Hedef: Filyos’u Bartın’a entegre etmek!

Bartın İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, 2020 yılında imar planlarını Filyos’a uygun şekilde devam ettireceklerini söylerken hedefin; daha proje tamamlanmadan Filyos’un Bartın’a entegre edilmesi olduğunu belirtti. Dursun, “Hedefimiz; Filyos, yapılanmadan biz Filyos’u Bartın’a yakınlaştırmak istiyoruz. Yürüyüş mesafesinde Filyos, Mugada’ya gelsin. O yolu bisikletle de Bartın’a gelinebilecek hale getireceğiz. Bizim bu çalışmalarımızın yüzde 80’i bitti. İnşallah Filyos Projesi tamamlanmadan biz, yollarımızı, sahillerimizi oraya entegre edeceğiz.” dedi.
Bu haber 2019-12-16 09:25:28 eklenmiş ve 696 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK-Özel Haber

 

 

İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, EYBEY Medya ve Bartın Pusula Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

2019 yılın bitmesine 2 hafta kala bütçe ve İl Özel İdare açısından programlarda yüzde 100’e yakın bir gerçekleşme olacağını öngördüklerini belirten İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, 2020 yılında da başarılı çalışmalara imza atılacağına dikkati çekti.

 

2020 yılı bütçesinde en büyük payın yine yatırımlara ayrıldığının altını çizen Dursun, “2019 yılının artık son günlerindeyiz, koca bir yıl artık geride kalıyor. 2019 yılı sonu itibariyle bütçe açısından da İl Özel İdaremiz açısından da programlarımızı yüzde 100’üne yakınını gerçekleştirmiş olacağız. Bunun ışığında biz Kasım ayında İl Genel Meclis Üyelerimizle birlikte biz 20 gün boyunca geçmişteki tecrübelerimizi de buraya aktararak 2020 Yılı Bütçesini de 55 milyon TL olarak belirlemiştik. Bu bütçemizin içerisinde ana omurgasını yatırımlarımız oluşturuyor. Bartın İl Özel İdaresi’nin diğer illere göre en büyük ve en önemli özelliği kendi bütçesinin öz kaynağını yüzde 45 gibi büyük bir oranını yatırıma ayırmasıdır. Bu dengeyi kurabilen çok fazla İl Özel İdaresi yok. Birçok Özel İdare personel giderleri, cari giderlerle birlikte bir metre yol yapamadan bütçelerini kapatmış oluyorlar. Ama biz 7-8 senedir en büyük payımızı yatırıma ayırabiliyoruz ve 2020 yılı bütçesinde de böyle oldu. Bu şu demek; Bartın İl Özel İdaresi, kırsal kesimlerimiz öncelikli olarak yol, alt yapı olmak üzere yine başarılı çalışmalara imza atacak.” dedi.

 

“Karabük ve Zonguldak’tan daha avantajlı durumdayız”

 

2020 yılında imar planlarının Filyos Projesi’ne uygun şekilde devam ettirileceğine vurgu yapan Meclis Başkanı Dursun, Filyos Projesi ile turizm amaçlı olarak o bölgede oluşacak insan kaynağını bölgemize çekmek istediklerini söyledi. Bölge ekonomisine büyük bir katkı sağlayacak olan Filyos Projesi daha yapılanmadan Filyos’u Bartın’a entegre etmeyi hedeflediklerini vurgulayan Dursun, Filyos Projesi için Bartın’ın çok avantajlı konumda olduğuna da dikkat çekerek şunları kaydetti:

 

“Biz 2020 yılında imar planlarımızı Filyos’a uygun şekilde devam ettireceğiz. Bartın Üniversitesi şehrimizin girişinde bulunuyor, onun biraz daha gerisinde Filyos Vadisi ve serbest bölgesi ile liman var. Dolayısıyla burası 3-5 sene içerisinde hareketlenecektir. Aslında Filyos, Zonguldak’ın bir beldesi gibi görünse de Bartın’ın tam kendisidir. Filyos’tan Zonguldak arası 50 kilometreyi buluyor ama Bartın daha yakın bir mesafede yer alıyor. O nedenle Karabük ile Zonguldak’tan daha avantajlı durumdayız ve Bartın olarak bunu çok iyi değerlendirmek istiyoruz. Özel İdare olarak bizim üzerimize düşen; Filyos Projesi ile turizm amaçlı olarak o bölgede oluşacak insan kaynağını, özellikle de ‘beyaz yakalı’ diye hitap ettiğimiz üst gelir grubundaki insanları kendi bölgemize çekmek istiyoruz. Filyos’un hemen bitişiğinde Hatipler, Kızılkum, Mugada, biraz gerisinde Güzelcehisar ve İnkumu var. Yani bu bölge turizm açısından deniziyle de doğasıyla da güzel yerler.

 

Biz bütün zorluklara rağmen Mugada’da, Büyükkızılkum’da, Güzelcehisar’da imar planlarını başarmış bir İl Özel İdare’yiz. Mugada, 33 hektarlık bir alanda geniş bir imar planına sahip. Bu imar planı çerçevesinde artık Mugada, 3-4 yıldızlı otellerle dolmaya başladı. Hatta şuanda yeni bir otel talebi de var. Bu otel yerleri inşallah hızlı bir şekilde dolacak. Yine Güzelcehisar’da çok uzun süren çalışmalarımız sonucunda hem bizim Koruma Amaçlı İmar Planı hem de peyzaj çalışmaları artık son aşamaya geldi.  Güzelcehisar’da bulunan 80 milyon yıllık lav sütunlarını artık dünyanın gözünün önüne çıkardık. 2019 yılında Güzelcehisar çok fazla ziyaretçi aldı. 2020 yılında bu ziyaretçi sayısı daha da katlanacak. Burada son peyzaj düzenlemelerimizle, yollarımızı da yaz gelmeden bitirmiş olacağız. Peyzaj çalışmaları artık son aşamaya geldi. Ama orada ringi sağlayacak, trafiğin kolay akması için sağ taraftan girip sol taraftan çıkılabilecek şekilde Güzelsehisar sahilimize yolunu yapacağız. Alt yollarıyla, peyzaj çalışmalarıyla Güzelcehisar, marka bir sahil oldu. Alt yapı ve kanalizasyon çalışmaları da bitti, artık geriye kalan ufak tefek düzenlemelerle beraber yeni sezon öncesinde Güzelcehisar’daki çalışmaları tamamlamış olacağız. Yani yeni sezona Güzelcehisar, çok başka bir görünümle girecek.

 

“Filyos’u Bartın’a yakınlaştırmak istiyoruz”

 

Bunun için aceleci davranıyoruz. Mugada, Hatipler, Kızılkum’da imar planı uygulamalarımız ve 18 uygulamalarımız bitti. Oralarda yola çıkaracağımız, sosyal alanların hepsi belirlendi. Şuanda biz bu konuda Valimizin de desteğiyle ikinci bir adımı da attık. Büyükkızılkum’dan Filyos’a olan 3 kilometrelik yolda da önemli bir mesafe kat ettik hatta yolu yarıladık diyebiliriz. Şuanda kış şartları nedeniyle çalışmaları duran bu yolda da inşallah yazın başında çalışmaları hızlandıracağız. Ama hedefimiz; Filyos, yapılanmadan biz Filyos’u Bartın’a yakınlaştırmak istiyoruz. Yürüyüş mesafesinde Filyos, Mugada’ya gelsin. O yolu bisikletle de Bartın’a gelinebilecek hale getireceğiz. Bizim bu çalışmalarımızın yüzde 80’i bitti. İnşallah Filyos Projesi tamamlanmadan biz, yollarımızı, sahillerimizi oraya entegre edeceğiz.

 

“Esenyurt’ta sanayi alanları yapılacak”

 

Alt ölçekli imar planlarının da bitirmek üzere olduğunu aktaran Dursun, bu planlar kapsamında da Esenyurt’ta Filyos’a entegre sanayi alanları yapılacağını söyleyerek “Bartın’da 1/25.000’lik plan yine İl Genel Meclisi kararıyla onaylanmıştı. Buna paralel olarak da gelişme alanlarından kullanılan 1/5.000’lik, 1/1.000’lik planlar var. Bununla ilgili de şuanda Üniversitemizin gelişme alanı olarak da kabul ettiğimiz Esenyurt  ve Çeştepe, o bölgenin gelişme alanları olarak belirlenmiş alanlarında alt ölçekli planları da bitirmek üzereyiz. O plan bittiğinde Esenyurt’ta Filyos’a entegre sanayi alanları yapılacak. Bu bölge de bir şehir gibi gelişecek. Kentin girişi oradan başlayacak. Filyos’a yakın sanayi de Bartın’dan başlamış olacak. Tüm bunlar hayata geçtiğinde istihdama da çok büyük katkı sağlayacak, Bartın’ın nüfusu daha da yoğunlaşacak. O nedenle imar çalışmalarımız bu çerçevede devam edecek.” dedi.

 

 

ETİKETLER : Bartın Filyos Projesi İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›