Kilitli Parke Yapım ve Beton Santrali’ni incelediler

Kırıkkale İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi Üyeleri, Bartın İl Genel Meclisi’nin çalışmalarıyla İl Özel İdaresi’ne kazandırılan Kilitli Parke ve Beton Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Teknik inceleme gezisi ile ilgili açıklamada bulunan İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, “Tesisimizin kurulumu ile ilgili maliyet ve tüm teknik bilgileri paylaştığımız bu ziyaretimizde yine sıcak asfalt maliyetleri ve beton asfalt maliyetleri ile ilgili yaptığımız mukayese çalışmalarımızda, beton asfalt maliyetinin yerli ve milli kaynaklardan elde edilmiş olmasının maliyetlere yüzde 50 oranında yansıdığını, bunun yanında kullanım ömrü açısından da sıcak asfalta oranla 2 kat daha uzun ömürlü olan kuru beton yol uygulamalarımızı Kırıkkale heyetiyle paylaşma fırsatı bulduk.” dedi.
Bu haber 2019-11-29 11:01:59 eklenmiş ve 220 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın İl Genel Meclisi, Kırıkkale İl Genel Meclis Üyeleri ile Özel İdare Yetkililerini ağırladı. İl Özel İdaresi ve Meclisi ziyaret eden Kırıkkale heyeti etti daha sonra İl Özel İdare’nin Akçamescit Yerleşkesinde kurulmuş olan Kilitli Parke Yapım ve Beton Santralinde incelemelerde bulundu.

İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, ziyarete ilişkin kısa bir değerlendirmede bulunarak “Kırıkkale İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi Üyeleri ile birlikte İl Özel İdaremizin Akçamescit yerleşkesinde bulunan Kilitli Parke Yapım ve Beton Santrali Tesisimizin üretimi ile ilgili yerinde incelemelerde bulunduk. Tesisimizin kurulumu ile ilgili maliyet ve tüm teknik bilgileri paylaştığımız bu ziyaretimizde yine sıcak asfalt maliyetleri ve beton asfalt maliyetleri ile ilgili yaptığımız mukayese çalışmalarımızda, beton asfalt maliyetinin yerli ve milli kaynaklardan elde edilmiş olmasının maliyetlere yüzde 50 oranında yansıdığını, bunun yanında kullanım ömrü açısından da sıcak asfalta oranla 2 kat daha uzun ömürlü olan kuru beton yol uygulamalarımızı Kırıkkale heyetiyle paylaşma fırsatı bulduk. Özellikle milli ekonomimize de katkı sağlayan bu projenin tüm Özel İdarelerimizde yaygınlaştırılabilmesi için her türlü katkıyı sağlayacağımızı da ifade ettik. Ziyaretlerinden dolayı Kırıkkale heyetine teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.” dedi.

Dursun: “Standardı yüksek yollar yapıyoruz”

Bartın İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, Kırıkkale heyetine Türkiye’deki Özel İdarelerce örnek alınan tesisle ilgili geniş ve detaylı bilgiler verdi.

Bu tesis ile birlikte hem kalite standartı yüksek hem de daha uygun maliyetli yollar yapıldığını ifade eden Dursun, “Yüksek Planlama Teşkilatı’nın bizlerden istediği standartlardaki ana grup yollarının yani 20 cm kalınlığında 6-7 metre genişliğindeki sıcak asfalt yolların 1 kilometresinin maliyeti bugün itibariyle 450 bin TL. Biz bugün 20 cm kalınlığında, 7 metre genişliğinde beton yollarımızı üzerine 4 cm kadar sıcak asfalt ile aşınmaya karşı önlem alınmış şekilde kilometre başına yaklaşık 180 bin TL’ye malediyoruz. Yani neredeyse 3’te birine malediyorum. Biz aslında bunu yapmakta geç bile kaldık. Keşke daha önce yapsaydık. Önceden sıcak asfalt ile yaptığımız yollar için kaynağımızın tamamı dışarıya gidiyordu. Çünkü bunun hammaddesi petrol ve o da bizde yok. Yani 1 km yolun maliyeti olan 450 bin TL’nin neredeyse 300 bin TL’si petrol için dışarıya gidiyordu. Sıcak asfaltın ömrü maksimum 10 yıl. Ama beton yolların ömrü biz aşınma payı olarak üzerine ince bir tabaka sıcak asfaltta attıktan sonra tam 30 yıl. Yani biz ana grup yollarını beton olarak bitirdiğimizde 30 yıl boyunca oralara hiç dokunmayacağız.. Bunun bir başka özelliği de sıcak asfaltı yağmurda yerler biraz ıslakken yapamazsınız, beton ise bu işe daha yatkın, Yer ıslakken, hafif yağmur yağarken dökebiliyorsunuz. Ayaz olmadığı kar yağmadığı sürece işinize devam edebiliyorsunuz. Bu da imalatların daha kısa sürede ve yılın neredeyse tamamına yayılmış bir şekilde yapılabilmesine imkân veriyor.” diye konuştu.

 

“Bartın’ın parası Bartın’a kalıyor”

 

Asfalt yollarla daha önce dışarıya giden Bartın’ın parasının artık Bartın’a kaldığını belirten Dursun, tesis ile ilgili diğer illerden de telefonlar aldıklarına dikkat çekerek “Çimento fabrikası burada, ülke kaynakları burada kalıyor. Kendileriyle anlaşmalarımız var. Onlara da sizin vasıtanızla teşekkür etmek istiyorum. Çünkü maliyetleri daha da aşağıya çekerek bize ürün vererek bizi teşvik ettiler. Bunun alt malzemesi de ilimiz sınırlarında da çokça bulunan taşocaklarında var. Onu da taş ocaklarından zaten alıyoruz. Aslında böylece Bartın’ın parası yine Bartın’da kalmış oluyor. Türkiye’deki bütün Özel İdarelerin önümüzdeki yıl bunun uygulamasına geçeceklerini düşünüyorum. Ama bunun öncülüğünü Bartın Özel İdaresi’nin yapmış olması çok önemli. Benim Meclis Başkanlığı’nı yaptığım Bartın’da hayalini kurduğum bir projeyi başardık. Çok mutluyum.” ifadelerini kullandı.

 

“Kamu kaynakları yerli ve milliye döndü”

 

Hem Özel İdare’ye prestij kazandıran, hem kamu kaynaklarının yerli ve milliye dönmesini sağlayan, hem de kaliteli iş yapılmasını sağlayan bu tesis ile daha çok iş yapılacağını söyleyen Dursun, “İnşallah bu uygulamamızı çoğaltarak sürdüreceğiz. Beton Santrali hem Özel İdare’ye prestij kazandırdı, hem kamu kaynaklarının yerli ve milliye dönmesini sağladı, hem de çok ve kaliteli iş yapmamızı sağladı.” dedi.

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın İl Genel Meclisi Kenan Dursun Kırıkkale İl Genel Meclis Üyeleri ile Özel İdare Yetkilileri
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›