89 bin dolarlık hibe için imzalar atıldı

Bartın Valiliği bünyesinde oluşturulan Proje Ekibi tarafından yazılan, Bartın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ nın yürütücüsü olacağı “Bilinçli ve Güçlü Kadınlar Diyarı Bartın” projesine ilişkin protokol Ankara’da imzalandı. Protokol çerçevesinde Japonya, Kozcağız’a Bartın Sosyal ve Yardımlaşma Vakfı tarafından yapılacak olan Kadın Mesleki Eğitim Merkezi için 89 bin dolar hibe verecek.
Bu haber 2020-03-04 15:42:38 eklenmiş ve 270 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Bartın Valiliği Proje Ekibi’nin “Bilinçli ve Güçlü Kadınlar Diyarı Bartın” adlı projesi, hem amacı amacı hem de uygulanabilirliği açısından örnek bir proje olduğu düşüncesiyle Bartın Valiliği tarafından yapılan başvuru üzerine, tüm Türkiye’de 200 proje arasında yapılan değerlendirme sonucunda Japonya Hükümeti tarafından hibe desteğine uygun bulundu.

Japonya Hükümeti’nin projeye vereceği 89 bin ABD Doları hibe için Salı günü, Ankara’daki Japonya Büyükelçiliği’nde imza töreni düzenlendi.

Japonya Hükümeti tarafından Japonya Resmi Kalkınma Yardımı (ODA) kapsamında desteklenen “Japonya Yerel Projelere Hibe Programı” toplu imza törenine; Vali Sinan Güner, Türkiye-Japonya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Milletvekili Av. Yılmaz Tunç, Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima, Kozcağız Belediye Başkanı Mustafa Karaman, İl Özel İdaresi Eski Genel Sekreteri İbrahim Kayış, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu,  Bartın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Feridun Güler, Bakka Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü O.Bahadır Kalecik, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Aytekin Yıldırım, BSYDV İnceleme Görevlisi Şeyda Usta ile Japonya heyeti  katıldı.

 

Kadınlara sertifikalı eğitim desteği

 

Programın açılış konuşması  Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima tarafından yapıldı. Sonrasında ise Bartın Valisi Sinan Güner bir konuşma yaptı. Sözlerine, ekonomik kalkınmanın temelini üretim, üretimin temelini de nitelikli insan gücünün oluşturduğunu vurgulayarak başlayan Güner, “İlimizin ekonomik ve sosyal yönden kalkınmasına verdiğimiz önem  kapsamında yaptığımız çalışmalar sırasında yaş, sağlık gibi açılardan üretici olabilecek durumda olduğu halde, meslek becerileri olmaması, bölünmüş aile, bekâr anne gibi dezavantajlar nedeniyle  üretim dışı kalan kadınlarımıza bu proje ile sertifikalı eğitim desteği verilerek, beceri geliştirme imkânı sağlanması ve bu sayede kadınlarımızın bir taraftan üretime katılarak sosyo-ekonomik yönden güçlenip aile ekonomilerine katkı sağlayacak diğer taraftan da kırsal kalkınmanın en önemli aktörlerinden biri haline gelecek olmaları hedeflenmektedir. Bartın’ın ‘Bilinçli ve Güçlü Kadınlar Diyarı’ olmasına vermiş olduğunuz tüm maddi ve manevi desteklerinizden dolayı başta Japonya Hükümetine, Büyükelçimize ve tüm Büyükelçilik çalışanlarına teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

Japonya, Türkiye’deki 64 projeye destek sağladı

 

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da, törendeki konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Japonya Dışişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokole istinaden “kadının güçlendirilmesi”, “temel eğitim” ve “temel sağlık” gibi konular başta olmak üzere yerel projelere hibe programı kapsamında bu güne kadar 56 projeye destek sağlandığını anımsatırken, “Bugün imza töreni gerçekleştirilen 9 adet proje ile birlikte bu sayı 64’e yükselecek” dedi.

 

“Dostluğumuzun temelleri Ertuğrul Fırkateyni’ne dayanıyor”

 

Tarihi dostluk bağlarına sahip olduğumuz Japonya ile ilişkilerimize büyük önem verildiğini belirten Milletvekili Tunç, konuşmasının devamında şu ifadaleri kullandı:

 

“Tarihi dostluk bağlarına sahip olduğumuz, Asya-Pasifik bölgesinde stratejik ortağımız Japonya ile ilişkilerimize büyük önem veriyoruz.  İlişkilerimizin her alanda güçlendirilmesi için potansiyelimiz çok büyük. Bu potansiyeli daha da büyütmek için her iki ülkenin yetkililerinin yoğun çabalarının devam ettiğini görmek mutluluk verici.

Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun temelleri 19. Yüzyıl sonlarına uzanır. Sultan II. Abdülhamid’in Japon İmparotoru Meiji’ye mukabil hediyeleri ve dostluk mesajını götürmek üzere 1890 yılında Japonya’yı ziyaret eden Ertuğrul Fırkateyni’nin dönüş yolunda Kushimoto açıklarında batması ve 532 denizcimizin şehit olması sonrasında Japon halkının hem arama kurtarma noktasındaki hem de sonrasında şehit olan denizcilerimiz için düzenlenen yardım kampanyaları dostluğumuzun temellerini oluşturmuştur.  İran-Irak Savaşı sürerken 1985 yılında Tahran’da mahsur kalan çok sayıda Japon vatandaşının Japon makamlarının yardım çağrısı üzerine Türk Hava Yolları tarafından Japonya’ya götürülmeleri de ilişkilerdeki bir diğer duygusal dönüm noktasını teşkil etmiştir. Japonya ile Türkiye arasındaki köklü ilişkilerin geliştirilmesi ve Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla 2003 yılı ‘Japonya'da Türkiye Yılı’, 2010 yılı da ‘Türkiye’de Japon yılı’ son olarak ta 2019 yılı ‘Japonya’da Türk Kültür Yılı’ olarak kutlanmış ve bu son etkinliğe Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da katılmıştır. Bu yıl Ertuğrul Fırkateyni faciasının 130. yılıdır. Bu nedenle her iki ülke arasında anma etkinlikleri ve ziyaretler planlanmaktadır.

 

“Hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz”

 

Türk ve Japon halkının karşılıklı olarak birbirlerine duydukları sevginin ayrı bir yeri vardır. Bu sevgi bağlarını güçlendirmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemizde 20 yıldan buyana devam eden Japonya Resmi Kalkınma Yardımı (ODA) kapsamında desteklenen Yerel Projelere Hibe Programı da bunun en güzel örneğidir. Yerel Projelere hibe programı nedeniyle, Majesteleri Japonya İmparatoru Naruhito’ya, Japon Hükümeti’ne ve Japonya Büyükelçisi Sayın Akio Miyajima’ya teşekkür ediyor, hibe programına hak kazanan proje sahiplerini tebrik ediyor, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”

 

Karaman: “Hayırlı olsun”

 

Kozcağız Belediye Başkanı Mustafa Karaman da projenin hayırlı olmasını temenni ederek “Bartın Valiliği proje ekibinin hazırladığı, Kozcağız Kadın Meslek Eğitim Merkezi projesinin hibe protokolü imza töreni; Valimiz, Milletvekilimiz ve ilimiz temsilcilerinin katılımıyla Japonya Büyükelçiliği'nde gerçekleştirildi. Yaklaşık 90 bin dolar tutarındaki hibenin kazanılmasında emeği bulunan Bartın Valimiz Sinan Güner’in başkanlığındaki proje ekibine ve desteklerinden dolayı, TBMM Japonya Dostluk Grubu Başkanı Milletvekilimiz Yılmaz Tunç beye tüm hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun.” dedi.

 

Protokol konuşmalarının ardından imza töreni gerçekleştirildi. Sonrasında ise resepsiyon düzenlendi.

ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği Bartın Valiliği Proje Ekibi Bilinçli ve Güçlü Kadınlar Diyarı Bartın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›