Fidanlık “Millet Bahçesi” olarak kullanılacak

Bartın Valisi Sinan Güner, “Bartın Kızılay Binası Millet Bahçesi İmar Planı halihazırda Kızılay hizmet binasının bulunduğu ve ayrıca fidanlık olarak kullanılan arazinin herhangi bir afet olasılığı durumunda, bin 100 kişilik toplanma alanı ve çadır kent alanı, yeni çadır kent ve toplanma alanının tamamlanmasından sonra ise bu arazi Millet Bahçesi olarak kullanılacaktır.” dedi.
Bu haber 2020-01-04 15:24:45 eklenmiş ve 282 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Bartın Valisi Sinan Güner, 2019 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda Vali Güner 2019 yılında eğitimden sağlığa, yol-ulaşım, altyapı, çevre ve şehircilik, sanayi, enerji, turizm, kültür-sanat, tarım, sosyal projelere ilişkin Bartın’ın kalkınmasına ve marka bir kent olmasına yönelik tamamlanan projeler hakkında basın mensuplarına ve il idare amirlerine bilgi verdi.

 

Projeler hakkında bilgiler veren Vali Güner, projelere ilişkin son durumları detaylarıyla birlikte aktararak şunları söyledi:

 

“Bartın Valiliği Proje Merkezi” kuruldu

 

“İlimizde resmi kurum ve kuruluşlar ve özel sektörde hizmet edecek ve bu güne kadar oluşturulamayan proje merkezi hemen hemen her sektörde olmak üzere idari ve teknik personel seçimi ile Bartın Valiliği bünyesinde oluşturulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. Turizm, Tarım, Sağlık alanlarında Proje Merkezi kurulmuş olup, merkez bünyesinde proje grupları oluşturulmuştur. Yapılan çalışmalar doğrultusunda bugüne kadar çeşitli projeler yapılıp uygulanması için ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmiş ve iletilmeye de devam edecektir.

 

“74 Tarımsal Proje” hazırlandı

 

Proje Merkezi tarafından hazırlanan ‘74 Tarımsal Proje’ isimli çalışma ile; ilimizde uygulanması durumunda Bartın ekonomisine katkı sağlayacak, başta kırsalda yaşayanlar olmak üzere il genelinde yaşayanların daha iyi standartlara sahip olmalarını sağlayacak, öncelikli tarımsal konularda olmak üzere, proje konuları ve çalışma konuları hakkında ön bilgi verilmiştir.

 

Bartın eğitimde üst sıralara taşınacak

 

İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı tüm ortaokul ve liselerde öğrenim gören, öğrencilerimizin akademik başarılarını arttırmak ve Merkezi Sınavlarda (LGS ve YKS) İlimizi Ülke genelinde üst sıralara taşımak amacıyla ‘Tam Öğrenme Projesi’ uygulanmaktadır. Okullarımızda yürütülen bu proje kapsamında ortaokul ve liselerde öğrenim gören tüm öğrencilerimize dört tane il değerlendirme sınavı yapılmaktadır. Yapılan bu sınavlara ait analizler okulların kendi içlerinde değerlendirmesine sunulmakta ve okul-ilçe-il bazında eksik olan kazanımların tamamlanması için çalışmalar yapılarak öğrencilerimizin akademik başarılarının artırılmasını sağlayacaktır.

 

Kampüs ve yurt bölgesinde standartlar yükseltildi

 

25 bin kişilik nüfusu kapsayacak şekilde, KYK Kız Yurdu, Bartın Üniversitesi Yazıcılar Kampüsü ile Kampüs Civarındaki Köylerin içme suyu projesi tamamlanmıştır. Ayrıca 500 metre kilit parke, bin metre yürüyüş yolu, aydınlatma direkleri, 3 adet yolcu bekleme durağı yapılmıştır. 500 metre beton kilit parke yol yapılmıştır. 800 metre yürüyüş yolu yapılmıştır. İnternet altyapısı kurulumu sağlanmıştır. Çöp konteynerleri konularak evsel atığın düzenli olaraku toplanması sağlanmıştır. Kanalizasyon altyapısı oluşturulmuştur. Karayolu kenarına 2 adet otobüs durağı konulmuştur.

 

Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu kuruldu

 

Bartın Valiliğinin 01.02.2019 tarih ve E.1380 sayılı olurları ile görevlendirilen KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu) personeli Kültür ve Turizm Bakanlığının onayına 05.02.2019 tarih ve E.1510 sayılı yazımız ile sunulmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 12.03.2019 tarih ve E.219686 sayılı yazıları ile onaylanmıştır. Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda 01.04.2019 tarihinde staj eğitimine başlamıştır. Bugüne kadar 1 adet inşaat mühendisi, 2 adet arkeolog, 1 adet mimar, 1 adet şehir plancısı olmak üzere 5 personelin eğitimleri tamamlanmış, 2 adet sanat tarihçisinin eğitimleri devam etmektedir. İlimizde yaklaşık 53 arkeolojik sit, 1 kentsel sit, 7 adet arkeolojik ve doğal sit olmak üzere toplamda 61 sit alanı ile bunun yanında 516 adet taşınmaz kültür varlığı bulunmaktadır.

 

Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezi  olarak tahsis edildi

 

İlimiz Merkez Ağdacı mahallesi mevkiinde boş durumda bulunan idaremize ait Sosyal Tesis Binası, İl Genel Meclisinin 04/02/2019 tarih ve 12 sayılı kararı ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ‘Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezi’ olarak kullanılmak üzere tahsis edilmiş, İl Özel İdaresince 400 bin TL ödenek ile binanın bir kısmının onarımı gerçekleşmiştir.

 

Gereği yapılacak

 

Amasra Kalesi Kaleiçi mevkiinde yer alan yıkılma tehlikesi arz eden Ceneviz Şatosunun acil onarımı işi ve Amasra Kalesi Boztepe Yerleşimi ile Kaleiçi yerleşimini birbirine bağlayan Kemere Köprü’ye bitişik konumda bulunan ve yıkılma tehlikesi arz eden ‘Karanlık Kapı’ kale kapısının acil onarımı işi için;  Gerekli maliyet ve teknik çalışmalar yapılarak konunun değerlendirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğüne gerekli başvuru yapılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğünce, Genel Müdür Yardımcısı Başkanlığında bir heyetle yerinde teknik inceleme yapılmış, kale surunun altında bulunan çöken kaya kütlesinin ve diğer acil işlerin yapılması için raporu hazırlanarak Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca uygun görüldükten sonra gereği yapılacağı ifade edilmiş, konu ayrıca takip edilmektedir.

 

Kuşkayası Yol Anıtı ile karayolu arasında bulunan ve tehlike arz eden merdivenlerin onarımı yapılmıştır.

 

Sahillere Sıfır Atık Projesi kapsamında; sahillerine konulmak üzere 39 adet 4’lü atık kumbarası alınarak, Güzelcehisar,  Mugada, Hatipler, Büyükkızılkum, Çakrazşeyhler sahillerine yerleştirilmiştir.

 

İl sınırları içerisinde tescil dışı arazilerin ekonomiye kazandırıldı

 

Bartın Arıcılar Birliği’ne Fondan (Arı Katı Yemi) makinası alınmış olup, hizmet vermeye başlamıştır.

 

Bartın İl Özel İdaresi CBS Koordinatörlüğü tarafından İlimiz genelinde 70 bölgede kadastro dışarısında kalan tescil dışı yaklaşık 2 bin dönüm alan belirlenmiştir. Bu alanlar tarım, sanayi, altyapı ve diğer alanlarda kullanılmak üzere idaremiz CBS Veritabanı altyapısına kaydedilmiştir. Yapılacak olan yatırımlar için bu alanlar değerlendirilecek olup idaremiz bünyesinde kullanılmak üzere değerlendirilecektir.  Örnek olarak Kozcağız-Otogar yolunda belirlenen yaklaşık 700 dönümlük alan ilimizde yapılacak olan kapsamlı yatırımlara müsaittir.

 

“Hacı Güllü Ana Yöresel Sergi Evi” açıldı

 

İlimiz merkez ilçe Arıt Menteşpiri köyünde ikamet eden Güllü Aydın isimli vatandaşın evinin altında bulunan yer yöreye ait eski eşyaların sergilenmesi amacıyla Sergi Evi olarak düzenlenmiş ve kullanıma açılmıştır.

 

Birçok ilde eşi benzeri yok!

 

Yapım ihalesi 30/11/2018 tarihinde gerçekleştirilmiş, sözleşmeye bağlanan ancak yapılacak arsa üzerinde imar durumu nedeniyle başlanılamayan projeye yapılan çalışmalarla eksikler giderilmiş 18/10/2019 tarihinde yapımına başlanmış fiziki gerçekleşmesi yüzde 20 seviyesine gelmiş olup takribi 150 gün sonra tamamlanacak, ilimiz birçok ilde benzeri olmayan aşı/pansuman/acil müdahale odası, bay-bayan spor/fitness salonları ve duş-soyunma odaları, fiziksel aktivite koçu, eğitim salonu, sağlıklı beslenme mutfağı, diyetisyenler, diş hekimliği 2 ünit, mamografi, röntgen, laboratuvar, evde sağlık birimi, KETEM muayene, KETEM danışman, çocuk gelişim ve çocuk oyun alanı,  sosyal hizmet uzmanı, psikolojik danışman, seminer salonu, kadın sağlığı, üreme sağlığı, sorumlu hekim üniteleri bulunan sağlıklı yaşam merkezine kavuşmuş olacaktır.

 

Fen Lisesi öğrenci Kontenjanı 90’a çıkarıldı

 

Batı Karadeniz'in en iyi Fen Liseleri arasında gösterilen Hasan Sabri Çavuşoğlu Fen Lisesi, donanımlı laboratuvarları ve pansiyonlarıyla eğitimdeki kalite çıtasını üst noktalara taşımıştır. Fen lisesi kontenjanın artırılması konusunda kurulan çeşitli temaslar sonucu; Hasan Sabri Çavuşoğlu Fen Lisesi'nin 60 olan kontenjanı, 90’a yükseltilmiştir.

 

İlimizin spor aktiviteleri yönünden önemli ihtiyacını gideren Ömer Tepesi Spor Tesisleri’nin modernizasyonu için 1 milyon 675 bin TL ödenek temin edilmiştir.

 

MİKA-DER Çocuk Evleri Sitesi açıldı

 

MİKA-DER ile Bartın Valiliği arasında 2012 yılında yapılan protokol gereği Çocuk Evleri Sitesi'nin yapımı tamamlanan ancak gerek binalarda gerekse çevre düzenlemesi yapılamadığı için kullanıma açılamayan sitenin bina içerisindeki eksiklikleri ve çevre düzenlemesi yapılarak 1 idari bina ve 4 yaşam biriminden oluşan Mika-Der Çocuk Evleri Sitesi'nde 13 ile 18 yaş arası 40 erkek çocuk kalabilecek duruma getirilmiştir.

 

El emekleri bu ofiste satışa sunuluyor

 

Bartın Valiliği koordinesinde; İl Özel İdaresi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu işbirliğinde, İl Özel İdaresi tarafından sağlanan mikro krediyi kullanan kadınlarımızın ürettikleri el sanatları eserleri ile Halk Eğitim Merkezi kurslarına katılım sağlayan kursiyerler tarafından üretilen ürünler açılışı gerçekleştirilen ofiste satışa sunulmuştur.

 

Çakraz Sahili Rekreasyon ve Peyzaj Düzenlemesi yapıldı

 

Çakraz sahili ve civar köylerini de kapsayacak şekilde kanalizasyon, içme suyu gibi altyapı çalışmaları tamamlanmış olup, peyzaj, çevre düzeni gibi üst yapı çalışmaları proje aşamasında değerlendirilmektedir. Çakraz bölgesinde 2019 yılı içerisinde içme suyu şebekesinde de yenileme çalışmaları yapıldığından, tamamlandığında yapım aşamasına geçilecektir.       

 

Enerji nakil hatları tamam

 

2008 yılında yapımına başlanmış, TEİAŞ Trafo Merkezinden çıkan yaklaşık 20 km uzunluğundaki Enerji Nakil Hattının 18,5 km’lik kısmı tamamlanmış olup, kamulaştırmalara yapılan itirazlar, direk yerlerine ve bedellere yapılan itirazlar gibi çeşitli şikâyetler nedeniyle hattın 1,5 km’lik kısmı günümüze kadar maalesef tamamlanamamıştır. Bu sebeple Bartın İli için önem arz eden Enerji Nakil Hattı faal duruma getirilememiştir.  Projenin tamamının güncel bedeli yaklaşık 6 milyon TL’dir.  Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü ve Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş arasında belirlenen alternatif yeni bir güzergâh üzerinde protokol imzalanmış olup, Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin 2019 yatırım programında 1 milyon 200 bin TL’lik bütçe ile yapılması planlanmıştır. Proje çalışmaları tamamlanarak tesis devreye alınmıştır. Bartın Üniversitesi’nin mevcut enerji arzı yaklaşık 45 trafonun bulunduğu Köyler fideri üzerinden sağlanmakta olup, ‘Üniversite ve Kozcağız ENH İrtibat Projesi’nin hayata geçirilmesi ile Bartın Üniversitesi şehrin ana kaynağından direk olarak enerji almıştır. Üniversitemizin enerji arz güvenliği en üst düzeye çıkarılmıştır.  Atılım Küçük Sanayi Sitesi mevcut enerji arzı yaklaşık 38 trafonun bulunduğu Köyler fideri üzerinden sağlanmakta olup, ‘Üniversite ve Kozcağız ENH İrtibat Projesi’nin hayata geçirilmesi ile Atılım Küçük Sanayi Sitesi şehrin ana kaynağından direk olarak enerji almış ve enerji arz güvenliği en üst düzeye çıkarılmıştır. Ayrıca Atılım Küçük Sanayi Sitesi’nin tamamının yer altı olarak aydınlatma projesi yapılmış ve tüm alçak gerilim şebekesinin yer altı olarak komple yenilenmesi işi Enerjisa Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye 1 milyon 129 bin 270 TL toplam bedel ile yaptırılmıştır. ‘Üniversite ve Kozcağız ENH İrtibat Projesi’ ile 15 bin müşterimizin bulunduğu Kozcağız Beldesi’ne şehrin temel elektrik kaynağından direk olarak enerji nakli sağlanmıştır. Ayrıca enerji arz güvenliği arttırılmıştır. ‘Üniversite ve Kozcağız ENH İrtibat Projesi’ ile mevcutta köyler fideri üzerinden beslenen yaklaşık 85 köy trafosu için alternatif besleme hattı özelliği taşıyor olması, köylerimizdeki kesinti sayısı ve sürelerini en aza indirme açısında büyük önem arz etmektedir. ‘Üniversite ve Kozcağız ENH İrtibat Projesi’nin tamamlanması ile birlikte toplam 30 bin müşteriye en az kesinti ile enerji arzı sağlanmıştır. 2 bin 500 kişi kapasiteli KYK Öğrenci Yurdu ve Tuzcular Köyü enerji altyapı beslemesi yine bu bağımsız hat üzerinden yapılmak suretiyle, bin 200m yüksek gerilim kablosu, 7.30m’lik enerji dağıtım merkezi Enerjisa Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye 475 bin 809 TL bedel ile yaptırılmıştır.

 

‘Adalet Karakolda Başlar’

 

Bartın Valiliğinin yönlendirme, himaye ve desteklerinde ‘Hizmetin ifasında hız ve kalitenin yükseltilmesi’ Sayın Cumhurbaşkanımızca ilan olunan ‘100 Günlük İcraat Programları’ ve ‘Yargıda Hedef Süre’ direktifleri doğrultusunda yürütülen çalışmalara katkı sağlamak maksadıyla, Bartın Başsavcılık Makamı ile koordineli olarak yapılan değerlendirmeler sonucunda, adli kolluk iş ve işlemleriyle mülki görevlerin ifasında yaşanan sorunların tespiti nedenlerinin tahlili ve çözümüne yönelik sonuç odaklı yaklaşımla zuhur eden problem sahalarının panzehiri olarak bir yol haritası oluşturulmuştur.  Bu kapsamda ‘Adalet Karakolda Başlar’, ‘Gecikmiş Adalet Adalet Değildir’ ve ‘ Bir Karakol, Komutanı Kadardır’ yaklaşımı esas alınarak 9 alt konu başlığından oluşan ‘Adalet Karakolda Başlar’ isimli proje 2019 yılı Eylül Ayında Bartın İl Jandarma Komutanlığınca hazırlanarak tam bir seferberlik ruhu ve kararıyla Ekim Ayından itibaren uygulamaya sokulmuştur.

 

Fidanlık “Millet Bahçesi” olarak kullanılacak

 

Bartın Kızılay Binası Millet Bahçesi İmar Planı halihazırda Kızılay hizmet binasının bulunduğu ve ayrıca fidanlık olarak kullanılan arazinin herhangi bir afet olasılığı durumunda, bin 100 kişilik toplanma alanı ve çadır kent alanı, yeni çadır kent ve toplanma alanının tamamlanmasından sonra ise bu arazi Millet Bahçesi olarak kullanılacaktır.

 

Huzurevi kapasitesi arttırıldı

 

Bartın Huzurevinin 28 kişilik kapasitesi, 76 kişi olacak şekilde arttırılması çalışmaları devam etmekte olup, 1 milyon 336 bin TL ödenek temin edilmiştir.

Bartın Üniversitesi akademisyenlerince Bartın İli Merkez İlçe Arıt Şahin Köyü sınırları içerisinde yerinde yapılan ön incelemede söz konusu bölgenin bilinenin aksine çok daha eski dönemlere tarihlendiği belirlenmiştir.

 

“Oyuncak Kütüphanesi” hizmete devam ediyor

 

Proje ile, Bartın İl Merkezi ve Merkeze bağlı köylerimizde yaşayan ve maddi desteğe ihtiyaç duyan okul öncesi çocuklarımızın sağlıklı gelişimlerinin takip edilmesi, her çocuğa sağlıklı bir şekilde büyümesini ve gelişmesini sağlayacak oyuncaklar ile oyun oynama imkanı sağlanması, çocukların kendi yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olması, çocukların oyuncaklara ekonomik ulaşımlarının sağlanması, oyunun önemini artırarak çocukların sosyal yaşamlarını zenginleştirmek, çocukların oyuncakları paylaşması, ödünç alması ve geri getirmesi yoluyla sorumluluk geliştirmelerini sağlamak, çocuklarımızın teknoloji bağımlılığı ile erken temasını önlemek ve gelişimlerini olumsuz etkileyen durumlardan uzak tutarak kaliteli zaman geçirmelerinin sağlanması amaçlanmıştır.  Ayrıca projenin verimli olması ve pozitif geri dönüşler alınması nedeniyle Kurucaşile İlçemizde de bu konuda çalışmalar başlatılmıştır.”

 

 


ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği Vali Sinan Güner fidanlık millet bahçesi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›