İşte bir kadının azmi! Yetişkinlere okuma yazma öğretiyor

“Başarı benim için bir gerekliliktir” diyerek birçok kadına ilham olabilecek hayat öyküsünü EYBEY Medya’yla paylaşan Bartınlı Bahriye Gürpınar Geredeli, hem 3 çocuğunu büyüttü hem de üniversiteyi bitirerek yetişkinler için Okuma Yazma Eğitim Öğretmenliği yapmaya başladı. Gençlere de tavsiyelerde bulunan Geredeli, “Gençlere tavsiyem; ilk olarak hayata dair bir hedef belirlemeleri ve belirledikleri hedefi gerçekten istemeleridir. Bu doğrultuda, düzenli çalışmalılar ve kendi hayatlarını şekillendirme gücünün, sadece kendilerinde olduğunu bilmelidirler. Mutluluğun uzakta değil, yüreklerinde saklı olduğunu unutmamalılar.” dedi.
Bu haber 2020-01-29 09:26:02 eklenmiş ve 1106 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Türkiye’nin dört bir yanında faaliyetlerini sürdüren, iş hayatına farklı bir bakış açısı getiren, üreten ve ürettikçe kazanan, kazandıkça ekonomiye ve toplumun her kesimine olumlu faydalar sağlayan, toplumsal yaşamda güçlüklere karşı direnerek ve kararlılıkla yollarına devam eden birçok kadın girişimci, kendi başarı hikayelerini yazıyor.

 

Bu başarı hikayeleri aynı zamanda birçok kadın için de ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

 

İşte bu hikayelerden biri Bartınlı Bahriye Gürpınar Geredeli’ye ait. Hayatını dar kalıplardan çıkarmayı başararak, ‘bu yaştan sonra okuyup ne olacaksın?’ diyenlere aldırmayarak, hayallerine koşan Geredeli’nin hayalleri gerçek oldu. Okuma hayali ilkokuldan ileriye gidemeyen Geredeli, hem 3 çocuğunu büyüttü hem de üniversiteyi bitirerek yetişkinler için Okuma Yazma Eğitim Öğretmenliği yapmaya başladı.

 

Şimdi ise ilk şiir kitabını ve kişisel gelişim kitabını yayımlatmayı, eğitim adına daha büyük projelerde rol almayı hedefleyen Geredeli, birçok kadına ilham olabilecek başarı öyküsünü şöyle anlattı:

 

“Bartın Kozcağız'ın güzel bir köyünde hayata ‘merhaba’ dedim. O zamanlar henüz evlerde elektrik, su yoktu. Mum ışığında ders çalışıyorduk. 5 yaşındaydım ama okuma yazmayı okula başlamadan öğrenmiştim. İlkokulda başarılı bir öğrenci olmama rağmen, okuma hayalim ilkokuldan ileriye gidemedi. Çünkü köyümüzde, ilkokuldan sonra okuyan kız çocuğu yoktu. Benim de kaderim diğer arkadaşlarımla aynı olmuştu ve erken yaşta evlendirildim. Artık tek hayalim çocuklarımı büyütüp okutabilmekti. Bunu başarabilmek için eşimle birlikte çalışmamız gerekiyordu, o yüzden memleketimizden ayrılıp Kocaeli’ye taşındık ve burada işe başladık.

 

“Bir yılda ortaokulu, üç yılda liseyi bitirdim”

 

Zaman hızla ilerlerken, üç çocuk annesi olarak, ev işleri, iş hayatı derken zor bir süreç beni bekliyordu ama başarmalıydım. Pes etmedim tabii ki. Yıllar çabuk geçti ve oğlumla kızım üniversiteli olmuştu. 37 yaşındaydım, artık bu içimdeki yarayı iyileştirmenin zamanı geldi diyerek, eşimin de desteğiyle, ortaokula kayıt oldum. Bir yılda ortaokulu, üç yılda liseyi bitirerek üniversite sınavına girdim. O dönemde bir restoranda aşçılık yapıyordum ve 13 saat çalışıyordum.

 

“Her sınava farklı illerde girdim”

 

Başardım ve üniversiteye başladım. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümünü, çocuklarımın tayinlerinden dolayı, her sınava farklı illerde girerek bitirdim. Kocaeli Üniversitesinden de Pedagojik Formasyon Eğitimi alarak eğitimci sertifikamı almaya hak kazandım. Şu an da Kocaeli Dilovası Halk Eğitim Merkezi’nde yetişkinlere okuma yazma eğitimi öğretmenliği yapıyorum.

 

Eğitim hayatıma ikinci üniversitem olan Açıköğretim Fakültesi Adalet Bölümünde devam ediyorum. Benim gibi okutulmayan yüzlerce kadını, okuması için teşvik ederek, eğitim hayatına katmayı da başardım diyebilirim.

 

Bu arada, sivil toplum kuruluşumuz, Bartın Dernekler Federasyonu (BARFED) de Aile ve Kadınlar Komisyonu Başkanı olarak, 3 yıldır, memleketim olan, Bartın için, güzel ve faydalı işlerde dernek kadınlarımızla birlikte gönüllülük esasıyla çalışıyoruz. Ayrıca Kocaeli Kadın Yazar ve Şairler Platformu (KOŞYAZ) olarak edebiyata dair eserler bırakabilmek adına çalışmalarda bulunuyoruz.

 

“Başarı benim için bir gereklilik”

 

Bu eğitim yolunda, beni tetikleyen anılarım da oldu elbet. Bir gün, çalıştığım bir Alman firmasında Hollanda’dan gelen misafirin İngilizce olarak benden istediği bir içeceği anlayamayınca buna çok üzülmüştüm. Kendimi çok eksik hissederek o gün İngilizce kursuna yazıldım ve bu kursa üç dönem devam ettim. O aldığım eğitimle de, ortaokul, lise, üniversitede İngilizce derslerimi çok kolay geçmiştim. Böylece bana başarmam için güzel bir anı kaldı.

 

Başarıya dair düşüncelerim; başarı benim için bir gerekliliktir. İnsanlara verilen bu güzel özelliği (düşünme, planlama, uygulama ve başarma) doğru kullanabilirsek hem kendi hayatımızı kolaylaştırabiliriz hem de etrafımızdaki insanlara faydalı olabiliriz. Kendine güvenerek, hayal ederek, isteyerek, pes etmeyerek. Bundan sonra hedefin ne derseniz? Yine inandığım doğrularla diğer insanların düşüncelerine de önem vererek, eğitimin insan hayatına kattığı değerlerle daha da azimle çalışmaya devam edeceğim. İlk şiir kitabımı ve kişisel gelişim kitabımı yayımlatmak ve eğitim adına daha büyük projelerde rol almak da planlarım arasında var.”

 

“Mutluluk uzakta değil, yüreklerde saklı”

 

Son olarak gençlere de tavsiyelerde bulunan Geredeli, “Gençlere tavsiyem; ilk olarak hayata dair bir hedef belirlemeleri ve belirledikleri hedefi gerçekten istemeleridir. Bu doğrultuda, düzenli çalışmalılar ve kendi hayatlarını şekillendirme gücünün, sadece kendilerinde olduğunu bilmelidirler. Mutluluğun uzakta değil, yüreklerinde saklı olduğunu unutmamalılar. Önce insan diyerek, saygıyla, sevgiyle etrafına ışık olabilmeliler. Pes etmeden, emek vererek, önce insan diyerek.” dedi.

ETİKETLER : Bartın Bahriye Gürpınar Geredeli Kozcağız
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›