bütçesinden aktaracağı ödenek ile burada ortaklaşa bir iş gerçekleştirildi. Üniversitenin şehir şebekesinden alacağı su onlara pahalı geldi, bu noktadaki durumu da gözetmiş olduk ve bu olaya hassasiyet gösterdik. Yapılan sondajla kendi suyunu çıkarıyor. Üniversitemizin kendi ödeneklerini gelişmeleri için kullanmasını istedik. Bizden istenen komisyon raporlarında da okunduğu gibi biz bakanlığımızın katkısıyla hem de kendi katkımızla bu projeyi bitirmişiz. Şimdi burada 25 yıllık kullanım hakkının üniversiteye devrini oylayacağız. Bu kullanım hakkını imzalayacak kurumumuz adına valimiz ya da belediyeciler için 2 şey yapacağız. Kullanım hakkına evet diyeceğiz meclisimizin oylarıyla bir de bu kullanım hakkının sözleşmesinin protokolünü yapmak üzere yetkiyi vereceğiz. Üniversitemiz için elimizden gelen her şeyi yaptık ve bu meclis elini yine taşın altına koydu 25 yıllık kullanım hakkıyla tesisi ihtiyaçları doğrultusunda kullanacaklar.”

 

Kız yurduna da su verildi

 

Bartın İl Özel İdare Genel Sekreteri Metin Çetin de, Hacı İbrahim Paşa KYK yurduna bakanlıktan 1 milyon TL destek geldiğini anımsatırken, Belediye ile ortaklaşa olarak bu yurda da su verildiğini söyledi. Çetin konuya ilişkin şöyle konuştu:
“Şu anda Bartın Belediyesi’nin şebekesini devamında ve su ücretini belediye alıyor. Bunu neden söylüyorum? O işi bu kadar hızlı yapamamış olsaydık, yani kaynaklar doğrultusunda o yurda açamayacaktık. Hala üniversitemizin içinde de yurt yapılıyor. Bu tesisten o yurda da su verilecek. Kendimizi de garanti altına almak için protokolde geçtiği gibi üniversiteye nasıl köylerden su verildiyse ihtiyaç halinde üniversitemizden köylere de su verilmesini istedik.”

Konuşmaların ardından yapılan oylamada tüm Meclis üyeleri kabul yönünde oy kullandı.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın İl Genel Meclisi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›