Asıl “engeller” ortadan kaldırılmalı!

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü... Hepimizin birer engelli adayı olduğu Bartın’da biz de EYBEY Medya ve Yayımcılık olarak toplumda farkındalık yaratmak amacıyla bir sosyal deney yaparak video hazırladık. Bartın Halk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eren Sarıkaya, tekerlekli sandalyeye oturarak bir engelli olarak sokaklarda dolaşmanın zorluğuna dikkat çekmeye çalıştık. Biz yaptığımız bu çalışmada engellilerimizin önündeki asıl “engellerin” ortadan kaldırılması gerektiğini gördük.
Bu haber 2019-12-03 09:16:09 eklenmiş ve 208 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Engelliler için hayat çok da kolay değil. Günlük yaşantılarında birçok sorun ile karşılaşabiliyorlar. Onların yaşamlarını daha kolay hale getirmek ve sosyal hayatta aslında bir farkları olmadığını anlatmak gerekiyor. 

Sizce Bartın’da engelliler özgürce ve rahatça istedikleri yerlere gidebiliyor mu?  EYBEY Medya ve Yayıncılık olarak tam da bu sorudan yola çıkarak en fazla şikayet alan konularla ilgili kendimiz gözlem yapıp, yorumlayarak sizlerle paylaşmak, bunu yaparak da farkındalık yaratmak istedik.

Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için şehirlerde pek çok proje hayata geçiriliyor. Cadde, bulvar ve meydanların engellilere yönelik düzenlenmesi için sarı iz yollarından rampa düzenlemelerine kadar birçok alanda çalışma yürütülüyor.

Görme engelli vatandaşların cadde ve sokakta zorlanmadan yürümeleri için yapılan sarı iz yolları, uygunsuz park edilen araçlar nedeniyle kullanılamıyor. Görme engelliler, iz yollarını kullanamadıkları gibi araçlar nedeniyle zor anlar yaşıyor. Aslında sadece görme engelli vatandaşlarımız değil bedensel engeli bulunan vatandaşlar da bu konuda büyük sıkıntı yaşıyor.

Bu anlamda hepimizin birer engelli adayı olduğu Bartın’da biz de EYBEY Medya ve Yayıncılık olarak toplumda farkındalık yaratmak amacıyla bir sosyal deney yaparak video hazırladık.

Bartın’da engellilerin kent yaşamındaki en önemli sorunlarından ilki üst geçitler... Ne yazık ki Bartın’daki üst geçitlerden fiziksel engeli bulunan bir vatandaşımızın geçmesi imkansız... Engellilerimizin önündeki bir diğer engelin de “kaldırımlar” olduğunu bizzat kendimiz de gözlemledik. Engellilerimiz için kaldırımlara rampalar yapılmış ama bu rampalar tekerlekli sandalyede olan bir engellinin inip çıkmasına pek de uygun değil. Bir çoğu oldukça dik bir rampalardan bazen kaldırımlara çıkılamadığına şahit olduk.

Hele ki Bartın Yalı Mevkii Ziraat Bankası karşısında bulunan kaldırım... Sadece engellilerimize değil adeta hiç kimseye geçit vermiyor. Engelli yolunda bulunan elektrik direğini, bir lokantanın cam mekanı ve bir marketin de jeneratörünü gördüğümüzde “bu kadar da olmaz” dedik.  

Biz yaptığımız bu çalışmada engellilerimizin önündeki asıl “engellerin” ortadan kaldırılması gerektiğini gördük.

Siz de kendizi engellilerimizin yerine koyarak onların yaşadığı sorunlar üzerinden hayata bakarsanız asıl engelleri ortadan kaldırılabileceğini görmüş olursunuz.

Sosyal deney çalışmamızı EYBEY Medya, Bartın Pusula Gazetesi ve Bartın Halk3 b Gazetesi sosyal medya hesaplarından izleyebilirsiniz.

ETİKETLER : Bartın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›