Üst geçit çok asansör yok!

Bartın Valiliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hizmet binasının da olduğu Çatmaca- İl Özel İdaresi Çevre Yolu üzerinde yapılan üst geçitte asansör yeri var ancak asansörün kendisi yok. Daha önce de gazetemizde manşete taşıdığımız üst geçit için yetkililerden hala çözüm için bir adım atılmazken üst geçit; engelli, yaşlı ve hasta vatandaşların geçişini oldukça zorluyor. Özellikle engellilere en büyük engel olan üst geçide en kısa zamanda asansör yapılması isteniyor.
Bu haber 2019-11-22 10:14:31 eklenmiş ve 618 kez görüntülenmiştir.

 

 

İnmesi çıkması dert!

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın’da trafiğin en yoğun olduğu yol güzergahlarına yapılan üst geçitlerle yayaların sebebiyet verdiği kazaların önüne geçmek amacıyla önlemler alınmaya devam ediyor. Ancak, asansörü olmayan üst geçit ölüme davetiye çıkartıyor.

 

İlçeleri, beldeleri ve köyleriyle birlikte 200 bin kişinin yaşadığı Bartın’da üst geçit çok ama asansörü yok.

 

Özellikle Bartın Valiliği’ne, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yolu düşen engelli, yaşlı, hasta ve çocuklu ailelerin Çatmaca-İl Özel İdaresi arasında bulunan 1. Çevre Yolu’nda karşıdan karşıya geçmesi adeta çileye dönüşüyor.

 

Kazaya davetiye çıkarıyor

 

Bartın’da Valilik yanındaki asönsör yeri olan ancak asansörü olmayan yaya üst geçidi kullanamayan vatandaşların karşıdan karşıya geçmeleri trafiğin yoğun olduğu karayolunda kazalara adeta davetiye çıkartıyor.

Her gün yüzlerce vatandaşın iş ve işlemlerini hallettiği Nüfus İl Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro İl Müdürlüğü, Dernekler Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Açık Kapı gibi önemli müdürlükler Bartın Valiliği çatısı altında hizmet veriyor. Bartın Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de aynı bölgede yer alırken yine yolun tam karşısında bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da vatandaşlara doğumdan ölüme kadar, hatta ölümünden sonra da hak sahiplerine sağlık, sigorta ve sosyal yardım alanlarında, “Kaliteli, adil, kolay erişilebilir, insan odaklı hizmet veren, aktüeryal ve mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemini yürütmek ve geliştirmek” misyonu doğrultusunda hizmetler sunuyor.

Ancak buradaki kurumlara yolu düşen engelli, yaşlı, hasta ve çocuklu aileler Çatmaca-İl Özel İdaresi arasında bulunan 1. Çevre Yolu’nda karşıdan karşıya geçmek için ter döküyor.

 

Asansörün yeri var ama kendisi yok!

 

Bartın Belediyesi’nce yapılan üst geçitlerde asansör bulunuyor ancak aktif kullanılamıyor. Ancak, Karayolları tarafından Çevre Yolu üzerinde yapılan üst geçitte asansör için çelik konsirüksiyon yapılmış fakat içine asansör konulmamış. Asansörü olmayan üst geçitler ise; engelli, yaşlı, hasta ve çocuklu aile için uygun değil. Bu nedenle o bölgede; engellisinden yaşlısına, hastasından çocuğuna kadar hepsinin talebi aynı. Vatandaşlar ise, yeri ve yapısı tamamlanan yere acilen asansör konulmasını talep ediyor.

 

“Dinlene dinlene merdivenleri inip çıkıyoruz”

 

Yolun karşısına geçen yaşlı bir teyze, “Karayolları tarafından yapılan üst geçit hangi mantığa göre yapıldıysa anlam vermekte zorlanıyoruz. Burada asansörler yok. Asansör olsaydı kolay bir şekilde karşıya geçmiş olurdum. Merdivenler beni ve benim gibi kişileri oldukça zorluyor. Dinlene dinlene merdivenleri inip çıkıyoruz. Bizler oldukça mağdur durumdayız. Biz yine öyle ya da böyle bir şekilde karşıya geçiyoruz. Ama engelli vatandaşlarımız, bebek arabasıyla çocuklarını taşıyan insanlarımız da var. Onlar yolun karşısına nasıl geçiyor? Çocuklu aileler bebek arabalarını üst geçidin başında bırakıyor, çocuğunu kucağına alarak gidip işini hallediyor. Vatandaşların ulaşımını kolaylaştırmak için yapılan bu üst geçitler engelli vatandaşlarımızın önüne ikinci bir engel olarak çıkıyor. Bu sorunu defalarca dile getirdik ama duyan, gören olmadı. Bu ilin yetkililerine sesleniyoruz, kendinizi bir gün olsun bizim yerimize koyun o zaman ne demek istediğimizi neler çektiğimizi çok iyi anlayacaksınız. Bu bölgelerde bir yaya kazası yaşandığı takdirde bunun sorumlusu kim olacak? Bu üst geçiti okula gitmek için de kullanan çocuklarımız var. Onlara da yazık değil mi? Asansörlerin konulması için ne bekleniyor? İlla birileri asansör olmadığı için karşıdan karşıya geçmeye çalışırken ölsün mü?” diyerek tepkisini dile getirirken üst geçide acil asansör yapılmasını istedi.

 

Henüz yanıt bulmuş değil!

 

Valiliğe işlerini görmeye gelen hasta, yaşlı ve engelli vatandaşların herhangi bir tehlikeye maruz kalmadan yolun karşısına nasıl geçeceği sorusu ise henüz yanıt bulmuş değilken öte yandan yıllar önce yapılan üst geçidin yapıldığı günden bu yana asansörsüz şekilde duruyor olması büyük bir vurdum duymazlığı da beraberinde getiriyor.

Milyonlarca lira harcanarak yapılan Valilik, SGK, Belediye hizmet binalarının yer aldığı bölgeye kolayca ulaşımın planlanmamış olmaması, iş bilmezliği gözler önüne seriyor.

Kamuoyu, “vatandaşa hizmet” odaklı çalışması gereken bürokrasinin ise nelerle meşgul olduğunu ise açıkcası merak ediyor.  


ETİKETLER : Bartın üst geçit
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›