Vali Güner, 2019 yılını değerlendirdi

Bartın Valisi Sinan Güner, 2019 yılının değerlendirmesini yaptı. 2019 yılında yürütülen projeler ve çalışmalarla ilgili son durumu paylaşan Vali Güner, özellikle büyük başarılara imza atan İl Özel İdaresi’nin Beton Yol ve Kilit Parke Tesisi ile Bartın’ın yılın ili olduğunu ifade etti.
Bu haber 2019-12-31 09:21:56 eklenmiş ve 157 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Yılın ili Bartın oldu

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Valisi Sinan Güner, 2019 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda Vali Güner 2019 yılında eğitimden sağlığa, yol-ulaşım, altyapı, çevre ve şehircilik, sanayi, enerji, turizm, kültür-sanat, tarım, sosyal projelere ilişkin Bartın’ın kalkınmasına ve marka bir kent olmasına yönelik tamamlanan projeler hakkında basın mensuplarına ve il idare amirlerine bilgi verdi.


Valilik 12 Divan Toplantı Salonunda gerçekleşen değerlendirme toplantısına Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş, Amasra Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol, Ulus Kaymakamı Anıl Alkal, Kurucaşile Kaymakamı Muhammet Güzel, İl Emniyet Müdürü Çetin Bozkuş, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Fahri Semiz, Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanı Yb. Safa Söylem, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış ile Kamu Kurum ve Kuruluş Müdürleri ile basın mensupları katıldı.

 

Toplantının açılışında konuşan Vali Güner, “Vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu hizmetlerin en etkin, en verimli, en kaliteli bir şekilde sağlamak, vatandaş memnuniyetini esas alarak en iyi hizmete odaklanmak, kamu yönetiminin güvenilirliğini ve etkinliğini sağlamasında büyük görev ve sorumluluklarımız var. Gerçekleştirmiş olduğunuz değerli çalışmalar, kurumlar arasındaki işbirliği ve koordinasyon için tüm çalışma arkadaşlarıma ve basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
 

Toplantının son bölümünde ise Vali Güner, 2019 yılında eğitimden sağlığa, yol-ulaşım, altyapı, çevre ve şehircilik, sanayi, enerji, turizm, kültür-sanat, tarım, sosyal projelere ilişkin Bartın’ın kalkınmasına ve marka bir kent olmasına yönelik tamamlanan projeler hakkında hazırlanan sunumu basın mensuplarıyla paylaştı.

 

Gerçekleştirilen sunumda Vali Güner, projelerle ilgili son durumu basınla ve kamuoyuyla paylaşarak şunları söyledi:

 

Tekne Parkı yapılacak

 

“Kurucaşile İlçemizin gündeminde olan ve Tekkeönü Piri Reis Ahşap Yat ve Tekne Küçük San. Sit. Yapı Kooperatifi’nin tekne imalatıyla ilgili arsa tahsisleri bir arsa dışında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’nce uygun görülmüştür.

Mülkiyeti Devlet Su İşlerine ait taşınmaz ile imar planı ile belirlenecek alan üzerinde Bartın Irmağı Tekne Parkı Alanı önerilecektir. Konuyla ilgili Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonunca gerekli incelemeler yapılmış, komisyonun konu ile ilgili kararı beklenmektedir.  Yasal prosedürler tamamlandıktan sonra projelendirilerek uygulamaya geçirilecektir.

 

Filyos-İnkum bisiklet yolu yapılacak

 

Filyos Endüstri Bölgesini en kısa yolla Bartın’a bağlayacak olan, İl Özel İdaresi tarafından bin 400 m’lik kısmı tamamlanan, toplam uzunluğu 2,6 km olan Hatipler-Büyükkızılkum-Filyos yol ağı İlimizin ekonomisine katkı sağlayacak ve Filyos Endüstri bölgesini İlimize entegre etmiş olacaktır.

İnkum Güzelcehisar yol ayrımından başlayıp Filyos bağlantı yoluna kadar uzanan toplam uzunluğu 21,1km olarak düşünülen bu proje, Türkiye’nin kesintisiz en uzun bisiklet ve yürüyüş yolu projesi olacaktır. İmar Kanununun EK-6. maddesi uyarınca yayımlanan Bisiklet Yolları Yönetmeliğine göre hazırlanmakta olan proje, 2020 yılında konu ile ilgili kaynak temin edilerek yapılabilecektir.

 

Sahillerde çalışmalar devam ediyor

 

Birinci etabı ahşap yürüyüş yolu olan Güzelcehisar sahilimizin 2. etabı rekreasyon ve peyzaj düzenlemesi olan projeye Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun uygun görüşü sonucunda başlanarak 3 aylık süre içerisinde rekreasyon ve peyzaj düzenlemesinin yanında kanalizasyon ve tuvaletleri de hizmete alınarak vatandaşlarımızın kullanımına açılmıştır.

Mugada Sahilinde tatilcilerin sıkıntı çekmemeleri için yaklaşık 500’e yakın aracın çekilebileceği alan ve 30 çadırın kurulabileceği ücretsiz alanlar oluşturulmuştur.  Mugada Sahilinde şezlong ve güneşlik hizmeti ücretsiz olarak verilmiştir. Mugada ve Büyükkızılkum Sahillerine içerisinde bebek emzirme, duş, giyinme, soyunma kabini içeren tuvaletler yapılmıştır. Büyükkızılkum’a rekreasyon, çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmasına altlık olacak imar planı ile 18. madde uygulaması tamamlanmıştır.

 

İnkumu yoluna çözüm bulundu 

 

AFAD'dan gelen 200 bin TL ödenek ve İl Özel İdaremizin katkıları ile heyelanlı bölgedeki 16 bin metreküp, yüzde 70’i kaya olan kütle alınarak 10 metre genişliğinde 300 metresi heyelanlı olan bölge olmak üzere toplam 600 metre uzunluğunda yeni yol platformu oluşturulmuştur. Oluşturulan bu platformun dağ tarafındaki yamacından akacak malzemenin yola gelmesini engellemek amacıyla 100 metre uzunluğunda, 3 metre yüksekliğinde, ortalama 1.5 metre kalınlığında taş duvar yapılmıştır. Söz konusu yolun alt temel malzemesi idaremiz tarafından yapılarak binder olarak asfaltı Karayollarınca yapılmıştır. 100 metrelik heyelan kısmındaki alana metal korkuluk yapılmıştır

 

Kaçak akaryakıt tasfiye edildi

 

İlgili birimlerce yakalanıp ilimiz liman bölgesindeki depolarda alıkonan 1305,176kg kaçak akaryakıt (jet yakıtı) nakliye zorluğu yönünden yıllarca çözülemeyen ancak Bartın için depoların fiziki yapıları dolayısıyla tehlike sınırına yaklaşan iş 100 bin  TL+KDV nakliye bedelle TÜPRAŞ’a İl Özel İdaresince Bartın Gümrük Müdürlüğü, Defterdarlık ve İl Özel İdaresince oluşturulan komisyonca nakledilmiş ve sorun olmaktan çıkmıştır.

 

Bartın karayolu şehir geçişi tamamlandı

 

Yaklaşık 5-6 yıldır Bartın gündeminde bulunan, Bartın Devlet Hastanesi ile İl Özel İdaresi Kavşağı arasındaki Bartın Karayolu Şehir Geçişi ilgili kuruluşlar ile koordine sağlanarak bir kavşak bir de köprülü kavşak olmak üzere gidiş-geliş tretuvarları ile beraber aydınlatmaları da yapılarak hayata geçirilmiştir

 

Bartın OSB Trafo Merkezi yapıldı

 

Mevcutta bulunan 154 KV’lık indirici trafo merkezinin ilimizin ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalması, elektrik kesintilerinin yaşanması ve organize sanayi bölgemizde planlanan mevcut ve yeni açılacak fabrikalarımızın enerji ihtiyaçlarını karşılamak için Bartın Organize Sanayi Bölgesindeki 380 KV'lık indirici trafo merkezi 2019 yılında tamamlanarak organize sanayi bölgemiz için enerji ihtiyacını karşılamaya başlamıştır.

 

İnkum PTT binası için çalışmalar başladı

 

2004 yılında boşaltılan ve halen atıl durumda bulunan İnkumu PTT hizmet binasının tekrar kamunun hizmetine sunulabilmesi için gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

 

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Altyapısı

 

İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Koordinatörlüğü gerek uzman personel, gerekse teknik ekipman yönünden zenginleştirilerek daha aktif hale getirilmiştir. Cumhurbaşkanlığımızın 06.11.2019 tarih ve 49 kararname numaralı ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ ile; kamu kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanması, hedef ve stratejilerin oluşturulması, coğrafi veri temaları içinde yer alan coğrafi veri ve bilginin üretilmesi ve güncelliğinin sağlanması, yönetilmesi, kullanılması, erişimi, güvenliğinin sağlanması, paylaşılması ve dağıtımına yönelik konular hükmolunmuştur.  Ayrıca yine Cumhurbaşkanlığımızın 23.12.2019 tarih, 2019/29 sayılı ve ‘Ulusal Akıllı Şehirleru Stratejisi ve Eylem Planı’ konulu Genelgesinde CBS kapsamında Akıllı Şehir Politikalarının bütüncül bir bakış açısı getirilmesi gerektiği tüm kamu kurum ve kuruluşlarına bildirilmiştir.  İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Koordinatörlüğünce Cumhurbaşkanlığımızın Kararname ve Genelgelerinde CBS hakkında hükmolunan çalışmalar İl Özel İdaresince vizyon ve misyon olarak 1 yıl öncesinden görev edinilmiştir.

 

İlimize büyük bir hizmet olan tescil dışı alanların belirlenmesi bu projenin bir ürünü olmuştur. Yapılacak olan yatırımlarda gerekli haritalar, analizler ve 3 boyutlu görseller bu sistem sayesinde gerçekleştirilmektedir. Bartın İl Özel İdaresi bünyesinde kurulan bu birim veri tabanında birçok veriyi saklayarak bir kurum hafızası oluşturmaktadır.  Vatandaşlarımıza ve İl Özel İdaresi personeline hizmet veren birçok sistemi bünyesinde barındırmaktadır. (Muhtar Bilgi Sistemi, İmar Bilgi Sistemi vb.) 10-12 Aralık 2019 tarihlerinde Ankara’da yapılan ve 51 İl Özel İdaresinin katılım sağladığı ‘KÖYDES Projesi İstişare, Değerlendirme ve Envanter Eğitimi Programı’ etkinliğinde idaremizce yürütülen CBS çalışmaları diğer Özel İdarelere örnek olarak büyük takdir toplamıştır.

 

Arıt-Ulus arası 21 kilometreye düştü 

 

Yıllardır Bartın gündeminde olan, Ulus-Arıt Bağlantı yolunun 5 km’lik kısmı terasman dahil yeniden yapılarak, sathi kaplamalı asfalt olarak tamamlanmış olup, Arıt-Ulus arasındaki 75 km’lik mesafe 21 km’ye düşmüştür.

 

112 Acil Çağrı Merkezi açıldı

 

Kutlubeytabaklar Köyü Düz Mevkii’nde Bartın Şehirlerarası Otobüs Terminali yanındaki Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait 3 bin 942 metrekarelik alan üzerine inşa edilen 112 Acil Çağrı Merkezi Hizmet Binası tamamlanmıştır.  110 İtfaiye, 112 Sağlık ve 156 Jandarma Acil Çağrı Numaraları 112 numarası çatısı altında birleştirilerek hizmete girmiş olup; 155 Polis, 158 Sahil Güvenlik, 122 AFAD ve 177 Orman Acil Çağrı Numaralarının hizmete alınması çalışmaları devam etmektedir.

 

TOKİ 2 Köprüsü hizmete girdi

 

Bartın Irmağı Köprüsü 108 m uzunluğunda, 16 m (2 m sağ, sol yaya kaldırımı ve 12 m asfalt araç yolu ) genişliğinde araç geçişi maksatlı yapılmıştır. 90 adet fore kazık , 2 orta ayak, 2 kenar ayak 39 adet öngerilmeli kiriş olacak şekilde imalatları yapılmıştır. Ayrıca köprünün su kotundan kiriş altı kotu arasındaki mesafe 7.30m’dir. Köprünün bulunduğu bölgede su yüksekliği 4m ile 4.5m arasında değişmekte olup, bu şartları sağlayacak gemilerin geçişine uygun olarak hazırlanmıştır. Bartın Irmağı Köprüsü Bartın şehir merkezi ile Hürriyet Mahallesi, Kocareis Köyü, Dallıca Köyü ve Akgöz Köyü arasında ulaşımı sağlayacaktır. İl Özel İdaresi tarafından yapılan, Bartın Irmağı (TOKİ-1) köprüsü ile, şehir merkezi Hürriyet Mahallesi (TOKİ), Kocareis Köyü, Dallıca Köyü ve Akgöz Köyü’nü birbirine bağlayacak olan TOKİ-2 köprüsünün bitim tarihi ihale sözleşmesine göre bitim tarihi 2019 yılı Şubat ayı olması gerekirken, daha önce bitirilerek, hizmete girmiştir. Yapılan köprü; 40 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğinde olup, maliyeti 2 milyon 265 bin 771 TL’dir.

 

Bartın OSB genişletme çalışmaları devam ediyor

 

Organize Sanayi Bölgesi’nde daha fazla hizmet verebilmek, farklı kollarda faaliyetler yürütebilmek amacıyla sanayi bölgesi alanının genişletme projeleri görüşülmekte, karara bağlanan bölgelerde kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir.  Yatırımcılar için arsa bulunma güçlüğü çekilen ilimizde organize sanayi bölgesi ikinci genişleme alanı çalışmaları hızlandırılmış, bugüne kadar kamulaştırmaların yüzde 95’i tamamlanmıştır. Ayrıca hazine ve il özel idaresi ne ait yatırıma elverişli arsalar tespit edilerek yatırımcının hizmetine sunulması işlemlerine devam edilmektedir.

 

Eski köy hizmetleri binasının eğitime kazandırılıyor

 

Daha önceki yıllarda Fen Lisesi ve Cumhuriyet Lisesi olarak kullanılan İl Özel İdaremize ait Eski Köy Hizmetleri İdari binası çeşitli sektörlerde kiralanmak üzere talep edilmiş ise de İl Genel Meclisi’nin 04.07.2019 tarih ve 85 sayılı kararı ile binanın eğitim sektöründe okul binası olarak kullanılması yönünde karara varılmıştır. İl Özel İdaremizin teknik personelince binanın keşifleri yapılmış, onarım eksiklikleri kısa zaman içerisinde tamamlanarak 2019-2020 Eğitim Öğretim yılının ikinci dönemine yetiştirilecektir.

 

Bartın başarısı! 

 

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün onayı ile Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’nun katılımlarıyla gerçekleşen 18-22 Aralık tarihlerinde Antalya’da düzenlenen 51 İl Özel İdarenin katıldığı Bartın İl Özel İdaresi projeleri başta beton yol uygulamaları ve beton parke tesisi Bartın başarısı ve Bartın Örneği olarak konuşmacılar olarak örnek gösterilmiş konu ile ilgili TRT Televizyonunda gerçekleştirilen canlı yayın toplantıya katılan katılımcılara sunulmuştur.

 

Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin ihalesi bekleniyor

 

Amacı İlimiz Mahalli İdareler Birliğine üye 8 belediyeye ve İl Özel İdaresine ait evsel atık, evsel nitelikli endüstriyel atık ve arıtma çamurlarının bertarafı, atık pillerin geçici depolanması ve ambalajlanması ve ambalaj atıklarının ekonomiye geri kazandırılması planlanmaktadır. 2019 yılı başından bugüne 1. 2. 3. ve 4. Etap projeleri yapılıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan ‘Bartın Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi Yapım İşi’ 2019 Yılı (KAP) Katı Atık Programı’na alınmıştır.  İlk etapta merkezi yönetim yatırım bütçesi ödeneğinden 2019 yılı içerisinde 11 milyon 406 bin 287,50TL ödenek tahsis edilmiştir. İl Özel İdaresi dahil bütün belediyeler  yüzde 50 hibe dışındaki İLBANK kredi talepleri ile ilgili kararları almış, bu kararlar İller Bankasına iletilmiş ve 26.12.2019 tarihinde kurul kararı ile kredi talepleri uygun görünmüştür.  Söz konusu projenin mevzuatı gereği diğer işlemlerine başlanılmış ve İLBANK tarafından ihale edilmesi beklenmektedir.

 

Enerji üretim tesisi kurulumu

 

Bartın ili vahşi depolama sahasına 1,5 mw/h kurulu güçte enerji üretim tesisi yapılması planlanmaktadır.  Ayrıca vahşi depolama sahası rehabilitasyonu ciddi yatırımlar gerektirir. Bartın ili vahşi depolama sahası atık kabulü bittiğinde plansız alınan atıklar ile yatırımları daha da artıracağı gözlemlenmektedir.  Saha işletme hem amortisman giderleri hem de işletme maliyetleri düşünüldüğünde, Bartın ili için, işletmecinin yatırım maliyetleri ve işletme giderlerini çıkarıp Birliğe (belediye ye) vereceği cirodan pay ile kara geçebilmesi için minimum 200 ton/gün atığa ihtiyaç vardır. Belediyeden ve İl Özel İdaresinden hiçbir bedel alınmadan ve cirodan pay verilerek bu tesislerin yapılabilmesi için hammadde (evsel atık) miktarı çok önemlidir

 

Projelendirme çalışmalarına başlandı

 

Karasu-Akçakoca-Ereğli Limanı- Çaycuma-Bartın Limanı Demiryolu için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğüne, 204 hektarlık alanda kurulu Bartın Organize Sanayi Bölgesi için yapımına başlanan Karasu-Akçakoca-Ereğli Limanı-Çaycuma-Bartın Limanı ulusal demiryolu ağına bağlantı olacak şekilde hat planlamasının yapılması, İlimiz sanayi sektörünün gelişiminde önemli olacağı talep edilmiştir.  Talep doğrultusunda Bartın OSB’yi de yol güzergahına alacak şekilde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce dikkate alınmış ve projelendirme çalışmalarına başlanılmıştır.

 

Trafik yoğunluğunu çözüme kavuşturacak projeler

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Karayolları Kastamonu Bölge Müdürlüğünce yapılan çalışmalarla İlimiz şehir merkezindeki trafiği azaltmak amacıyla Bartın İli, Güney Çevre Yolu Projesi Bartın Kozcağız Karayolu 3. Km’den başlamak üzere Terkehatipler, Terkehaliller, Karabük yolu üzerinden Bartın OSB ve Bartın OSB trafo merkezinden geçmek üzere Bartın Sahil yoluna Karaçay mevkiinde birleşecektir. Projesi tamamlanmış olup, 2020 yılı programına teklif edilmiştir.  Ayrıca yine şehir trafiğini tamamen rahatlatmak için Bartın Otobüs Terminali kavşağından itibaren Gürgenpınarı çıkışı ile Bartın Limanına bağlanacak olan Bartın Kuzey Çevre Yolu ile ilgili etüt çalışmalarına başlanılmıştır.

 

Bartın Şehirlerarası Otobüs Terminali ile Kozcağız Belediyesi sınırları dışında kalan Kozcağız Yolu İle Kozcağız Irmağı arasındaki alanın 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmalarına başlanılmıştır.  Çalışmaya, öncelikli olarak kurum görüşlerinin alınmasıyla başlanılmıştır. Planlama alanı, Budakdüzü, Terkehatipler, Çaybükü, Sütlüce, Akçamescit, Yeğenli, Eskihamidiye ve Yenihamidiye köylerini kapsamaktadır.  Çalışma alanı, 5350 dönümdür.  1078 dönüm İl Özel İdaresi ve Hazineye ait arazi oluşturulmuştur.

 

Proje yer teslimi aşamasına geldi

 

Geçici Hayvan Bakım Evi için ilimiz merkez ilçe Uğurlar Köyü sınırları içerisinde 19.130,08metrekare orman alanı üzerinde Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünden kesin izin oluru alınarak yer tahsisi oluşturulmuştur.  15.04.2019 tarihinde İl Genel Meclisince İmar Planları onaylanmıştır. Onaylı Uygulama İmar Planında resmi kurum alanı (Hayvan Barınağı) yapılaşma koşulları emsal: 1.00, yükseklik: 6.50m olacak şekilde planlanmıştır. İdaremizce inşaat projeleri onaylandıktan sonra, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce onaylanmış olup yapılacak kontroller sonrasında yüzde 30 ila yüzde 40 arasında hibe verilebilecek olup ihalesi yapılmış, 25 Aralık Çarşamba günü sözleşmesi yapılmış ve yer teslimi aşamasındadır.”

 


ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği Vali Sinan Güner
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›