2019 yılının son Meslek Komitesi Toplantıları yapıldı

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası’nda 2019 yılı Meslek Komitelerinin son toplantıları yapıldı.
Bu haber 2019-12-21 15:33:47 eklenmiş ve 183 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan Hızoğlu

 

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası’nda komitelerin sektörel ve uygulamadaki sorunlarının çözüm önerileri ile birlikte ele alındığı müşterek Meslek Komiteleri Toplantıları geniş katılımla gerçekleştirildi.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Halil Balık, TSO Meclis Başkanı Adem Akpürçek, Yönetim Kurulu Bakan Yardımcısı Fatih Mehmet Kanbur, Yönetim Kurulu Üyeleri Gülin Aldatmaz, İlker Yıldırım, Cem Yıldız, Keramettin Şenkal ve TSO Genel Sekreteri Ahmet İncekara’nın da hazır bulunduğu toplantılarda meslek komiteleri temsilcileri bir araya geldi.

 

“Meslek komiteleri vazgeçilmez organlarımızdır”

 

Bartın TSO Başkanı Halil Balık, toplantıların amacı ve geliştirilen projelere yönelik bilgiler vererek “İlimizin ve üyelerimizin yararına olan faaliyetlerde bulunurken yine üyelerimizin sorunlarına yönelik çözüm odaklı çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Bartın TSO yönetimi olarak her türlü fikre ve projeye açığız. Bunun için yapılan meslek komitesi toplantıları önem taşıyor. Üyelerimiz sektörlerindeki sorunları da bu toplantılarda dile getirme imkanı buluyor. Toplantılarda görüşülen sorunlar ve talepler doğrultusunda bizlerde ilgili kurum ve kuruluşlarla diyaloglar kuruyoruz. Ayrıca meslek komitelerimiz sektör bazlı sorunların tarafımıza iletilmesiyle beraber oda - üye kaynaşmasında en önemli görevi üstlenen, vazgeçilmez organlarımızdır. Bu sebeple meslek komitelerimizle sık sık bir araya gelmeye devam ediyoruz ve edeceğiz. Projelerimizi de odayı temsil eden yöneticiler olarak meslek komitelerimizle paylaşıyor, onların fikirleriyle birlikte değerlendiriyoruz. Yani hem işbirliği hem de fikir birliği içerisinde ortak akıl mantığı ile hareket ediyoruz. Bartın’da ekonomik gelişmeler sağlanması, istihdamın ve ihracatın artırılması, üyelerimizin ihtiyaçlarına en hızlı şekilde yanıt verecek çalışmaları sağlamak adına gerçekleştirdiğimiz toplantılar son derece verimli geçiyor. Bu noktada meslek komitelerimize ve üyelerimize teşekkür ediyoruz. Bilinmesini isteriz ki bu toplantılar sektörlerin sesi oluyor. Bu ses şehrimiz ve üyelerimiz için yapılacak çalışmalara yön veriyor.” dedi.

 

“Öncelikli projemiz kano projesi”

 

Başkan Balık, TSO olarak Bartın’a değer katacağına inandıkları projeler hakkında da bilgiler vererek şunları söyledi:

“Bartın’ın Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan (BAKKA) 5 milyon TL’lik destek alma hakkı var. Bununla ilgili iki projemiz var. Projenin biri ırmağın tarak gemisi ile temizlenmesi ve bununla beraber ırmağımızda kano eğitimleri verilerek şehrimizde kano sporunun geliştirilmesi. Projelerimizden bir diğeri ise 18 metrelik Bartın Çektirmesi. Bununla ilgili çalışmalar yaptık. Devlet Su İşleri’nin Bartın Irmağı’nda gerçekleştirmeyi planladığı ıslah projesinden dolayı ırmağın tarak gemisi ile temizlenmesi için kullanılacak ödeneğin başka bir turizm faaliyetinde kullanılmasının daha uygun olacağına kanaat getirdik. Tabi bu düşünce başta Sayın Valimiz ve diğer paydaşlarla yaptığımız toplantılar sonucunda oluştu. Çünkü BAKKA’nın Bartın’a sağlayacağı 5 milyon TL’lik destek için 12 ayrı proje oluşmuş durumda. Bu bütçeyi şehrimize en faydalı şekilde kullanmak ve en öncelikli projelerde değerlendirmekte fayda var. Çektirmeyle ilgili de ön fizibilite çalışması yaptık. 18 metrelik teknenin ahşabı 500 bin TL’ye mal oluyor. İşçiliği 200 bin TL tutuyor. Sıfır motor alınması gerekiyor ve bunun da maliyeti 300 bin TL. İç düzenlemesi ile birlikte 1,5 milyon TL gibi bir rakama mal oluyor. 1,5 milyondan bize düşen pay ise 375 bin TL civarında öngörülüyor. 2. el bir çektirme alınması konusunu da değerlendirdik ancak BAKKA projesi buna uygun değil yani projeden faydalanma imkanımız olmuyor. Tabi bu rakamlara bakıldığında bu da ağır bir rakam gibi oldu. O nedenle öncelikli projemiz kano projesi.

 

“Çektirme projesini erteliyoruz”

 

16 kişinin binebildiği dragon kano alma niyetimiz var. 10’ar tane tek kişilik ve iki kişilik olanları alacağız. Tabi bu kanolarla beraber hem kanoların takibi hem de güvenlik amacıyla bir de zodyak bot almamız gerekiyor. Yine bu kanoların barınağı içinde bir çalışma yapacağız. Bu projede 300 bin TL gibi bir rakama tekabül edecek. Tabi BAKKA her yıl farklı destekler sunuyor. Çektirme projesi her zaman aklımızın bir köşesinde yer alacak. Çektirme Bartın’a mal olmuş bir şey. Bartın tarihine ticari ve ekonomik yönüyle beraber kültürel bir bakış yaptığınızda çektirmelerle karşılaşmamanız mümkün değildir. Çektirmeler şehrimizin tarihi geçmişinde ticaretin ve ekonominin en önemli unsurları arasında yer almışlardır. Türkiye’de üzerinde su taşımacılığı yapılabilen tek ırmak olma özelliğini taşıyan Bartın Irmağı üzerinde çektirmeler sayesinde yapılan ticaret şehrimizi ticari bir etiket sağlarken bölgemizde ekonominin canlı kalmasına da uzun yıllar boyunca katkı sağlamışlardır. Şu an gerek maliyetlerden dolayı gerekse daha öncelikli projelerden dolayı çektirme projesini erteliyoruz.

 

“Bartın Irmağı bu özelliği ile ön plana çıkıyor”

 

Önceliğimiz alınacak kanolarla Bartın Irmağı’nda kano sporunun yaygınlaştırılması olacak. Bu anlamda Türkiye Kano Federasyonu yetkilileriyle de görüşmelerde bulunduk. Federasyon yetkililerini ilimizde ağırlayıp Bartın Irmağı’nın kano sporuna olan uygunluğunu değerlendirdik. Kano sporunda durgun su çok önemli. Bartın Irmağı da bu özelliği ile ön plana çıkıyor. Bartın Irmağında ulusal ve uluslar arası kano yarışları düzenlenebilir. Düzenlenecek yarışmalar ilimizin tanıtımına katkı sunacağı gibi turizmi de son derece olumlu etkileyecektir. İnşallah bu proje Bartın Irmağının turizme kazandırılması noktasında ateşleyici bir etki yaratacaktır. Buna inanıyoruz.”

 

“Her türlü sıkıntıyı bizlere iletmeniz çok önemli”

 

Bartın’da Vali Sinan Güner başkanlığında sektörel toplantıların da gerçekleştiğini kaydeden Balık, “Sayın Valimiz sektörlerle ilgili toplantılar gerçekleştiriyor. Sektörlerin sıkıntıları bu toplantılarda değerlendiriliyor. Geçtiğimiz hafta başında tekstilcilerle ilgili bir toplantı vardı. Toplantıda rekabet gücünden ekonomik değerlendirmelere kadar birçok konu konuşuldu. En önemli konulardan biri de ilimizde 2013 yılına kadar olan desteklerin şimdi olmaması. Doğudaki illerin bizden daha fazla bu desteklerden faydalandığı ifade edildi. Yine bu toplantılarda bizlerde üyelerimizin sorunlarını dile getirme imkanı buluyoruz. Devam edecek toplantılarda da üyelerimizin sıkıntılarını dile getirebilmek ve çözüm noktasında girişimlerde bulunmak adına yaşadığınız her türlü sıkıntıyı bizlere iletmeniz çok önemli.” dedi.
 

Meslek Komite Toplantılarında meslek gruplarının yaşadıkları sorunlar görüşülürken bu sorunların ivedilikle çözüme kavuşturulması hedefleniyor. Yapılan görüş alışverişleriyle de yapılacak proje çalışmalarına yön veriliyor.

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Ticaret ve Sanayi Odası TSO Meslek Komiteleri Toplantıları
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›