“Kiralar esnafın kepenk kapatmasına neden oluyor”

Pek çok esnaf, ticari hayatın durgunluğuna ek, kira bedelleri nedeniyle belini doğrultamıyor. Bartın’da 45 bin liraya kadar yükselen kira bedellerini karşılayamayan esnaf, dükkânlarını kapatıyor. Bartın esnafının yaşadığı sorunlarla ilgili değerlendirme yapan Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, sadece Bartın’da değil küçük esnafın Türkiye genelinde gün geçtikçe kan kaybetmeye devam ettiğini belirtirken mülk sahiplerinin kiralarda kolaylık sağlaması gerektiğinin altını çizdi.
Bu haber 2020-01-14 09:04:21 eklenmiş ve 215 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK-Özel Haber

 

Ekonomik durgunluk, nakit sıkıntısı, dolardaki dalgalanma, yüksek kira bedelleri Bartın’da birçok esnafın kepenk indirmesine yol açtı. Bartın esnafının yaşadığı sorunlarla ilgili gazetemize özel değerlendirmede bulunan Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, birçok esnafın dükkân kapattığına dikkati çekti. Özkan’ın şikayet ettiği konulardan biri de kiralar oldu. Bartın’daki yüksek kiraların, ekonominin yavaşladığı bu dönemde ödeme zorluklarını da beraberinde getirdiğine işaret eden Özkan, özellikle kira artışları nedeniyle esnafın belini doğrultamadığını dile getirdi. 

 

“Esnaf ayakta durmakta güçlük çekiyor”

 

Sadece Bartın’da değil küçük esnafın Türkiye genelinde gün geçtikçe kan kaybetmeye devam ettiğini ifade eden Özkan “Malum küçük esnaf istihdam sağlamakta, para kazanmakta, ayakta durmakta güçlük çekiyor. Bu bağlamda ciddi bir şekilde esnaf kaybımız var. Esnafımız işlerin çok kötü gittiğini, saatlerdir müşteri beklediklerini ve hatta bazen siftah yapamadıklarını kaydediyor. Esnaf şu anda dayanamıyor, her gün çok kötüye gidiyor. Gıdacıda, kuyumcuda, tekstilde sıkıntı varsa, demek ki Türkiye’nin genelinde sıkıntı var. Yaşanan sorunlarla ilgili çalışmalarımız var ama devlet muhakkak bir an evvel bu durumda el atmalı. Bu süreçte kimse önünü göremiyor. Parası olan parasını tutuyor, yatırım yapmak istemiyor. Parası olmayan da daha kötüye gidiyor. Bankalar, krediler, borçlar derken esnaf kiracısına geriden ödeme yapıyor ya da yapamıyor. Esnaf yanında 4 işçi çalıştırıyorsa sayıyı 1’e düşürdü.” diye konuştu.

 

“Mülk sahipleri kiralarda kolaylık sağlamalı”

 

Birçok esnafın iflas etmesi nedeniyle her geçen gün dükkanların kepenk indirdiğini kaydeden Özkan, mülk sahiplerinin kiralarda kolaylık sağlaması gerektiğini savunarak “Herkes esnafın çok para kazandığını düşünüyor ama Bartın’da kiralarda müthiş bir patlama oldu. Esnafın kapatmaması için kirası 10 bin liraysa 20 bin lira kazanması gerekiyor ki kirasını, giderlerini ödeyebilsin. Kapanmasının sebebi buradan geliyor. Tabi ki esnafların dükkân kapatması yeni yer açacak arkadaşları da zor durumda bırakıyor. Yani esnafın kapattığını gören birisi yeni bir yer açmak istemiyor. Vatandaşlarda korku yaratıyor. Aslında kira ne olursa olsun, iş olsa, cirolar dönse vatandaşların 10 bin lira, 20 bin lira, 40 bin lira ödediği göze bile gelmez. İş olmadığı için kiralarda ağır geliyor. Cadde üzerindeki dükkanların fiyatları 25-45 bin lira arasında değişiyor. Esnaf diğer giderleri haricinde önce kira parasını çıkarmak zorunda. Bence mülk sahipleri de buradaki esnaflara kolaylık sağlama adına kira fiyatlarını düşürmeliler. Sağımızda solumuzda boş kiralık dükkanlar var. Bu dükkanlar yaklaşık 2 senedir boş. Kozmetik, tuhafiye gibi birçok dükkan kepenk indirdi. İnsanlar nakit bulamıyor, kredi kullanıyor.” dedi.

ETİKETLER : Bartın Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan yüksek kiralar
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›