Tek başına ölüm nedeni!

Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında Bartın İl Sağlık Müdürlüğü Tütün Birimi tarafından; sigara bağımlılığı hakkında bilgi vermek, farkındalık oluşturmak ve kullananların sigarayı bırakma kararı almalarını sağlamak amacıyla Bartın Devlet Hastanesi’nde etkinlik düzenlendi. Günümüzde tütün ve tütün ürünleri kullanımının büyük bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Alparslan Erol da Dünya Sağlık Örgütüne göre sigaranın tek başına ölüm nedeni olduğuna işaret etti.
Bu haber 2020-02-10 15:27:34 eklenmiş ve 304 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında; Bartın İl Sağlık Müdürlüğü Tütün Birimi tarafından; sigara bağımlılığı hakkında bilgi vermek, farkındalık oluşturmak ve kullananların sigarayı bırakma kararı almalarını sağlamak amacıyla Bartın Devlet Hastanesi’nde etkinlik düzenlendi.

“9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü”, “Sigara Bağımlılığı ve Kurtulma Yolları” hakkında bilgi verilen etkinliğe İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Cebeci  ile Halk Sağlığı Şube Müdürü Cengiz Acar katıldı.

Etkinlikte sigaranın zararları ile ilgili “2.Uluslararası Yeşilay” karikatür yarışmasında ödül alan resim sergisi ile vatandaşların dikkati çekildi.

Devlet Hastanesi koridorlarında kurulan stantta vatandaşlara sigara kullanımının zararlarını ve bırakma yöntemlerini anlatan broşürler dağıtıldı. 

 

Karbomonoksit ölçümü yapıldı

 

Etkinliğe katılan vatandaşlara ayrıca karbonmonoksit ölçümü de yapıldı. Ölçüm sonuç değerlerine göre bağımlı olarak tanımlanan vatandaşların, sigarasız sağlıklı bir hayatın ilk adımını atmaları yönünde teşvik edildi. 

Ayrıca vatandaşlara, destek alabilecekleri Bartın Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Sigara Bırakma Polikliniği ve ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, sigara kullanmayanların da kapalı alanda tütün ürünü kullanımı durumunda ihbarda bulunabilecekleri “Yeşil Dedektör” ve “Alo 184 Tütün İhbar Hattı” hakkında bilgiler verildi.

 

“10 saniyede bir kişinin sigaradan ölüyor”

 

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Alparslan Erol da Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklamada bulundu. Günümüzde tütün ve tütün ürünleri kullanımının büyük bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Alparslan Erol, Dünya Sağlık Örgütüne göre sigaranın tek başına ölüm nedeni olduğuna işaret etti. Sigara kullanımının birçok hastalığı beraberinde getirdiğinin de altını çizen Dr. Erol, şunları söyledi:

 

“Günümüzde tütün ve tütün ürünleri kullanımı büyük bir halk sağlığı sorunudur. Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu sayı her 10 saniyede bir kişinin sigaradan ölmesi demektir. Dünya Sağlık Örgütüne göre sigara tek başına ölüm nedenidir. İçeriğindeki başta nikotin olmak üzere zehirli ve kanserojen maddeler bağımlılık yapmaktadır. İlk kullanıldığı anda mide bulantısı, baş dönmesi, beyne, el ve ayaklara kan akımının yavaşlaması, nefes darlığı, nabız ve tansiyon yükselmesi gibi belirtiler ortaya çıkarır. Devamlı kullanıldığında; astım, bronşit, pnömoni, koah, akciğer kanseri, kalp ve damar hastalıkları, damar tıkanıklıklarına bağlı felç, cilt, dudak, gırtlak kanseri, diş eti hastalıkları ve ağız kokusu, reflü,  gastrit, mide kanseri, kısırlık, karaciğer, mesane, meme ve rahim ağzı kanseri, beyin hücrelerini öldürdüğü için demans  gibi birçok hastalıklar ortaya çıkarır.

 

“Vücuttaki olumsuz değişimler olumlu olarak değişmeye başlayacak”

 

Pasif içicilik ise başkalarının içtikleri veya yanan tütün ürününden kaynaklanan dumanın solunmasıdır. Pasif içiciliğin neden olduğu ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazladır. Ayrıca elektronik sigara, nargile, pipo, puro da sigaranın vücuda verdiği zararların aynısını verir.

Sigara bırakıldığı andan itibaren ise vücuttaki olumsuz değişimler olumlu olarak değişmeye başlayacaktır. Bıraktıktan 2 saat sonra nikotin vücudu terk eder, 12 saat sonra zehirli karbonmonoksit kan dolaşımından temizlenir. 12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir. 9 hafta sonra öksürük nefes darlığı iyileşir. 5 yıl içinde kalp krizi riski azalır 10 yıl sonra kalp krizi riski hiç içmemiş olan kişiyle aynı orana düşer.

 

“Sigarayı bırak, hayatı bırakma”

 

Sigara bırakma döneminde sağlık çalışanlarından destek almak oldukça önemlidir. Sigarayı bırakmak isteyenler Sigara Bırakma Danışma Hattı ALO 171 den veya Bartın Toplum Sağlığı Merkezinde bulunan Sigara Bırakma Polikliniğinden randevu alarak ya da doğrudan başvurarak destek alabilirler. Ayrıca kapalı alanda sigara yasağına uyulmaması durumunda tüm vatandaşların kullanabileceği ALO 184 İhbar Hattı ve telefon ve bilgisayarlara yüklenebilen YEŞİL DEDEKTÖR uygulaması ile sigara kullanıldığına dair ihbarda bulunabilirler. Sigarayı bırak, hayatı bırakma.”

 

ETİKETLER : Bartın Bartın İl Sağlık Müdürlüğü Dünya Sigarayı Bırakma Günü İl Sağlık Müdürü Dr. Alparslan Erol
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›