“İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarında artık dini mabet mesafesi aranmayacak”

Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’te değişiklikler yapıldığını duyurdu. Tepe, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarında artık dini mabet mesafesi aranmayacağını belirterek “14/7/2005 tarihli 9207 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik, 25 Ocak 2020 tarihli Yönetmelik ile bazı maddeleri değişikliğe uğramıştır. Yönetmelikte yapılan yeni değişiklik ile artık kahvehane ve kıraathaneler mesafe ölçümüne tâbi olmayacaktır.” dedi.
Bu haber 2020-02-03 09:09:15 eklenmiş ve 339 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

“İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’nin 25 Ocak 2020 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’te yapılan değişiklikle işyeri açma ve çalışma ruhsatlarında artık dini mabet mesafesi aranmayacağını belirterek “14/7/2005 tarihli 9207 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik, 25 Ocak 2020 tarihli Yönetmelik ile bazı maddeleri değişikliğe uğramıştır. Yönetmelikte yapılan yeni değişiklik ile artık kahvehane ve kıraathaneler mesafe ölçümüne tâbi olmayacaktır.” dedi.

Ayrıca yönetmelikte yapılan değişiklikle işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilirken, okul, yurt, mabet bina ve tesislerine mevzuatın öngördüğü uzaklıkta bulunması gereken umuma açık istirahat ve eğlence yerleri arasına internet kafeler de eklendi.

 

MEB onayı şart!

 

İnternet kafeleri de meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri ile alkollü içkilerin açık olarak satışının yapıldığı yerler gibi örgün eğitim kurumlarından, özel öğretim kursları, yükseköğretim hariç öğrenci yurtları ile anaokullarından en az 100 metre uzaklıkta bulunacak. İnternet salonlarında masalar ve sırt sırta gelen sandalyeler arasında müşteri ve servis yapanların rahat geçebileceği kadar boşluk bırakılacak. Bu iş yerleri için ruhsat başvurusu yapacak kişilerde Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bilgisayar işletmeni sertifikasına sahip olmak veya bitirdiği okulun ders müfredatında en az iki dönem bilgisayarla ilgili ders aldığını belgelemek şartı aranacak.

 

İnternet salonları zemin altı katlarda faaliyet gösteremeyecek

 

Sorumlu müdür görevlendirilen hallerde ise bu şart, iş yeri sahibi veya sorumlu müdürden birisi için geçerli olacak. Bu diploma ve belgelerin yurtdışından alınmış olması halinde bunların ilgili mevzuata göre denkliğinin kabul edilmesi gerekecek. İnternet salonlarında, ana faaliyet dışında başka bir faaliyette bulunulması yasak olacak. 

İnternet salonları zemin altı katlarda faaliyet gösteremeyecek. Salonlar dört yıl içinde bu hükme uygun hale getirilecek. Bu salonlarda masalar en az 72x52 santimetre ölçülerinde olacak ve masayla sandalye sırtı arasında en az 55 santimetre boşluk bulundurulacak.

 

Özel oda türü uygulamalar yapılamayacak

 

Pencereler, dışarıdan içerisinin görünmesini sürekli olarak engellemeyen perde, jaluzi gibi malzemeler ile kapatılacak. İnternet salonlarının, üç ay içerisinde bu düzenlemeyi yapması gerekecek. Duvarlarda, monitör, klavye, fare, yazıcı, tarayıcı, fare altlıkları gibi bilgisayar donanım birimlerinde ve masaüstü ekran koruyucusu, masaüstü ekran arka plan gibi bilgisayar yazılım birimlerinde ilgili mevzuatça yasaklanan içeriklere sahip görseller, optik oyunlar, hologramlar (lazer fotoğraflar), sloganlar ve yazılar bulunamayacak. Bu düzenleme için internet salonlarına bir ay süre verildi. İnternet salonlarında, kullanıcılar arası paravan, kabin veya ayırıcı gibi unsurlar bulundurulamayacak ve özel oda türü uygulamalar yapılamayacak. Salonlar üç ay içinde bu hükme uygun hale getirilecek.

Aynı Yönetmeliğin 32’nci maddesinin altıncı fıkrasının birinci cümlesi “Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri, internet salonu gibi umuma açık yerler ile alkollü içkilerin açık olarak satışının yapıldığı yerlerin; örgün eğitim kurumlan, özel öğretim kursları, yükseköğretim hariç öğrenci yurtlan ile anaokullarından, kapıdan kapıya en az yüz metre uzaklıkta bulunması zorunludur.” şeklinde değiştirildi.

 

ETİKETLER : Bartın işyeri İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›