“Tarihi eser statüsünde koruma altına alınmalı”

Bartın Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri 1886 yılında Frengi Hastanesi olarak yaptırılan, 1960’lı yıllardan beri de Endüstri Meslek Lisesi olarak kullanılan tarihi binanın yıkılmasına ilişkin olarak bir basın açıklaması düzenledi. Bartın Emek Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Bartın Eğitim Sen Başkanı Sedat Bora, “Söz konusu lise binasının ve arazisinin Bartın’daki tarihi değeri olan ender yapılardan biri olup koruma altına alınmalıdır. Bartın kültürel mirası olan tarihi okul binasının il yönetimi tarafından acilen korunmasını, yıkılmadan incelenmesini ve tarihi eser statüsünde koruma altına alınmasını talep ediyoruz.” dedi.
Bu haber 2019-11-25 09:07:01 eklenmiş ve 177 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Emek ve Demokrasi Platformu, Bartın’da 1886 yılında Frengi Hastanesi olarak yaptırılan, 1960’lı yıllardan beri de Endüstri Meslek Lisesi olarak kullanılan tarihi binanın yıkılmasına tepki gösterdi.

 

Bartın Emek Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Bartın Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Bora, Bartın kültürel mirası olan tarihi okul binasının il yönetimi tarafından acilen korunmasını, yıkılmadan incelenmesini ve tarihi eser statüsünde koruma altına alınmasını talep ettiklerini söyledi.

 

Söz konusu lise binasının ve arazisinin Bartın’daki tarihi değeri olan ender yapılardan biri olup koruma altına alınması gerektiğine vurgu yapan Bora, şöyle dedi:

“Bartın Kemerköprü mahallesinde bulunan ve 1960’lı yıllardan beri Endüstri Meslek Lisesi olarak kullanılan lise geçtiğimiz aylarda boşaltılarak başka bir binaya taşınmıştır. Söz konusu okulun hazineye ait arazisi önce MEB tarafından Diyanet İşleri Başkanlığına verilmiş ve ardından Başkanlık tarafından lise alanına cami ve külliyesi yapılması kararı alınmıştır. Bartın Belediyesi’nin 04.01.2017 tarih ve 24 sayılı kararıyla Meslek Lisesinin bulunduğu alanda imar plan değişikliği yapılmıştır. Lisenin ve ilgili arazinin Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesi süreci başlatılmıştır. Bartın’ın değerlerine kültürüne sahip çıktığını iddia eden Bartın Belediyesi’nin Eğitim Sen’in tüm başvurularına ve itirazlarına rağmen imar değişikliğini kabul ederek lise arazisinin ranta açılmasının önünü açmıştır.

 

“Lise binası ve arazisi koruma altına alınmalı”

 

Endüstri Meslek Lisesi okul binası Osmanlı geç dönem mimarisine örnek bir yapı olup, 1886 yılında dönemin Kastamonu Valisi olan Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından ‘Frengi Hastanesi’ olarak yaptırılmıştır. Yapı uzun süre bu amaçla kullanıldıktan sonra Bartın Memleket Hastanesine dönüştürülerek uzun yıllar bu şekilde Bartın halkına hizmet etmiştir. Hatta eski yıllarda önünden geçen cadde Eski Hastane Caddesi olarak isimlendirilmiştir. Söz konusu bilgiler ‘Bartın Halk Kültürü Kitabı’ sayfa 285-286 bulunabilir. Ayrıca okulun tarihçesi şu anda yıkılmak istenen binanın kapısında asılı olarak bulunmaktadır. Aynı zamanda okul bahçesinde bulunan okulun tarihiyle yaşıt ağaçlar ilgili kurumlar tarafından incelenmeli, tescil edilerek koruma altına alınmalıdır. Bu gerekçelerle Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na Bartın Eğitimsen olarak başvurumuzu yaptık.  Söz konusu lise binasının ve arazisinin Bartın’daki tarihi değeri olan ender yapılardan biri olup koruma altına alınmalıdır.

Bartın kültürel mirası olan tarihi okul binasının il yönetimi tarafından acilen korunmasını, yıkılmadan incelenmesini ve tarihi eser statüsünde koruma altına alınmasını talep ediyoruz.

 

“Mesleki eğitimin geliştirilmesi için kullanılmalıydı”

 

Tarihi ve kültürel özellikleri yanı sıra eğitim anlamında dikkat çekmek isteğimiz konular da var. Yapılan yeni meslek lisesi binasının inşasına planlama yapılmadan başlanmıştır ve okulun özellikleri mesleki eğitimin ihtiyaçlarına cevap vermemektedir. Plansız taşınma eski Endüstri Meslek lisesindeki eğitimi tehdit etmektedir. Isınma, elektrik, güvenlik ve diğer altyapı sistemlerindeki sorunlar eğitimin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine engel olmaktadır. Eski okul ve yeni okullar için yapılan hesapsız ve plansız harcamalar Bartın’daki mesleki eğitimin geliştirilmesine ve öğrencilerin daha iyi koşullarda eğitimine için kullanılmalıydı.”

 

“Bu okul bir milli servettir”

 

Cami yapımına karşı olmadıklarının altını çizen Ziraat Odası Başkanı Ayşe Sevtap Uzun ise Bartın’da boş araziler mevcutken tarihi bir yapının yıkılmasına anlam veremediklerini belirtti. Anıtlar Kurulu’ndan inceleme yapılana kadar bir çalışma yapılmaması gerektiğine işaret eden Uzun, şöyle konuştu:

“Bu okul 1886 yılında yapılmış. Neredeyse 100 yıldan fazla bir geçmişi olan ve Frengi Hastanesi olarak da kullanılan, o anlamda da tarihi bir değeri olan bir binadır. Basından öğrendik bizler de bu bina yıkılarak yerine cami yapılacakmış. Ne yazıkki günümüzde karar vericilerin halka danışma gibi bir tutumu olmadığı için bu okulun yıkılıp yerine cami hatta külliye yapılacağı haberlerini duymaya başladık. Bunun üzerine biz de arkadaşlarımızla birlikte düşmeye başladık. Bartın’ın gösterilen resmi nüfusu 71 bin 500, bunu Bartın’da bulunan 32 camiye böldüğümüzde cami başına 225 kişi düşüyor. Her gün bu camilere, Cuma günleri hariç 225 kişinin dolduğunu ispatlasınlar. Bartın’da hiç cami yokmuş gibi bu tarihi okulu yıkılıp ‘acilen cami yapılacak’ denmesinin altında da rant hesabı var. Kimse din için bu camiyi yapıyoruz demesin. Ayrıca bu kadar da boş arazi varken alttan alta rant hesapları yaparak Müftülük ve Diyanet para kazansın diye bu okulu yıkmak çok büyük bir ayıptır, günahtır. Çok acıdır ki bunu yapanlar da milliyetçi, muhafazakar, Osmanlıcı’yız diyen ve din adına konuşan insanlar. Son yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığı’na bu ülkenin bütçesinden en büyük pay ayrılmaktadır. Yani buna rağmen Diyanet İşleri Başkanlığı adına bu bütçe ayrılırken bir de çıkıp Cuma hutbelerinde halkımız para versin, halkımız bu 35 milyar liraya mal olacak cami, halkımızın katkılarıyla yapılacaktır demek de çok ayıptır. Ayrıca bu okul bir milli servettir. Bu milli serveti, hazır bir okulu yıkıp binlerce lira verip yeni bir okul yaptırmak da ayrı bir handikaptır. Her şeye rağmen inat olsun diye biz bu camiyi yapacağız demelerine de anlam veremiyoruz. Aslında söyleyecek çok şey var ama ben halkımızın da yorumuna bırakıyorum.

 

“Ne dine ne de camilere karşıyız ama....”

 

Biz bu ilin Valisini, Müftüsünü, Milli Eğitim Müdürünü, Kültür ve Turizm Müdürü’nü göreve çağırıyorum. Buradaki tarihi bina için Eğitim-Sen’deki arkadaşlarımız tarafından Anıtlar Kurulu’na başvuruda bulunuldu. Bu başvuru için şimdi gelip inceleme yapılması lazım. Onun için inceleme yapılana kadar bu caminin çivisine el sürdürülmemesi lazım. Bartın halkı da arkamızda olursa ben bu okulun yıkılmayacağından da eminim. Hep birlikte hareket edersek bu işi mutlaka engelleriz. Biz ne dine ne de camilere karşıyız ama mantıksızca yaptık oldu denilen işlerin de karşısında dururuz.”

 

Karakaş: “Dönem yapısı olarak Bartın’da yer almalı”

 

Siyasi kimliğinin yanında bir mimar olarak bu tarihi binanın yıkılmaması gerektiğini dile getiren CHP İl Başkanı Selim Karakaş da şunları söyledi:

“Bu yapı 1880’li yıllarda taş ve tuğla kullanılarak yapılmış bizler için çok önemli bir yapıdır. Bu yapının ben de korunması gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu bina hastane yapısıdır ve Osmanlı’nın da son dönemidir bu. Yukarı Çarşı’da bulunan İl Özel İdaresi’ne ait günümüzde Millet Konağı olarak kullanılan bina da Osmanlı’nın ilk eğitim yapılarındandır. Bu yapıların Türkiye’deki tüm örnekleri yıkılmıştır ve Bartın’da da tektir. Bir hastane olarak yapılmış olmasına rağmen Endüstri Meslek Lisesi binasınında dönemin tip hastane yapılarından biri olabileceğini düşünüyorum. Bunların birçoğunun da yine yıkılmıştır belki de hiç örneği yoktur. Dolayısıyla Koruma Kurulu’ndan gelen sanat tarihçilerinin bu gözle bu binayı inceleyerek gerekli kararı alacağına inanıyorum. Külliye, cami başka bir yere yapılabilir. Oradaki alan bayağı büyük ve bu alan ikiye bölünüyor. Yarısı Milli Eğitim Müdürlüğü’nde kalacak yarısı da Diyanet’e devredilecek. Bu tarihi bina müze gibi kullanılacağı gibi başka birçok fonksiyon yüklenerek de kullanılabilir. Bence burada önemli diğer bir husus da bu binanın önünde yetişmiş 100 yıllık ağaçlar da önemlidir. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Tabiat Kurulu’nu da bu konuda uyarmak lazım. Buradaki tüm ağaçların tescillenmesi lazım çünkü bu ağaçlar hastane vesilesiyle dkilmiş ağaçlardır. Olaya bütün olarak baktığımızda ağaçlar, eski, tarihi bina eklentilerinden de arındırılarak bir dönem yapısı olarak Bartın’da yer almalıdır. Bir mimar olarak ben de ilimizdeki yetkilileri uyarmak istiyorum.”

Şimdi gözler Anıtlar Kurulu’nda ve ilimizdeki yöneticilerin verecekleri kararda...

ETİKETLER : Bartın Eğitim-Sen Bartın Emek ve Demokrasi Platformu Endüstri Meslek Lisesi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›