Kantincilerin dayanacak noktaları kalmadı!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul kantinlerinin önümüzdeki süreçte de kapalı kalmaya devam edeceğine ilişkin yazısı bu alanda faaliyet gösteren esnafları kara kara düşünmeye sevk etti. Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe, okul kantin işletmecilerinin, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle okulların kapatıldığı tarih olan 16 Mart’tan bu yana hiçbir geliri olmayan okul kantini işletmecilerinin artık dayanacak noktası olmadığını savundu. Sorunların çözümü için bir takım girişimlerde bulunduklarını belirten Tepe, kantinci esnafının bir an önce Kısa Çalışma Ödeneği kapsamına alınmak istendiğini, pandemi bayından bu yana ödeyemedikleri BAĞ-KUR prim borçlarının silinmesini ve Halk Bankası’ndan 25 bin TL olarak kullandıkları kredi borçlarının geri ödeme tarihinin pandemi sonrasına ötelenmesini istediklerini söyledi.
Bu haber 2020-09-28 10:13:45 eklenmiş ve 179 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 22 Eylül tarihinde Bakan Yardımcısı Reha Denemeç imzalı olarak tüm İl Müdürlükleri’ne gönderilen yazıda, “Bakanlığımız tarafından 202-2021 eğitim öğretim yılında yüz yüze yapılacak olan eğitime ilişkin kademeli bir geçiş planlaması ve salgının önlenmesine yönelik ülkemizde alınan tedbirlerle uyumlu olması amacıyla Bakanlığımıza bağlı resmi okul ve kurumlarda bulunan kantin vb. yerlerin pandemi sürecinde kapatılmasına karar verilmiştir. Covid-19 salgının seyrindeki güncel gelişmelere bağlı olarak ülkemizde alınacak tedbirlerle uyumlu olarak Bakanlığımıza bağlı resmi okul ve kurumlarda bulunan kantin vb. yerlerin faaliyetlerinin ne zaman başlayacağı ayrıca bildirilecektir” denildi.

Bunun üzerine kantin işletmeciliği yapan esnaflardan haklı bir takım serzenişler ve geleceğe dair kaygı dolu paylaşımlar sosyal medya platformları aracılığıyla yapılır oldu. Biz de EYBEY Medya bünyesinde faaliyet gösteren bir yayın kuruluşu olarak konuya ilişkin fikirlerini almak üzere Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe ile bir röportaj gerçekleştirdik. Kantin işletmecilerinin içinde bulunduğu durumu net ifadelerle gözler önüne seren Tepe, durumun düzeltilmesi için beklentilerini sıraladı. Tepe şunları söyledi:

 

“Okul kantinleri normalleşemedi”

 

“16 Mart 2020 tarihi itibariyle pandemi nedeniyle okullar kapandığında kantinler de kapanmak zorunda kalmıştı.21 Eylül tarihi itibariyle kademeli de olsa okullar açıldı ama kantinlerimiz açılamamıştı. Açılamama ile ilgili herhangi bir yazılı kısıtlama yoktu ama Milli Eğitim Bakanlığı 22 Eylül itibariyle ilgili yazıyı yayımladı ve okul kantinleri bu süreçte de maalesef normalleşemedi.

 

Mağduriyeti giderecek talepler…

 

Şu anda da okul kantinlerinin ne zaman açılabileceğine dair bir öngörümüz bulunmamaktadır. Bu nedenle okul kantinlerini işleten arkadaşlarımızın mağduriyeti oldukça fazla… 16 Mart tarihinden bu yana hiçbir geliri olmayan bu esnaf grubumuz devletimizden bazı taleplerde bulunmaktadır. İnşallah yakın bir zaman zarfında iyi bir netice elde edeceğimizi umut ediyoruz.

 

“Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalansınlar”

 

‘Peki, kantinci esnafının devletimizden talepleri neler?’ diye sorarsanız; okul kantin işletmecilerimizin hepsi birer aile işletmesi ve bunlar günlük olarak elde ettikleri kazanç ile hayatlarını idame ettirmeye çalışan bir kesim. Bu işletmeci arkadaşlarımız da yanlarında çalıştırdıkları personeller gibi Kısa Çalışma Ödeneği kapsamına alınıp en azından yaşamlarını idame ettirebilecek bir ücret talep ediyorlar.

 

“BAĞ-KUR prim borçları silinsin”

 

Yine Mart’tan bu yana çalışamayan bu üyelerimiz, herhangi bir gelirleri de olmadığı için maalesef BAĞ-KUR primlerini de ödeyemediler. Bu hanelerine borç olarak yazıldı. Bu borçların silinmesini talep ediyoruz.

 

“Halk Bankası’na olan krediler ertelensin”

 

Okul kantini işletmecisi esnaflarımız da Türkiye’deki pek çok esnaf gibi Halk Bankası’nın sağlamış olduğu 25 bin liralık krediden kullandı. Fakat bu ayın sonu, Ekim ayı bayı itibariyle bunların ödemeleri başlıyor. Ancak esnafımızın bunu ödeyebilecek bir gücü yok. Onun için pandemi sonlanıp işler yoluna girene kadar bu kredi geri ödemelerinin de ertelenmesini talep ediyoruz. Bu önlemlerin hayata geçmesi durumunda bazı mağduriyetlerin önüne geçilebileceğini düşünüyoruz.”

ETİKETLER : Bartın Bartın Kıraathaneciler ve Esnaf Odası Başkanı Ayhan Tepe kantinciler
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›