Asansörler “sınıfta kaldı”

Bartın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, ilimizde yapılan denetimlerde birçok işyeri ve binadaki asansörün sorunlu olduğunu tespit etti. Müdürlük, asansörlerin bakımlarının “Hizmet Yeterlilik Belgesi” olmayan firmalar tarafından yapıldığı ve yönetmeliklere uygun bir şekilde etiketlenmediğini bildirdi. İlimizdeki asansörlerin bakımlarını gerçekleştiren firmalara yönelik denetimlerin aralıksız sürdüğü belirtilirken, ihale ayamasında olanlar da dahil tüm asansörlerde bakım yapan firmalarda güncel “TS Hizmet Yeterlilik Belgesi”nin olup olmadığının sorgulanması, asansörlerde de yönetmeliklerce belirlenen taşıyabileceği maksimum ağırlık ve kişi sayısının yanı sıra konuya ilişkin Avrupa standartlarındaki teknik mevzuata uygunluğu gösteren CE gibi etiketlerin bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi gerektiği kaydedildi.
Bu haber 2019-11-28 15:46:35 eklenmiş ve 236 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Aydın Geçgen

 

 

 

Bartın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkilileri önemli bir soruna parmak bastı. İlimizde belli periyodlarda asansörleri yapan ve sonrasında da onlara bakım hizmeti veren firmaları denetleyen İl Müdürlüğü, son dönemde yapılan denetimlerde ilimizdeki pek çok asansörün taşıması gereken özelliklere sahip olmadığını tespit etti.

 

Etiket renkleri uygunluğunu gösteriyor

 

Konuya ilişkin olarak Bartın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Bilindiği üzere asansörler gibi bir çok sanayi ürününün piyasa gözetimi ve denetimi 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun kapsamında Bakanlığımız uhdesinde olup İl Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilmektedir. Asansörler A tipi muayene kuruluşu tarafından piyasaya ilk arzından önce, tescil için ilk arzından sonra ise yıllık periyodlarla 4 Mayıs 2018 tarih ve 30411 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan periyodik kontrol yönetmeliğine uygun bir şekilde kontrol edilmektedir. Yapılan periyodik kontrol sonucunda asansörlere yönetmelikte geçen Kırmızı (güvensiz asansör kullanılamaz), Sarı (kusurlu asansör en fazla 120 gün içinde eksiklikleri giderilmelidir), Mavi (hafif kusurlu bir sonraki periyodik kontrole kadar eksiklikleri giderilmelidir) ve Yeşil (kusursuz asansör kullanılabilir) etiketler takılarak Bakanlığımız web sistemine girmektedir. Asansörler bina sorumluları tarafından engelli vatandaşlarımızın erişebilirliği için güvenlik bir şekilde sürekli çalışır halde olmalıdır. (Madde 14 / 2.fıkra)  

Asansör montajcıları 2014/33/AB asansör yönetmeliği çerçevesinde asansörü imal ederek üzerine gerekli işaretlemeleri ve etiketlendirmeleri yaparak ürünün insan sağlığına hayvan sağlığına ve çevre sağlığına karşı güvenli olduğunu gösteren teknik mevzuatına uygun CE işareti koymak zorundadırlar.

 

Bakımlar yönetmeliğe uygun yapılmalı

 

Yönetmelikten önceki mevcut asansörler ve yeni kurulan asansörlerin tamamı 6 Nisan 2019 tarih ve 30737 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe uygun olarak ilgili idare tarafından tescil edilmek zorundadır. Asansörlerin bakımları, garanti şartları, satış sonrası iş ve işlemleri ile yetkili servis ile ilgili şartları yine aynı yönetmeliğe uygun bir şekilde yapılmak zorundadır.

 

“Hizmet Yeterlilik Belgesi” olmayan bakım yapamaz

 

Asansör bakımı yapan firmalar ise TS 12255 zorunlu standartta belirtilen gereklilikleri yerine getirerek Hizmet Yeterlilik Belgesi almak zorundadırlar. Bu belge sadece alındığı İl ve komşu İl için geçerli olup bir başka ilde firmalar asansör bakımı konusunda Hizmet Yeterlilik Belgesi olan bir firma ile servis sözleşmesi yapmadan (noterden en az iki yıllık sözleşme vs.)asansör bakımı yapamazlar.

 

Asansörler “uygun” etiketlenmemiş

 

İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan denetimlerde birçok işyerinde ve binalarda geçerli “Hizmet Yeterlilik Belgesi” olmayan firmalar tarafından asansör bakım işleri yapıldığı ve asansörlerin yönetmeliklere uygun bir şekilde etiketlenmediği anlaşılmıştır. İl Müdürlüğümüz bu firmalara ait denetimleri gerçekleştirmeye devam etmekte olup özelikle ihale aşamasında ve daha sonraki dönemlerde geçerli ve güncel ‘TS Hizmet Yeterlilik Belgesi’ aranması konusunda ve yönetmeliklerinde belirtilen (ağırlık,kişi sayısı ve CE gibi) ilgili etiketlerin asansörler üzerinde bulundurulması konularında dikkatli olunması gerekmektedir.

 

Ayrıca vatandaşlarımız konuyla ilgili olarak şikayetlerini Alo 130 Bakanlığımız şikayet hattına ve Bakanlığımızın Web sayfasına bildirebilirler.”

ETİKETLER : Bartın Bartın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü asansör bakımları
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›