“Herkes bu binaya sahip çıkmalı”

Bartın Eğitim Sen ve Bartın Okuluma Dokunma Platformu, Bartın Endüstri Meslek Lisesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirerek başta kentin yöneticileri olmak üzere herkesin kent tarihine mal olmuş bu binaya sahip çıkması gerektiği dile getirdi.
Bu haber 2019-12-04 09:03:44 eklenmiş ve 272 kez görüntülenmiştir.

 

 

Aydın Geçgen

 

1886 yılında dönemin Kastamonu Valisi tarafından Türkiye’nin ilk Frengi Hastanesi olarak yaptırılan sonrasında ise önce Memleket Hastanesi ardından da Endüstri Meslek Lisesi olarak hizmet veren tarihi binanın yıkılacak olmasına karşı çıkan Eğitim Sen ve bu amaçla oluşturulan

Bartın Okuluma Dokunma Platformu bileşenleri dün, okulun önünde bir basın açıklaması yaptı. Çok sayıda emekli ve çalışan öğretmenin yanı sıra tarihi okulun emektar öğretmen ve öğrencilerinin de destek verdiği basın açıklamasında, şöyle denildi:

“Gümüşhane’deki Dipsiz Göl’ü hazine için kurutan, Hasakkeyf’teki on binlerce yıllık oluşumları suyun altına alan, asıl hazinenin değerlerimizi korumak ve geliştirmek olduğunu kavrayamayan gözünü para hırsı kaplamış zihniyet şimdide Bartın’da 1886 yılından beri önündeki ağaçlar ile birlikte yaşamış, on binlerce insanın belleği ve hatıralarının mekanı olmuş bu yer, yıkılmak isteniyor. Bizler bu tarihi binamızın yıkılmaması için bütün gücümüzle meşru mücadelemizi sonuna kadar yürüteceğiz ve konunun takipçisi olacağız.”

 

Bora: “Koruma altına alınmalı”

 

Daha sonra açıklama yapan Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Bora ise okulun Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrine kadar olan sürece ilişkin kısa bir bilgilendirme yaparak şunları söyledi:

“Bartın’ın değerlerine ve kültürüne sahip çıktığını iddia eden Bartın Belediyesi’nin, Bartın Eğitim Sen’in tüm itiraz ve başvurularına rağmen imar değişikliğini kabul ederek Lise arazisinin ve tarihi okul binasının okulun öğretmenlerindenden ve öğrencilerinden koparılarak ellerinden alınması sağlanmıştır. Endüstri Meslek Lisesi okul binası Osmanlı geç dönem mimarisine örnek bir yapı olup, 1886 yılında dönemin Kastamonu Valisi olan Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından ‘Frengi Hastanesi’ olarak yaptırılmıştır. Yapı uzun süre bu amaçla kullanıldıktan sonra Bartın Memleket Hastanesi’ne dönüştürülerek uzun yıllar bu şekilde Bartın halkına hizmet etmiştir. Hatta eski yıllarda önünden geçen cadde ‘Eski Hastane Caddesi’ olarak isimlendirilmiş ve bu yekilde kullanılmıştır. Söz konusu bilgiler ‘Bartın Halk Kültürü Kitabı’ sayfa 285-286 bulunabilir, incelenebilir. Ayrıca okulun tarihçesi şu anda yıkılmak istenen binanın kapısında asılı olarak bulunmaktadır. Aynı zamanda okul bahçesinde bulunan okulun tarihiyle yaşıt ağaçlar ilgili kurumlar tarafından mutlaka incelenmeli, tescil edilerek koruma altına alınmalıdır.

 

“Bartın’a kazandırılmalı”

 

Bu gerekçelerle Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na Bartın Eğitim Sen olarak başvurumuzu yaptık. Başvurumuz sonucunda kurul 2863 sayılı kanun ve ilgili mevzuatlar gereği uzmanlar tarafından incelenmesi gereği ve kurul tarafından değerlendirilmesinin sağlanacağı 25 Kasım tarihinde tarafımıza bildirildi. Karabük Koruma Kurulu tarafından tarafımıza yazılan incelenme yazısını Bartın Belediyesi’ne ve Bartın Valiliği’ne bildirdik. Okul için alınan bir yıkım ruhsatı varsa iptal edilmesi talebimizi ilgili kurumlara bildirdik. Çünkü Bartın Valiliği ve Bartın Belediyesi Bartın’ımızın tarihsel mirasını korumakla görevlendirilmiş kurumlardır. İlgili kurumlarında Bartın Endüstri Meslek lisesi tarihi binasının yıkılmaması ve Bartın’a kazandırılması konusunda yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerini buradan bir kez daha dile getiriyoruz. Söz konusu lise binasının ve arazisinin Bartın’daki tarihi değeri olan ender yapılardan biri olup koruma altına alınmalıdır. Özellikle Bartın Belediyesi’ni Bartın’ın tarihsel dokusunun korunması ve kültür varlıklarımıza sahip çıkılması konusunda göreve davet ediyoruz.

 

Eğitim ve teknoloji müzesi olmalı

 

Bartın kültürel mirası olan tarihi okul binasının il yönetimi tarafından acilen korunmasını, yıkılmadan incelenmesini ve tarihi eser statüsünde koruma altına alınmasını ve Bartın’ın kültürel mirasını yansıtan eğitim ve teknoloji müzesi olmasını talep ediyoruz. Sonuç olarak bu bina ile ilgili olarak Karabük Koruma Kurulu tarafından yapılacak inceleme ve ardından verilecek nihai karara kadar bir tek çivisine dahi dokunulmamasını, dokunulması durumunda suç duyurusunda bulunacağımızı, bunu yapanların suç işlemiş olacağını tüm katılımcıların huzurunda ifade ediyoruz. Yetkililere bu süre içerisinde okulu korumakla yükümlü olduklarını hatırlatmak istiyoruz.”

 

İmza kampanyası başlatılıyor

 

Okul binasına sahip çıkmak için 22 Kasım’da başlatılan kampanyanın bundan sonra da dozu arttırılarak devam ettirileceğini ifade eden Bora, bu kapsamda 4 Aralık Çarşamba günü eski Belediye Binası önünde bir de imza kampanyası başlatacaklarını söyledi.

 

ETİKETLER : Bartın Eğitim-Sen Bartın Şubesi Endüstri Meslek Lisesi
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›