Yerel esnafa darbe vuran zincir süper marketler Meclis gündeminde!

Belediye mücavir alanı içerisinde bulunan zincir marketler olarak adlandırılan süper marketlerin giderek artmasının, küçük ve orta ölçekli işletmelerin tamamını olumsuz etkilediğine vurgu yapan Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, zincir marketlerin ruhsatlandırılması ile ilgili olarak Belediye Meclisine dilekçe verdi. Özkan, “Belediyeniz mücavir alanı içerisinde bulunan zincir marketler olarak adlandırdığımız süper marketlerin giderek artması, küçük ve orta ölçekli işletmelerin tamamının olumsuz etkilenmesine sebebiyet vermektedir. Zincir marketlerle mücadelemiz devam ediyor. Bartın Belediye Başkanlığı'na dilekçemizi verdik. Belediye Meclis toplantısında Belediye Meclis Üyelerinin desteğini bekliyoruz. Bakalım küçük esnafın yanındalar mı değiller mi?” dedi.
Bu haber 2020-03-02 09:20:52 eklenmiş ve 840 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Bartın’daki yerel esnafın korunması ve ayakta kalabilmesi için büyük bir mücadele veren Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, “üç harfli” zincir marketlerin ruhsatlandırılması ile ilgili Belediye Meclisi’ne önerge verdi.

 

İlimizde 76 zincir süper marketin bulunduğuna dikkat çeken Özkan, ilimiz Belediye Meclisi tarafından marketlerin vergi dairesi Bartın olan işletmelerin açılmasını, sabit sayının korunmasını, açılması zorunlu ise Belediye Hudutları içerisinde sayının arttırılmamasına, mevcut faal olan marketlerin açılması düşünülen adreslere adres değişikliği yapılarak taşınmasını ve il merkezi nüfusu ve marketler arası mesafe gibi konularda kriter ve kısıtlamaların getirilerek mevcut esnafımızın korunmasına yönelik çalışmaların ivedilikle yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

 

Belediye mücavir alanı içerisinde bulunan zincir marketler olarak adlandırılan süper marketlerin giderek artmasının, küçük ve orta ölçekli işletmelerin tamamını olumsuz etkilediğine vurgu yapan Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Özkan, ilimizde bulunan 76 zincir süper marketin sadece bakkalları değil diğer tüm küçük esnafı etkilediğine işaret etti.

 

“Küçük ve orta ölçekli işletmelerin tamamı olumsuz etkileniyor”

 

Vergisini şehrimizde ödeyen küçük esnaf ve sanatkarları koruyucu tedbirlerin alınması için konunun Belediye Meclis Toplantısı’nda değerlendirilmesi ve gerekli işlemlerin yapılmasını talep ettiklerini kaydeden Özkan, dilekçede şu ifadelere yer verdi:

 

“Anayasa maddesinin 173. maddesi ‘Devlet, esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirler alır.’ der. Buna istinaden 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun belediye yetkileri ve imtiyazları başlıklı 15. maddesinin b fıkrası ‘Kanunların belediyelere verdiği yetki çerçevesinde yönetmelik çıkartmak, hükmü belediye yasakları koymak ve uygulamalı kanunlarda uygulanan cezaları vermek’ hükmü gereğince ilimizdeki serbest piyasa şartlarını ilimiz esnaflarımızın korunması ve objektif rekabet kurallarına uyulması amacı ile belediyeniz mücavir alanı içerisinde bulunan zincir marketler olarak adlandırdığımız süper marketlerin giderek artması, diğer işletmelerin işlerini devam ettirmesinde güçlük çekmesine, ekonomik olarak rekabet etmesinin ortadan kalkmasına, küçük ve orta ölçekli işletmelerin tamamının olumsuz etkilenmesine sebebiyet vermektedir.

 

“Marketlerin vergi dairesi Bartın olan işletmelerin açılmalı”

 

Zincir marketler sadece bakkalları değil, kasaplar, ayakkabıcılar, beyaz eşya dükkanları, oyuncakçılar, züccaciyeciler, mefruşatçılar, kırtasiyeciler, çiçekçiler, tuhafiyeciler gibi birçok küçük esnafı etkilemektedir. İlimizde zincir süper marketler olarak 76 market bulunduğu ve bu sayının giderek artabileceğinden yola çıkarak ilimiz Belediye Meclisi tarafından marketlerin vergi dairesi Bartın olan işletmelerin açılmasına, sabit sayının korunmasına, açılması zorunlu ise Belediye Hudutları içerisinde sayının arttırılmamasına, mevcut faal olan marketlerin açılması düşünülen adreslere adres değişikliği yapılarak taşınmasına ve il merkezi nüfusu ve marketler arası mesafe gibi konularda kriter ve kısıtlamaların getirilerek mevcut esnafımızın korunmasına yönelik çalışmaların ivedilikle yapılmasını talep etmekteyiz. Vergisini şehrimizde ödeyen küçük esnaf ve sanatkarlarımızı koruyucu tedbirlerin alınması için konunun Belediye Meclis Toplantısı’nda değerlendirilmesi ve gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederiz.”

 

Mart ayı gündeminde görüşülecek

 

Sinop Belediye Meclisinin almış olduğu emsal kararı da ek olarak Belediye Meclisi’ne sunan Özkan, “Zincir marketlerle mücadelemiz devam ediyor. Bartın Belediye Başkanlığı'na dilekçemizi verdik. Belediye Meclis toplantısında Belediye Meclis Üyelerinin desteğini bekliyoruz. Bakalım küçük esnafın yanındalar mı değiller mi?” dedi.

 

Özkan’ın bu önerisi 6 Mart Cuma günü saat 16.00’da Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında toplanacak olan Mart Ayı Belediye Meclisi’nde 20. gündem maddesi olarak görüşülecek.

ETİKETLER : Bartın Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan zincir süper marketler Belediye Meclisi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›