Oktay, Bartın ve bölge gündemini değerlendirdi

BRTV ekranlarında yayınlanan “Mehmet Çetinkaya ile Özel Söyleşi” programına katılan EYBEY Medya ve Yayımcılık bünyesinde faaliyet gösteren Bartın Pusula Gazetesi ve Bartın Halk Gazetesi sahibi Mustafa Ahmet Oktay, Bartın ve bölge gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Teşvikte 3.bölge olan Bartın’ın 5’inci bölge olma hedefinden söz eden Oktay, Filyos Projesi’nden faydalanma anlamında da Bartın’ın diğer bölge illerinden daha şanslı olduğunu belirtti.
Bu haber 2020-02-22 16:18:33 eklenmiş ve 337 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Batı Karadeniz’in dünyaya açılan penceresi Bizim Radyo ve Televizyon (BRTV)Yönetim Kurulu Mehmet Çetinkaya, bölge gazetecileriyle söyleşilere devam ediyor.

 

Çetinkaya’nın son konukları EYBEY Medya ve Yayımcılık bünyesinde faaliyet gösteren Bartın Pusula Gazetesi ve Bartın Halk Gazetesi sahibi Mustafa Ahmet Oktay ile ABA Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Aydın oldu.

 

Oktay ve Aydın, Çetinkaya’nın sorularını yanıtlarken Bartın ve bölge gündemiyle ilgili pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu.

 

“Bartın, daha şanslı”

 

Turizmden sağlığa, ekonomiden yaşama kadar Filyos Projesi ve Zonguldak Havalimanı başta olmak üzere birçok konunun ele alındığı programda Oktay, Filyos Projesi ile ilgili bir değerlendirmede bulunarak “Filyos Projesi, entegre bir proje olarak gündeme geldi. Zonguldak ve Bartın Limanı’nın bu entegre projesinde geliştirerek Filyos Limanı’ndan gerekli payı alacağını düşünüyorum. Biz; daha çok Karabük üzerinden demir çelik ithalatının ve ihracatının yapıldığı bir limana sahibiz. Bartın limanı, Ro-Ro gemiciliği taşımacılığını üstlendi. Bartın Limanı ve Zonguldak Limanı, entegre projesinin altında kendini bölümlere ayıracak diye düşünüyorum. Bununla ilgili projeler de var. Limanın dışına çıktığımız zaman Bartın olarak biz Filyos’a en yakın turizm bölgesiyiz. Bu nedenle bu potansiyeli de pozitif duruma çevirmeye çalışıyoruz. Bunun için de Bartın Valiliği ve İl Özel İdaresi öncülüğünde sahilden Filyos’u Bartın’da daha da yakınlaştırdık. Filyos projesi ile bölgeye gelecek olanlar için de çalışmalar yapılıyor. Sadece Bartın Valiliği ve İl Özel İdaresi değil Bartın Belediyesi, Bartın Üniversitesi de bu konuda kısa ve uzun vadeli planlar hazırlıyorlar. Ben, Zonguldak ve Karabük’e nazaran Bartın’ın Filyos Projesinden faydalanman noktasında daha şanslı olduğunu düşünüyorum.” dedi.

 

“Hedef teşvikte 5. Bölge olmak”

 

Teşvikte 3.bölge olan Bartın’ın 5’inci bölge olma hedefinden söz eden Oktay, şunları söyledi:

 

“Organize Sanayi Bölgesi bize artık yetmiyor. Yatırım için gelen firmalar tekstil ve iplik sanayi üzerineydi bu zamana kadar ama Mescier ile birlikte ağır sanayi de girdi. Teşvikte 3. Bölge olduğu için ilk sene avantajı çoktu, devletin ödediği yüzde 21’lik bir pay vardı. Bunun yüzde 6’sını teşvik olarak, yüzde 5’ini devlet katkısı olarak ödüyordu. Bu da işçi giderleri çok yüksek olduğu için işveren çok büyük destek sağlıyordu. 2019 yılının Aralık ayında bu teşvikler kalktı. Şimdi Bartın’da sanayideki esnaf nasılsa ağır sanayidekiler de aynı duruma geldi. Bununla ilgili Bartın Valiliği, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğünün bir toplantısı oldu. Bu toplantıda 17 tekstil fabrikasının da görüşlerine yer verildi. Bizim hedefimiz 4. bölge olmak değil bir alta düşmek. Aslında rakamsal olarak 5. Bölge yukarıya çıkmış gibi gözükse de teşvik almamız için küçülmüş olacağız. Çünkü 3. Bölgede biz bizden daha gelişmiş şehirlerle aynı durumdayız, rekabet edebilme şansımız yok. Buraya yatırım için gelecek firmaların teşviklerinin olmamasından dolayı bu bölge biraz zayıfladı. Bartın 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin kamulaştırılmasından sonra da biz 5. Bölge olmak istiyoruz, teşviklerimizin de kalıcı ve uzun süreli olmasını istiyoruz. Bunun örneği de var. Manisa tabiri caizse ağlaya ağlaya 3. Bölgeden 5. Bölgeye çıktı. Bu hem ilimizde daha fazla yatırımcı gelmesini hem istihdamın arttırılmasını hem de Organize Sanayi Bölgemizin gelişmesine fayda sağlayacak. Bu önemli bir proje. Bu konu ile ilgili raporlar kendi milletvekillerimiz olmak üzere bölge milletvekillerine, Bakanlara ve bu işin içerisinde olan herkese Bartın Valiliği aracılığıyla gönderiliyor. Henüz kamuoyuyla paylaşılmadı ama detayları kısaca bu şekilde.”

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın EYBEY Medya Yayıncılık Tic. Ltd. Şti.’nin sahibi Mustafa Ahmet Oktay BRTV Mehmet Çelikkaya
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›