2020 yılı bütçesi 55 milyon TL olarak öngörülüyor

Bartın’da başarılı bütçe çalışmalarına imza atan İl Genel Meclisi’nin 2020 bütçe maratonu başladı. Bartın İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, 2020 yılı için bütçenin 55 milyon TL olarak öngörüldüğünü belirtti. Dursun, “Her yıl olduğu gibi bu yılda hep birlikte önümüze koyacağımız yeni hedeflere büyük bir heyecanla koşacak, Bartın’ımızı büyütmeye ve geliştirmeye hep birlikte devam edeceğiz.” dedi.
Bu haber 2019-11-05 15:06:49 eklenmiş ve 257 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın İl Genel Meclisi, bütçe görüşmelerinin de yapılacağı Kasım Ayı Toplantıları’na başladı.

 

Toplantıların ilk birleşimi İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığında, İl Genel Meclisi Üyeleri ile İl Özel İdaresi daire müdürlerinin katılımıyla geçtiğimiz gün gerçekleştirildi.

 

Toplantı gündemine geçmeden önce yoğun görüşmelerin yapılacağı toplantılara ilişkin bir değerlendirmede bulunan Meclis Başkanı Dursun, 5302 Sayılı Özel İdare Kanunu gereği Kasım Ayı Meclis Toplantılarında görüşülmesi zorunlu olan “2020 Mali Yılı Performans Planı”, “2020 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programı” ile 55 milyon olarak belirlenen “2020 Mali Yılı Bütçe” görüşmelerinin yapılacak olması nedeniyle toplantıların 20 gün süreceğini belirtti.

 

Kasım Ayı Toplantıları’nın önemine vurgu yapan Başkan; “20 gün sürecek olan yoğun mesainin kendilerini beklediğini ifade ederek Meclis ve Komisyon çalışmalarında fedakarca çalışacağımız Meclis Üyelerimize, Özel İdaremizin tüm çalışanlarına ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızdan katkı verecek herkese şimdiden teşekkür etmek isterim.” dedi.

 

İlklere imza atıldı

 

31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçimleriyle göreve gelen 7. Dönem Meclisi’nin ilk bütçe dönemi içerisine girdiklerini ve Kasım ayı toplantılarının bütçe görüşmeleri nedeniyle önem taşıdığını söyleyen Meclis Başkanı Dursun, 2015-2016-2017-2018-2019 yılı bütçeleri ve gerçekleşme oranlarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak sözlerine şöyle devam etti:

 

“İl Genel Meclisi olarak başarılı bütçelere imza attık. 30 milyon olarak belirlenen 2015 yılı bütçesi yüzde100 gerçekleşti, 34 milyon olarak belirlenen 2016 bütçesi yüzde 98’lere ulaştı, 39 milyon olarak belirlenen 2017 bütçesinde 1 milyon fazla vererek 40  milyon olarak bir ilki yaşadık, 43 milyon 600 TL belirlenen 2018 bütçesi de 1 milyon 800 TL fazla vererek 45 milyon 400 TL olarak gerçekleşmesiyle aynı yıl içerisinde ek bütçe yaparak yatırımların zirve yaptığı bir bütçe dönemi olarak hafızalarda yer aldı. 47 milyon olarak belirlenen 2019 bütçesi ise Kasım ayı itibariyle oransal olarak iyi bir rakamla gerçekleşecek. Bütçeler bir öngörüyle hazırlanıyor, geçmiş bütçe dönemlerdeki başarılı süreçten edinilen tecrübeyle 2020 yılı bütçesi de 55 milyon olarak öngörüldü.

 

Eğitime ayrılan bütçe her yıl artıyor

 

Yine her zaman olduğu gibi spor, eğitim, tarım, kültür, ulaşım ve alt yapı hizmetleriyle Bartın’ın tüm kesimlerini kucaklayan çalışmaları hayata geçireceğiz. Her geçen yıl eğitime ayırdığımız bütçe kat ve kat artıyor. 2020 yılı bütçesi içerisinde yine en önemli kaynak eğitim yatırımlarına ayrılacak. Günümüz eğitim sisteminde okulların fiziki yapıları son derece önemli ve bu kapsamda il genelinde modernize çalışmaları programlarda yer alacaktır. Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü’nün eğitim hizmetleri için 6 milyon 356 bin TL olarak bütçesi öngörüldü. Bu kapsamda ihtiyaç olan bazı ilkokul ve ortaokullarımızın onarım ve çevre düzenlemesi işleri planlanarak programa alındı. Her bütçe döneminde olduğu gibi bir okul kazandırmak sözümüzün arkasında durarak 2019 yılı içerisinde 2 milyon 500 bin TL ödenekle programa aldığımız Ömer Tepesi Ortaokulu yapım işinin gerçekleştirilebilmesi için 2020 yılında 2 milyon daha ilave edilerek projenin yapım işi ihale edilecek. Ayrıca 2018 yatırım programında olan ve tamamı Özel İdaremizin öz kaynaklarıyla yapılan Kozcağız Anaokulu, 2019 yılında tamamlanarak eğitim öğretime kazandırıldı. 2003 yılından bugüne baktığımızda Milli Eğitim Bakanlığı’nca İlimize 42’nin üzerinde okul planlanarak yapıldı. Devamında Abdipaşa İmam Hatip Ortaokulu, Arıt YİBO, Ellibaş İlkokulu, Esenyurt Şehit Ahmet Poyraz İlk ve Ortaokulu, Şehit Ahmet Telli İlkokulu, Ulus İmam Hatip Ortaokulu sentetik futbol sahaları tamamlanarak öğrencilerimizin hizmetine sunuldu. Aynı anlayış ile bütçe imkanları ölçüsünde eğitim yatırımlarını desteklemeye devam edeceğiz.

 

“2020 imar uygulamasında yeni düzenlemelere yer verilecek”

 

Geçen 5 yıl imar uygulamalarına damga vururken, 2020 imar uygulamasında yeni düzenlemelere yer verilecek. İmar konusundaki çalışmalar geniş bir alanda sürdürüldü. Bu kapsamda 2018 ve 2019 yıllarında Köy Yerleşik Alan ve Civarı Sınırlarının Tespiti çalışmalarında; İlimiz Toprak Koruma Kurulu’nca kamu yararı kararı alınması gereken köylerimiz için İl Encümeni Kararları alınarak İçişleri Bakanlığımıza gönderildi. Bakanlığımızca kamu yararı kararı alınması uygun görülenler nihai karar için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderildi. Bakanlıkça uygun görülenler İl Genel Meclisimizin kararına müteakip yürürlüğe girmiştir. Ayrıca köylerimizin yerleşik alan ve civarı sınırlarının arazi çalışmaları tamamlanmış olup, Bakanlık onaylarına müteakip İl Genel Meclisimizce görüşülerek karara bağlanmasına devam edilecektir.

 

“Bartın’a modern bir hayvan barınağı kazandırıyoruz”

 

2019 yılı içerisinde İlimiz Merkez İlçeye bağlı Uğurlar Köyü sınırları içerisinde bulunan, niteliği Orman vasıflı taşınmaz üzerinde 19130,081 metrekarelik alana 300 adetlik Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilite Merkezi yapılması amacıyla 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve Resmi Kurum Alanı (Hayvan Barınağı) 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları Meclisimizce onaylanarak askı süresine müteakip plan yürürlüğe girmiştir. Ayrıca İlimiz Merkez ilçeye bağlı Arıönü Köyü Mugada Mevkiinde bulunan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planında, Günübirlik Tesis Alanlarında ‘KAKS:0.05, Hmax 6.50 ve 2 kat iken E(Emsal=Toplam İnşaat Alanı)=0.15, Maksimum yapı yüksekliği =4.50 metre (asma kat yapılması halinde 5.50 metre)’dir.’ şeklinde planın vatandaşlarımızın ve orada ticaretle iştigal eden esnaflarımızın lehine düzenlemeler yapıldı. Yapılan plan revizyonuna göre yeni ruhsatların tanzim edilerek, yapılaşmalar Mugada’da başladı.

 

Güzelcehisar dünya turizmine kazandırıldı

 

Güzelcehisarı Koruma Amaçlı Planlarımız ve Peyzaj Çalışmalarımızla turizme kazandırdık. İlimiz Merkez İlçemize bağlı Güzelcehisar Köyü Hisar Mahallesi’nde koruma amaçlı imar planları onaylanmasına müteakip 18. Madde uygulamaları çalışmaları başladı ve 2019 yılı içinde tamamlandı. Bu çalışmalar neticesinde yeni oluşan parsellere göre tapu kayıt belgeleri çıkartıldı, yeni oluşan parselasyon planlarına göre altyapı kanalizasyon ve arıtma tesisleri tamamlandı. Buna bağlı duş, wc ve soyunma kabinlerinden oluşan mini tesislerin de vatandaşların hizmetine sunuldu. Ayrıca Anadolu ve Dünya Kültürünün istisnai değerlerinden olan 80 milyon yıllık lav sütunlarına sahip tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen kültürel ve doğal varlıkları tanıtmak, ayrıca tarih ve kültürel taşınmaz varlıklarımızın yenilenerek kurulması, yaşatılarak kullanılması amacıyla yerli ve yabancı turistlerimizin hizmetine açıldı. Bu sayede ekonomik, çevresel, sosyal, kültürel ve istihdam olanakları yönünden yöre halkımızı da olumlu olarak etkilemiştir.

 

“Mugada ayrı bir görünüm kazandı”

 

Mugada sahilinde özel bir proje olarak gerçekleştirilen Karavan Park ve Bungalov Evler ile Mugada, ilgi odağı haline geldi.  Bu proje Mugada’ya büyük prestij kattı, Meclis olarak büyük önem verdiğimiz bu çalışmanın Batı Karadeniz'de bir ilk olması bölgenin tanıtımına da önemli katkı sağladı.

 

Sıra Büyükkızılkum sahilinde

 

Bu ve buna benzer yenilikleri planlı olarak Bartın’a kazandırmayı önemsiyoruz. Yine 27 hektarlık alanda gerçekleştirilen uygulama imar planlarıyla Mugada ve diğer sahilleri planlı bir şekilde geliştirmeye kararlıyız. Bu kapsamda 2020 yılı içerisinde Büyükkızılkum sahilinde de peyzaj çalışmaları başlatılacak.

 

“Ulaşımda hedeflere yaklaşıldı”

 

38 milyon’a varan ödenekler ile yol ve ulaşımda da hedeflere yaklaşıldı. 2019 yılı KÖYDES, Özel İdare ve ek programlar dahilinde 1.950 kilometrelik yol ağı içerisinde il genelinde yapılan çalışmalarla; 2019 yılı içerisinde 3.2 kilometre 1’inci kat asfalt, 38 kilometre sıcak asfalt, 11 kilometre ıslak beton ile 66.3 kilometre kuru beton yapıldı. 5 kilometre stabilize yol yapımı ile 19 kilometre malzemeli bakım, 29.4 kilometre de kilitli parke taşı ile yol düzenleme işi gerçekleşecek. 13 yıldan bu yana Özel İdare, KÖYDES ve Ek Programlarla İlimizde 1.181 kilometre 1’inci kat asfalt, 285 kilometre sıcak asfalt, 70 kilometre ıslak beton ile 91.3 kilometre kuru beton yapıldı, 262 kilometre stabilize yol yapımı, 209.4 kilometre de kilitli parke taşı ile yol düzenleme işi gerçekleştirildi. Ayrıca 2019 yılı sonu itibariyle 1.950 kilometrelik yol ağının 1.836 kilometresinde yol standartları yükseltildi. 13 yıl önce yüzde 23’lerde olan asfalt oranının bugün yüzde 90’lara ulaşmış olması tesadüf değildir. 2005 yılında çıkan 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun yetkiyi yerel Meclislere devretmesiyle bu başarı ortaya çıktı. Ayrıca her şeyden önce KÖYDES ödeneklerinin İlimize aktarılmasında yine çok büyük katkıları olan Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’a, Sayın Valimiz Sinan Güner’e ve Bakanlığımıza çok teşekkür ediyor, alanda, uygulamada çalışan tüm personellerimize de kolaylıklar diliyoruz.

 

İçme suları ve kanalizasyon alt yapı çalışmalarında da 2019 yılında 84 projenin uygulama çalışmaları devam etti. 2020 yılı İl Özel İdare programlarının içerisinde yol standartlarını yükseltecek çalışmalara programlarda yer vereceğiz.

 

“Tüm çocuklar mutlu olsun istiyoruz”

 

Çocuk parklarıyla yolcu bekleme durakları köylerdeki modernizeyi artırdık. 2009 yılında başlatılan ‘Tüm Çocuklar Mutlu Olsun' projesiyle 10 yıldır aralıksız yürütülen çalışmalarla toplam 238 köye kurulan çocuk parklarıyla birçok çocuğu mutlu ettik. Hedeflerimiz 264 köye ulaşarak tüm çocukların mutlu olmalarını istiyoruz. Aynı kapsamda 580 noktaya yolcu bekleme durakları kuruldu, bütçe imkanları doğrultusunda 2020 yılında da çalışmalar sürecektir. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmaya devam edeceğiz.

 

Sahiller artık daha güvenli

 

Can kurtaranlık hizmetimizle sahillerimizi çok daha güvenli hale getirdik. İl Özel İdaresi’nin görev ve sorumluluk alanlarında yer alan Büyükkızılkum, Hatipler, Mugada, Güzelcehisar ve Çakraz plajlarında günümüz teknolojileri kullanılarak 4 adet jeet ski, 2 adet zodiak botlarla 7 sahilimizde 20 kişilik eğitimli kadro ile can kurtarma hizmetini vermeye çalıştık. Özellikle Mugada sahilinde yapılan yeni düzenlemeler ile yaz döneminde bölgeye yoğun tatilci akımı yaşandı, bunun yanında Büyükkızılkum, Hatipler ve Güzelcehisar plajları da büyük ilgi gördü.  Bu plajlarda her geçen yıl artan yoğunluk sonucunda özellikle Karadeniz’in çeken akıntısının tehlikesini bilmeyen tatilcilerin yaşadıkları boğulma vakalarının bu hizmet öncesinde her yıl onlarca ölümlü vakalara ulaşırken 5 yıldır yürütülen çalışmalarla boğulma tehlikesi geçiren bin 94 vatandaşımıza müdahale edilerek canları kurtarıldı. 2016 yılında sadece 1 vaka ölümle sonuçlanırken 2017-2019 yıllarında sıfır vakayla sezonu tamamladık. Bu başarıyı önemsiyoruz, bu proje 2020 yılında da geliştirilerek devam ettirilecektir.”

 

Komisyonlara havale edildi

 

Meclis Başkanı Dursun’un değerlendirmesinin ardından İl Özel İdaresi’nin 2020 Mali Yılı Performans Programı ile Çalışma ve Yatırım Programı konulu dosyalar Meclis’in oy birliği ile tüm ihtisas komisyonlarına havale edilirken , 2020 Mali Yılı Bütçe Tasarısı konulu dosya Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin Plan ve Bütçe Komisyonu Oluşturulması ve Çalışma Usulü Başlıklı 28. Maddesi gereğince Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Bütçe Tasarısı Raporu’nu 5 iş günü sonunda Meclis Başkanlığı’na sunması gerektiğini belirten Dursun, bundan sonra da Performans Programı ile Çalışma ve Yatırım Programlarının genel görüşmelere açılarak görüşüleceğini ifade etti.

 

“Bartın’ımıza hayırlı olmasını diliyoruz”

 

Meclis Başkanı Dursun, “Her yıl olduğu gibi bu yılda hep birlikte önümüze koyacağımız yeni hedeflere büyük bir heyecanla koşacak, Bartın’ımızı büyütmeye ve geliştirmeye hep birlikte devam edeceğiz. 20 gün sürecek Kasım Ayı Meclis çalışmalarına katkı sağlayacak olan Meclis üyelerimize ve idaremiz birim müdürlerine şimdiden teşekkür ediyor çalışmalarımızın Bartın’ımıza hayırlı olmasını diliyoruz” diyerek toplantının ilk birleşimini tamamladı.


ETİKETLER : Bartın Bartın İl Genel Meclisi Kasım Ayı Meclis Toplantısı 2020 yılı bütçesi
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›