“Söylentiler asılsız ve gerçek dışı”

Bartın’da vatandaşlar, aldıkları duyum sonrası Nüfus Müdürlüğüne akın etti. Vatandaşların Nüfus Müdürlüğüne giderek yeni kimlik kartı çıkartma süresinin dolmadan yeni kimliği almak istediğini söylemesi üzerine Nüfus Müdürlüğü personelleri, olayın aslının olmadığı, vatandaşların böylesi haberlere itibar etmemesi gerektiğini anlattı. Nüfus Müdürlüğü’nün girişine de konuyla ilgili bilgilendirici bir not da yazılarak “Nüfus cüzdanları ve sürücü belgesinin 31 Aralık 2019 tarihinde sona ereceği veya ceza uygulanacağı söylentileri asılsız ve gerçek dışıdır. Sürücü belgesi ve kimlik değiştirme işlemleri 2020 ve daha sonraki yıllarda da yenilenmesine devam edilecektir. Mevcut nüfus cüzdanları süresiz geçerli olup hiçbir cezai işlem uygulanmayacaktır. Vatandaşların asılsız haberlere itibar etmemeleri gerekmektedir.” denildi.
Bu haber 2019-12-12 16:11:24 eklenmiş ve 206 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Ülke genelinde yeni çipli karta geçme uygulamasının önceki yıllarda başlamasıyla birlikte vatandaşlar, bulundukları yerdeki Nüfus Müdürlüklerine giderek nüfus cüzdanlarını yeniliyorlar.

Ancak belirli bir süresi olmayan yeni kimlik kartlarının, ‘bu yılın sonuna kadar süreli olduğu ve çıkartılmazsa para cezası verileceği’ haberini duyan vatandaşlar, Nüfus Müdürlüğüne adeta akın etti.

Bartın’da yaşayan vatandaşlar, aldıkları duyum sonrası Bartın Merkez Nüfus Müdürlüğüne akın etti. Yeni Kimlik kartlarının alınabilmesi için yıl sonuna kadar süresinin olduğu, kimlik kartının çıkartılmaması halinde para cezasının verileceği duyumları üzerine Bartın Nüfus Müdürlüğüne giden vatandaşlar gün boyu sıra bekledi.

Ani yoğunluk karşısında vatandaşların işlemlerini gerçekleştirmek için büyük bir mücadele veren Nüfus Müdürlüğü personelleri akşam saatlerine kadar aralıksız olarak çalıştı.

Vatandaşların Nüfus Müdürlüğüne giderek yeni kimlik kartı çıkartma süresinin dolmadan yeni kimliği almak istediğini söylemesi üzerine Nüfus Müdürlüğü personelleri, olayın aslının olmadığı, vatandaşların böylesi haberlere itibar etmemesi gerektiğini anlatıyor. Ancak vatandaşlar verilen bu cevap karşısında inanmayarak gün boyu Nüfus Müdürlüğü önünde bekliyorlar.

Yeni Kimlik Kartı almak isteyen vatandaşların ‘Alo 199′ İrtibat Hattı ve “www.nvi.gov.tr” adresi üzerinden randevu alarak işlemlerini gerçekleştirebileceği öğrenilirken, detaylı bilginin bu iletişim kanallarından alınabileceği öğrenildi.

Kimlik Kartını yenilemek için Nüfus Müdürlüğüne akın eden ve sonrasında bütün gün boyunca bekleyen vatandaşlar, işlemlerinin yapılabilmesi için daha rahat konforlu bir alan oluşturulması gerekliliğini belirterek, Nüfus Müdürlüğü’nde daha fazla personelin işlemleri gerçekleştirmesi gerektiğini ifade ettiler. Vatandaşlar yetkililerin konuya çözüm yolu bulunmasını istediklerini eklediler.

Bartın Nüfus Müdürlüğünde yaşanan yoğunluğun yıl sonuna kadar sürmesi tahmin ediliyor.

 

Nüfus cüzdanları yenileme son tarih ne zaman?

 

Sosyal medyada, kimlik kartlarının dağıtımının 2019 yıl sonu itibarıyla sona ereceği söylentilerinin ardından, eski nüfus cüzdanları ile ilgili vatandaşın kafasında bazı sorular oluştu. Peki eski kimlikler ne zamana kadar geçerli olacak. Nüfus cüzdanı yenilemede son tarih ne zaman?

Vatandaşların bir kısmı nüfus cüzdanlarını yeniledi ve yeni kimliklerini aldı. Henüz nüfus cüzdanını yenilemeyenler ise eski kimliklerin ne zaman kadar geçerli olduğunu, yeni kimlik başvurusunun son tarihini merak ediyor. Nüfus cüzdanı yenileme son tarih nedir?

 

Haberler asılsız çıktı

 

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü; kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgeleri ile ilgili haberler hakkında açıklama yaptı. Müdürlük açıklamasında kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedellerinde yüksek artışlar olacağı, nüfus cüzdanı ve eski sürücü belgelerinin 2020 yılından itibaren geçerli olmayacağı, sürücü belgelerinin yenilenmesi için sağlık kurulu raporu isteneceği ve bu nedenle belgelerin değiştirilmesi gerektiği şeklinde asılsız haberler çıktığının anlaşıldığı belirtildi. Nüfus Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Son zamanlarda bazı basın yayın organları ile sosyal medyada 2020 yılında T.C. Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi değerli kâğıt ve harç bedellerinde yüksek artışlar olacağı, nüfus cüzdanı ve eski sürücü belgelerinin 2020 yılından itibaren geçerli olmayacağı, sürücü belgelerinin yenilenmesi için sağlık kurulu raporu isteneceği ve bu nedenle belgelerin değiştirilmesi gerektiği şeklinde asılsız haberler çıktığı anlaşılmıştır. T.C. Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi değerli kâğıt ve harç bedellerinin her yıl olduğu gibi 2020 yılı içerisinde de yeniden değerleme oranında artış yapılarak güncelleneceği, halen kullanılmakta olan nüfus cüzdanlarının T.C. Kimlik Kartı alıncaya kadar geçerli olduğu, sürücü belgeleri için mevcut uygulamada herhangi bir değişiklik yapılmadan yenileme işlemlerine devam edileceği, vatandaşlarımızın asılsız haberlere itibar etmemeleri kamuoyuna saygıyla duyurulur.” denildi.

 

“Hiçbir cezai işlem uygulanmayacak”

 

Vatandaşların Nüfus Müdürlüğüne giderek yeni kimlik kartı çıkartma süresinin dolmadan yeni kimliği almak istediğini söylemesi üzerine Bartın’daki Nüfus Müdürlüğü personelleri, olayın aslının olmadığı, vatandaşların böylesi haberlere itibar etmemesi gerektiğini anlattı. Hatta Nüfus Müdürlüğü’nün girişine de konuyla ilgili bilgilendirici bir not asıldı. Nüfus Müdürlüğü’nün girişine asılan notta “Nüfus cüzdanları ve sürücü belgesinin 31 Aralık 2019 tarihinde sona ereceği veya ceza uygulanacağı söylentileri asılsız ve gerçek dışıdır. Sürücü belgesi ve kimlik değiştirme işlemleri 2020 ve daha sonraki yıllarda da yenilenmesine devam edilecektir. Mevcut nüfus cüzdanları süresiz geçerli olup hiçbir cezai işlem uygulanmayacaktır. Vatandaşların asılsız haberlere itibar etmemeleri gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.  

 

ETİKETLER : Bartın Nüfus Müdürlüğü yeni kimlik
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›