“Bartın Balı Ön Fizibilitesi Sonuç Toplantısı” yapıldı

BAKKA ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Bartın Balı Ön Fizibilitesi Sonuç Toplantısı’ yapıldı. Bartın Valisi Sinan Güner başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya katılım yoğun oldu.
Bu haber 2020-01-17 15:23:02 eklenmiş ve 391 kez görüntülenmiştir.

 

 

Ahmet Karadeniz

 

Bartın Valisi Sinan Güner başkanlığında ‘Bartın İlinde Üretilen Balın Kalite ve Standardizasyonu Ön Fizibilite Çalışması’ ilgili toplantı yapıldı.

Bartın Valiliği 12 Divan Toplantı Salonu’nda yoğun katılımla gerçekleştirilen toplantıya; Bartın Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış,  TSO Başkanı Halil Balık, Tarım ve Orman İl Müdürü Abdulsetter Bayram, BAKKA yetkileri, kamu kurum müdürleri ve bal üreticileri katıldı.

 

Güner: “Bartın arazisinin yüzde 59’u ormanlarla kaplı”

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bartın Valisi Sinan Güner, konuşmasında şunları söyledi:

“Bartın, Batı Karadeniz’de kendine has özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Bartın’ı diğer İllerden ayıran 3000 yıllık tarih ve arkeolojik varlıklar, biyolojik ve doğal peyzaj değerler ve koruduğu folklorik miras, uluslararası öneme sahip kanyonları, şelale ve düdenlerinin yanı sıra yaklaşık bin 200 yasında doğal ormanları, flora ve endemik bitkileridir. Bartın’da ekonomik yapıyı belirleyen ana unsurlardan biri ormancılıktır. Bartın arazisinin yüzde 59’u ormanlarla kaplıdır. Orman varlığı bakımından yüksek bir orana sahip olan Bartın aynı zamanda orman köylüsü yoğunluğu bakımından da ülke ortalamasının oldukça üzerinde olmasına karşın Bartın, orman ürünlerinden yeterli düzeyde yararlanamamaktadır ve özellikle bal verim düzeyi gerek bölge gerekse de ülke ortalamasının oldukça altındadır.

 

“Çalışmalarla mercek altına alındı”

 

Büyük potansiyeline rağmen yeterli düzeyde gelişim gösteremeyen birçok sektör ile birlikte Bartın’daki Arıcılık ve Bal Üretim Faaliyetleri Valilik görevini devraldığım günden itibaren, bizzat şahsımın emir, talimatları ve himayemde yürütülen çalışmalarla mercek altına alınmıştır. İl Ekonomi Toplantılarında alınan kararlar aylık periyotlarla izlenmekte ve takip edilmektedir.

Bartın Valiliği Etüt ve Proje Müdürlüğü’nde görevlendirmiş olan proje ekiplerince yapılan ‘Bartın İlimizde 74 Tarımsal Proje’ isimli çalışma ile Bartın’ın özellikle kırsal kalkınma potansiyeli masaya yatırılmış, projelendirilmiş ve Valiliğimizce projelerin uygulanması için gerekli talimatlar ilgili kurum ve kuruluşlara verilerek, takibi sağlanmaktadır.

Bartın İl Özel İdaresi tarafından Arıcılar Birliği’ne alınan Fondon Makinesi ile de sektöre önemli katkılar sunmuş bulunmaktayız.

 

“Önemli bir yol haritası çizdi”

Ayrıca yine talimatlarım doğrultusunda Ordu ve Rize illerinde ön plana çıkan arıcılık sektörü faaliyetlerini incelemek amacıyla, BAKKA Bartın Yatırım Destek Ofisi, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası, Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Bartın İl Özel İdaresi, Amasra Belediyesi ve Bartın Arıcılar Birliği’ni temsil eden ve bu iki sektörde uzmanlaşmış personelin yer aldığı teknik ekip oluşturulmuş; Ordu, Trabzon ve Rize illerine teknik çalışma ziyareti düzenlenmiştir. Teknik gezi sonrasında elde edilen bilgiler ve görüşler doğrultusunda şimdi sonuç toplantısını yapmakta olduğumuz ‘Bartın İlinde Üretilen Balın Kalite ve Standardizasyonu Ön Fizibilite Raporu’nun hazırlanması talimatını verdim.

Sektörün mevcut durumunu, üretilen balın mahiyetini ve kalitesini analiz eden, yine sektöre, coğrafi işaret alma, kooperatifleşme, ürünleri ticarileştirme ve pazarlama hususlarında önemli bir yol haritası çizen bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Bartın’ımız ve Türkiye’miz için çalışmamızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Vali Sinan Güner’in konuşmasının ardından DETA Danışmanlık Şirketinin Yönetim Danışmanı Mustafa Oğuz tarafından yapılan sunum ile sona erdi.

ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği BAKKA Bartın İlinde Üretilen Balın Kalite ve Standardizasyonu Ön Fizibilite Raporu
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›