Kalker Ocağı ÇED Toplantısı’nda tansiyon yükseldi

Bartın Irmağı kenarında mevcut olan diğer kalker ocaklarına yakın mevkiilerde üç farklı firma tarafından dört farklı maden ocağı kurulması için ÇED süreci başlatıldı. Bartın Irmağı çevresinde açılmak istenen 4 yeni kalker ocağı için ÇED toplantısı düzenlendi. Boğaz mevkiinde İnkumu yolundaki Kaptan Demir Çelik Dinlenme Tesis binasında düzenlenen 2 ayrı “ÇED Halkın Katılımı” toplantısında vatandaşlar açılması planlanan maden ocakları için itiraz etti.
Bu haber 2020-10-02 09:17:36 eklenmiş ve 233 kez görüntülenmiştir.

 

 

Özel bir firma tarafından Bartın Merkeze bağlı Topluca Köyünde 13,74 hektarlık alana yapılması planlanan Kalker Ocağı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Halkın Katılımı Toplantısı düzenlendi. Boğaz mevkiinde düzenlenen toplantıya görevli memurların yanı sıra bölgede yaşayan çok sayıda vatandaş katıldı. CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş ve Bartın Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Erdoğan Atmış’ın da katılım sağladıkları toplantıda geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Toplantının yapılacağı alanda korona virüs önlemleri kapsamında sosyal mesafenin korunmasına önem verilirken alana girişte tüm vatandaşların ve görevlilerin ateş ölçümleri yapıldı.

 

Bölge halkından taş ocağı serzenişi


Halkın katılımı toplantısında söz alarak konuşan vatandaşlar bölgede faaliyet gösteren mevcut taş ocaklarından dolayı yaşadıkları serzenişleri dile getirdiler. Vatandaşlar kalker ocakları için bölgede yapılacak dinamitli patlamaların deprem fay hattını hareketlendirebileceğini ve bunun Bartın’da yaşayan on binlerce insan için büyük tehlike oluşturduğunu kaydederken bazı vatandaşlar ise bölgede uzun yıllar önce dikilen fıstık çamlarının mevcut taş ocaklarının olumsuz etkileri nedeniyle artık kozalak vermez hale geldiğini ifade ettiler.

 

“Defne ormanları yok oluyor”

 

Bölgede defne toplayarak geçimini sağlayan ailelerde bölgede faaliyette bulunan taş ocaklarının defne yetişen ormanları yok ettiğini savunarak kurulması planlanan yeni taş ocakları ile geçim kaynakları olan defne alanlarının tamamen yok olacağını dile getirdiler.

 

Köylüler kışın çamur, yazın toz sıkıntısında

 

Topluca Köyü Muhtarı Adem Dayı köy çevresinde 5 tane taş ocağında çalışmalar yürütüldüğünü ve bu çalışmalar yüzünden köylülerin kışın çamur yazın ise toz nedeniyle sıkıntı içinde olduklarını söyledi.

 

Karakaş: “Buradan üretilecek kalkeri nereye satacaksınız?”

 

CHP İl Başkanı Selim Karakaş kalker ocağı işletmesi kurmak isteyen firmaların ihtiyacın 4 katı üretim yapmak istediğine de dikkat çekerek, “Şunu sormak istiyorum. Avrupa Birliği normlarına göre yapılacak diyorsunuz. Avrupa ülkelerindeki taş ocakları kalker ocakları açık mı kapalı mı? Buradan üretilecek kalkeri nereye satacaksınız?” diye sordu.

 

Atmış: “Kalkeri Hattat’a mı satacaksınız?”

 

Toplantının en çarpıcı noktası ise Bartın Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Erdoğan Atmış’ın açıklamaları oldu. Atmış bölgede kurulacak ocaklardan çıkarılacak kalkerlere Amasra’da kurulmak istenen termik santralinde ihtiyacı olduğunun altını çizerek, “Acaba bu satılmak istenen 4.5 milyon ton kalker Hattat’la yapılan bir anlaşma mıdır? Ona mı satacaksınız? Satamazsınız, çünkü o termik santral olmayacak, yaptırmayacağız.”  Dedi.

 

“Her başvuran ormanı istediği gibi delik deşik edemez”

 

Bartın Irmağının çevresinde 4 tane taş ocağı başvurusu olduğunu kaydeden Atmış, “Firma buradaki kalker ocağından yılda 500 bin ton kalker üretiyor. Kurmak istediği 2 maden ocağıyla da toplam 1 milyon 900 bin ton kalker üretimi yapmayı planlanıyor. Buradan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dolayısıyla da Valiliğe soruyorum. Bir il planlanarak gelişir. Öyle her başvuran ormanı istediği gibi delik deşik edemez. Her istediği yerde istediği gibi davranamaz. Sizde onlara izin veremezsiniz. Bakanlığın sitesine baktığımız zaman Bartın Irmağının çevresinde 4 tane taş ocağı başvurusu var. Bunlardan biri taş ocağı, 3 tanesi kalker ocağı. Bartın Irmağının çevresinde Bartın’la liman arasında 6 tane taş ocağı var. Mevcut 6 tane ocak varken ve bu insanlar bundan bu kadar rahatsızken 4 tane daha başvuru oluyor ve Bakanlık bunlara hiç bakmadan bunların ÇED sürecini başlatıyor. Neden üretimin 4 katı kadar daha başvuru yaptınız? Bu üretilecek 1 milyon 900 bin ton için her gün 175 kamyon bu hat üzerine sefer yapacak. Üstelik bu liman trafiğinde. Alagözler’de yılda 3 milyon ton kalker çıkarmak için başvurmuş. Onun da günde yaratacağı trafik 333 kamyon. Bu Bartın trafiğine girip çıkacak. Üstelik bir dünya patlama yaşanacak. Aynı anda 3 başvuru var.” Dedi.

 

“İzinlerin iptali için dava açacağız”

 

Söz konusu ocaklara izin verilmesi durumunda izinlerin iptali için dava açacaklarının da altını çizen Atmış kurulmak istenen ocakların Amasra’ya yapılması planlanan termik santralle ilişki olabileceğini de ifade edip, “Biz her açıdan sahipsiziz. Burada yaşadığımız yeri Belçikalı bir şirketin keyfine bırakamayız. Devletin buna izin vermesine de biz müsaade edemeyiz. Buna izin vermeyeceğiz. Dava edeceğiz ve kazanacağız. Bartın Boğaz mevkiinde bu 2 tane ocak açılamaz. Çünkü gerekli değil ve biz alternatifini sunuyoruz. Burada 1.5 milyon ton üretim söz konusu. Alagözler’de 3 milyon ton. 4.5 milyon ton kalker üretilecek. Ama bizim aynı zamanda yıllardır Amasra’da mücadele ettiğimiz termik santrali biliyorsunuz. Bu santralin aynı zamanda çok fazla kalkere de ihtiyacı var. Biz bunun üstüne çok gittiğimiz için orada kalker ocağı açamadılar. ‘Piyasadan alacağız’ dediler. Hangi piyasadan alacaklar? Acaba bu satılmak istenen 4.5 milyon ton kalker Hattat’la yapılan bir anlaşma mıdır? Ona mı satacaksınız? Satamazsınız, çünkü o termik santral olmayacak. Yaptırmayacağız.” Şeklinde konuştu. 

 

Yılda 950 bin  ton kalker üretilmesi hedefleniyor

 

Firma tarafından Topluca Köyüne yapılması planlanan 13,74  hektarlık Kalker Ocağı İşletmesinde 12,55 hektarlık bölümün üretim ve depolama faaliyetleri için kullanılması düşünülüyor. 12,55 hektarlık alanın da 8,18 hektarlık Ocak Alanı, 1,37 hektarlık Pasa Depolama Alanı,  0,63 hektarlık Bitkisel Toprak Depolama Alanı,  1,33 hektarlık Cevher Stok Alanı, 1,05 hektarlık Şantiye Alanı olması düşünülüyor.  Kalker sahasından yılda 950 bin  ton kalker açık işletme yöntemi ile patlatma işlemi yapılarak üretim işlemleri gerçekleştirilmek isteniyor.

 

Talebe göre piyasada satılacak


Üretimi yapılan kalkerin sahada oluşturulacak cevher stok alanında depolanması düşünülüyor. Depolanan malzemenin de ihtiyaç doğrultusunda firmaya ait sahada kurulması planlanan kırma eleme tesisine nakledilerek boyutlandırılması veya doğrudan firmanın Kireç Fabrikasına gönderilmesi planlanıyor. Sahadan üretilecek kalker cevherinin piyasa talebi oluşması durumunda tüvenan olarak da satışa sunulması projede yer alan bir başka seçeneklerden biri olarak görülüyor.

 

Üretimde 12 kişinin çalıştırılması planlanıyor

 

Kalker ocağının yapılacağı alanda  Topluca Köyü ve bu köye bağlı Boğaz mahallesi yerleşim yeri olarak yer alıyor.  Proje alanında üretim faaliyetleri sırasında toplam 12 kişinin çalıştırılması planlanıyor. Kalker ocağı işletmesinde üretilecek olan çeşitli boyutlardaki mıcırın  aynıfirmaya ait Kireç Fabrikasının hammadde ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılması düşünülüyor. Ayrıca talep oluşması durumunda bölgedeki agrega hammadde ihtiyacının da karşılanması amaçlanıyor.

 

“Günde 16 saat çalışma yapılacak”

 

Proje kapsamında yer alan kalker ocağından açık işletme ile yılda 950 bin  ton malzeme alınacak. Sahada yılda 12 ay, ayda 26 gün,. Proje kapsamında yaklaşık olarak sabit 1 milyon 500 bin  TL yatırımın yanı sıra işçilik ve personel giderleri, akaryakıt, yağ ve filtre giderleri, bakım-o narım ve yedek parça giderleri vb. birçok işletme giderlerinin olacağı düşünülüyor.

ETİKETLER : Bartın ÇED Kimtaş taş ocağı
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›