Denizin mavisiyle ormanın yeşili buluşacak

Kurucaşile İlçesi ve Arıt bölgesi muhtarları yıllar önce başlanan ancak çeşitli sebeplerden dolayı bir türlü tamamlanamayan Kurucaşile-Arıt bağlantı yolunun tamamlanması için bir araya geldi. Her iki bölge halkını kültürel, sosyal ve ekonomik anlamda birbiriyle kaynaştıracak bağlantı yolunun son 2 kilometrelik kısmının kaldığını ifade eden muhtarlar, bu kısım yapıldığında Kurucaşile ve Arıt’ın birbirine bağlanacağını ve denizin mavisiyle ormanın yeşilinin buluşacağını söyledi. Muhtarlar, bu 2 kilometrelik yolun önündeki tek engelin ise doğal sit alanı ilan edilmesi olduğunu kaydetti. Eğer Arıt Ören Köyü ile Kurucaşile Başköy arasında kalan bu 2 kilometrelik yol, doğal sit alanı olmaktan çıkarılırsa Arıt ve Kurucaşile birbirine bağlanmış olacak.
Bu haber 2020-02-13 09:12:34 eklenmiş ve 969 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan Hızoğlu

 

Kurucaşile İlçesi ve Arıt bölgesi muhtarları yıllar önce başlanan ancak çeşitli sebeplerden dolayı bir türlü tamamlanamayan Kurucaşile-Arıt bağlantı yolunun tamamlanması için bir araya geldi.

 

İlk olarak Bartın Valisi Sinan Güner’i de ziyaret eden 23 muhtar, ziyaret sonrasında ise açıklamalarda bulundu.

 

Vali Güner’den yolun önündeki engellerin kaldırılarak tamamlanmasını talep eden muhtarlar, her iki bölge halkını kültürel, sosyal ve ekonomik anlamda birbiriyle kaynaştıracak bağlantı yolunun son 2 kilometrelik kısmının kaldığını ifade etti. Bu kısım yapıldığında Kurucaşile ve Arıt’ın birbirine bağlanacağını ve denizin mavisiyle ormanın yeşilinin buluşacağını dile getiren muhtarlar, bu 2 kilometrelik yolun önündeki tek engelin ise doğal sit alanı ilan edilmesi olduğunu kaydetti.

 

Bu konuda da Milli Parklar Müdürlüğü ile görüştüklerini belirten muhtarlar, yolun uzun dönem gelişim planında sit alanı olmaktan çıkarılması halinde tamamlanabileceğini söyledi.

 

Arslan: “İki bölgemiz de birbirinden mahrum kaldı”

 

Bu  2 kilometrelik kısım bir türlü tamamlanamadığı için her iki bölge halkının da birbirinden mahrum kaldığını kaydeden Arıt Çöpbey Köyü Muhtarı Muhammet Arslan şöyle konuştu:

 

“Sayın Valimiz Sinan Güner’e bir ziyarette bulunduk. Ziyaretimizin ana gündemini Arıt ve Kurucaşile bağlantı yolu oluşturdu. Bu yolun tamamlanması noktasında bir hedefimiz var. Çünkü bu yol daha önce başlanmış, belli bir noktaya kadar gelmiş ama daha sonra çeşitli sebeplerle yapımı durdurulmuş bir yol. Bu yolun  Arıt Ören Köyü ile Kurucaşile Başköy arasında kalan 2 kilometrelik bir hat bir türlü tamamlanamamış durumda. Ne yazık ki bu 2 kilometrelik yol tamamlanıp bu bağlantı yolu bitmedi için iki bölgemizde birbirinden mahrum kalmış durumda.

 

“Arıt çıkmaz sokak olmayacak”

 

2 kilometrelik bu hat tamamlandığı ve bağlantı yolu bu şekilde bittiği zaman Arıt bir çıkmaz sokak olmaktan çıkacak. Kurcaşile’nin denizinin mavisiyle Arıt’ın ormanının yeşili de birbiriyle birleşecek. Arıt-Bartın bağlantı yolunu yaptıkları için Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm Ulaştırma Bakanlarımıza Arıt halkı adına çok teşekkür ediyorum. Ancak ne yazık ki ‘Ulaşamadığımız, gidemediğimiz yer bizim değildir’ sloganını tekrar burada dile getirmek istiyorum.

 

“Kültürel diyaloglarının da gelişmesini istiyoruz”

 

Arıt halkı olarak Kurucaşile’deki vatandaşlarımızla akrabalık bağlarımız var. Eskiden her iki bölgemizdeki dedelerimiz ve ninelerimiz birbirleriyle yaya yoluyla ulaşım sağlıyorlardı. Ancak teknoloji de geliştir ve her iki bölgenin halkı artık akrabalarıyla daha çok bir araya gelmek istiyor. Biz bu yolun tamamlanmasını sadece Kurucaşile ve Arıt arasındaki ticari ilişkilerin sağlanması, turizmin gelişmesi, ekonomik fayda sağlanması açısından istemiyoruz. Aynı zamanda her iki bölge halkının kültürel diyaloglarının da gelişmesi için istiyoruz.

 

“Sit alanından çıkarılması gerekiyor”

 

Sayın Valimiz sağ olsun bizi kabul etti ve kendilerinin bu konuda çalışma yapacağını söyledi. Ancak bu 2 kilometrelik kısmın tamamlanmasında bizim önümüzdeki en önemli sorun bu kısmın Milli Parklar Müdürlüğünün sınırları içinde kalması ve doğal sit alanı olarak ilan edilmesi. Milli Park Müdürlüğünden aldığımız bilgiye göre bu kısım uzun dönem gelişim planında sit alanı olmaktan çıkarılıp karayolu ağına alındığı takdirde inşallah bu yol Bartın Valiliğimiz, İl Özel İdaremiz ya da Ulaştırma Bakanlığımızın koordinesiyle tamamlanacak ve iki bölgemizde birbiriyle tamamlanacaktır. Bu şekilde Arıt Ören ve Kurucaşile Başköy köylerindeki vatandaşlarımız, Kurucaşile ve Arıt halkımız kültürel, sosyal ve ekonomik anlamda hem birleşecek hem de Ulus, Kurucaşile, Arıt tek hatta birleşecektir.”

 

Kural: “Kurucaşile ve Arıt halkının bu yolla birleşmesini istiyoruz”

 

Bu yolun tamamlanarak Arıt ve Kurucaşile halkının birbiriyle birleşmesini istediklerini vurgulayan Kurucaşile Başköy Köyü Muhtarı Durmuş Kural da “Yıllar önce devletimiz Kurucaşile-Başköy arasında bir yol çalışması yaptı. O zamanki hükümetin sonlanmasıyla bu yol 2002’den sonra atıl bir durumda kaldı. Bizim isteğimiz birbiriyle geçmişten gelen dostluk, arkadaşlık ve akrabalık ilişkileri bulunan Kurucaşile ve Arıt halkının bu yolun tamamlanmasıyla birleşmesi. Bu yüzden yetkililerimizden bu yolun tamamlanmasını talep ediyoruz. Kurucaşile muhtarları olarak bizde bu konuda üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Bizleri bu konuda teşvik eden Arıt muhtarlarımızın hepsine de ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah bu konuda hedefimize ulaşacağız.” ifadelerini kullandı.  

ETİKETLER : Bartın Arıt Kurucaşile
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›