65 yaş ve üzerine 16.00-20.00 saatleri arası yasak! Tüm kurumlara HES Kodu şartı!

Bartın Valiliği tarafından açıklanan karar doğrultusunda; koronavirüs salgınından en fazla etkilenen yaş grubundaki 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için yeni bir kısıtlama getirildi. Buna göre; ilimiz genelindeki 65 yaş ve üzeri vatandaşlar şehir içi toplu taşıma araçlarının en yoğun olduğu 16:00-20:00 saatleri arasında şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmayacak. Ayrıca tüm resmi kurum ve kuruluşlara bugünden itibaren HES kodu ile girişi yapılacak.
Bu haber 2020-09-28 10:16:26 eklenmiş ve 156 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Vali Sinan Güner başkanlığında olağanüstü şekilde toplandı.

 

Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Coronavirüs (COVİD-19) salgını nedeniyle yeni ve önemli kararlar alındı.

 

Alınan kararlar doğrultusunda; İlimiz genelinde koronavirüs nedeniyle izolasyona tabi tutulan vatandaşların tespitinin sağlanması ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet binalarında, resmi ve özel okullar ile rehabilitasyon merkezleri dahil tüm konaklama tesisleri ve özel yada kamuya ait tüm misafirhanelerde, resmi ve özel her türlü spor tesislerinde 28 Eylül 2020 tarihinden (bugünden) itibaren yeteri kadar personel görevlendirilerek  'Hayat Eve Sığar'  (HES) mobil uygulaması üzerinden, bina ve tesis girişlerinde çalışan personel ile bina ve tesise gelen vatandaşların HES kodları sorgulanacak.

 

Karantina yurduna sevk edilecekler

 

Hayat Eve Sığar (HES) mobil uygulaması üzerinden yapılan sorgulama neticesinde riskli olduğu tespit edilen kurum çalışanı ya da vatandaşın kesinlikle bina veya tesise alınmayarak derhal kolluk birimlerine haber verilecek. Bu kişiler, kolluk birimleri tarafından derhal karantina yurduna sevk edilecek.

 

65 yaş üstü için yeni karar!

 

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 10.06.2020 tarihli ve 41 nolu kararının 1. maddesi ile İlimizdeki 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın her gün 10:00-20:00 saatleri arasında sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilmelerine, 27.07.2020 tarihli ve 54 nolu kararının 7. maddesi ile de bu vatandaşlarımızın sokağa çıktıkları 10:00-20:00 saatleri arasında sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla toplu taşıma araçları ile seyahat edebilmelerine karar verilmişti.

 

16.00-20.00 saatleri arasında toplu taşımayı kullanamayacaklar

 

İlimizdeki vatandaşlarımızdan koronavirüs salgınından en fazla etkilenen yaş grubundakilerin 65 yaş ve üzeri olması nedeniyle şehir içi toplu taşıma araçlarının en yoğun olduğu 16:00-20:00 saatleri arasında ilimiz genelindeki 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmayacak. Bu vatandaşları sağlığını korumak amacıyla 41 nolu karar ile belirtilen sokağa çıkma saatleri dışında sokakta bulunmamaları hususunda kolluk birimlerince gerekli denetimler hassasiyetle yapılacak.

 

Maksimum müşteri sayısı işletme girişine asılacak

 

İlimizdeki lokanta, restoran, kafe, pastane, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokalleri gibi yeme-içme hizmeti sunan işletmelerin müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanda depolar, idari bürolar hariç kişi sayısının personel dahil dört metre kareye bir kişi olacak şekilde hesaplanması ve hizmet alanı büyüklüğüne göre içerde bulunacak maksimum müşteri sayısını işletme girişlerine asarak ilan edecek.

 

En az 1,5 metre mesafe!

 

İşletme içinde belirlenen sayıda müşteri var ise ilave müşteri kabul etmemelerine ve işletme dışında bekletilecek müşteriler için aralarında en az bir buçuk metre mesafe bulunduracak şekilde gerekli her türlü tedbir işletme sahibi veya yöneticiler marifetiyle alınacak.

 

3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası

 

Salgınla mücadelenin en önemli unsurlarından birisi olan filyasyon çalışmaları sırasında koronavirüs tanısı konan hastaların yakın zamanda temaslı olduğu kişiler hakkında kasıtlı olarak eksik, yanıltıcı veya gerçeğe aykırı beyanda veya bildirimde bulunmaları halinde Türk Ceza Kanunun 206. Maddesinde “Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.” hükmüne göre adli işlemler başlatılacak.

 

Alınan bu kararlarının sorumlu Vali Yardımcısı’nın koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüğünce takip edilmesine, ilgili kurum ve kuruluşlara verilen görevlerin gecikmeksizin ikmal edilmesine karar verildi.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›