“Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir”

Bartın Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Elmire Tukuş, kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu belirtirken ülkemizde kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çekerek “Kadınlarımız fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kalmakta ve hatta yaşam hakları vahşice ellerinden alınmaktadır. Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için temel öğe, mevcut toplumsal zihniyetin değiştirilmesidir.” dedi.
Bu haber 2019-11-25 09:40:05 eklenmiş ve 188 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır ve Bartın Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Elmire Tukuş, bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptı.

 

Ülkemizde kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çeken Bartın Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Elmire Tukuş,fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kalan kadınların yaşam haklarının vahşice ellerinden alındığını söyledi.

Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için temel öğenin, mevcut toplumsal zihniyetin değiştirilmesi olduğunu ifade eden Avukat Tukuş, kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için mücadeleye devam edeceklerinin de altını çizerek şunları kaydetti:

 

“Yaşam hakları vahşice ellerinden alınıyor”

 

“Dünyanın her yerinde bugün kadınlar, dayanışma ve mücadele ruhuyla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, aile içi ve toplumsal şiddete, ayrımcılığa karşı çıkmakta; kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için mücadele çağrısı yapmakta ve çözüm önerileri sunmaktadır. Çünkü kadınlar, ne yazık ki dünyanın her yerinde hukuki, ekonomik, sosyal ve siyasal alanda saldırıya maruz kalmakta ve sömürüye uğramaktadır. Ülkemizde ise, kadına yönelik şiddette her geçen gün artış yaşanmakta; kadınlarımız fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kalmakta ve hatta yaşam hakları vahşice ellerinden alınmaktadır.

 

“Toplumsal zihniyet değiştirilmeli”

 

Yasal mevzuattaki tüm değişiklik ve düzenlemelere rağmen, kadına yönelik şiddetin artarak devam etmesinin nedeni toplumsal zihniyet dönüşümünün sağlanamamış olması ve şiddetin kaynağına odaklı çözümlerin geliştirilmemiş olmasıdır. Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için temel öğe, mevcut toplumsal zihniyetin değiştirilmesidir. Bu bağlamda, devletin çok yönlü ve bütüncül politikalar üretmesi yanında, bu mücadelenin toplumsal düzeyde, genele yayılarak etkin ve kararlı bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Ancak pratikte devletin, zihniyet dönüşümüne yol açacak politikalar oluşturmadığı gibi tam tersi kadınların insan haklarını ve en önemlisi yaşam haklarını koruma altına alan kanunları ve uluslararası sözleşmeleri kaldırmaya yönelik talepler karşısında etkisiz kaldığını görmekteyiz.

 

“Kabul edilemez”

 

Kadın kazanımlarını hukuken ortadan kaldıracak yasal düzenlemelerin yapılmaya çalışılması, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılması, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kurumlarda üniversitelerde ve kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılan dil ve açıklamalar kadın mücadelesini olumsuz etkilemekte, kadının insan haklarının ihlalinin artmasına yol açmaktadır. İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan bir ülke olmamıza rağmen, aile hukuku ve kadına karşı şiddet alanında uzlaşma ve arabuluculuk uygulamasının düşünülmesi, nafaka konusunda yapılmak istenilen değişiklik sözleşme hükümlerinin ihlali olacağı için kabul edilemez.

 

“Mücadelemizi sürdüreceğiz”

 

Bartın Barosu Kadın Hukuku Komisyonu olarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü’nde,  her gün olduğu gibi, kadınların Cumhuriyetle ve Uluslararası sözleşmelerle elde ettiği kazanımları ihlal edecek ve ortadan kaldıracak düzenleme ve değişikliklerin karşısında olmaya devam edeceğimizi, kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

 

 

 


ETİKETLER : Bartın Bartın Barosu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›