Belgesi olmayan emlak danışmanlığı yapamayacak!

Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Tepe, Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB) olmayanların Emlak Danışmanlığı yapamayacaklarını söyledi. Emlak Danışmanlığı yapan üyelerinin dikkatine bir açıklamada bulunan Tepe, Kasım ayında ilimizde yapılacak olan sınav için önce ücret yatırılması gerektiğini hatırlattı.
Bu haber 2019-10-31 09:05:59 eklenmiş ve 233 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

 

Tapu kütüğüne kayıtlı olsun ya da olmasın taşınmaz alım satımı veya kiralanması ile tapu işlemlerine aracılık eden, taşınmazla ilgili danışmanlık ve yönetim hizmeti veren gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyetlerini düzenlemek amacıyla hazırlanan “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği” 5 Haziran 2018 tarihli 30442 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Konuya ilişkin olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Tepe, yönetmelik uyarınca; gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün sorumlu emlak danışmanı ulusal yeterliliğine dayalı Mesleki Yeterlilik Kurulu Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olması zorunlu tutulduğunu anımsattı.

 

Kasım’da sınav yapılacak

 

Mesleki Yeterlilik Belgesi için önümüzdeki günlerde Bartın’da sınav yapılacağını duyuran Tepe, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Ayrıca yine ilgili yönetmeliğin 10. maddesi’nin 1. fıkrası uyarınca işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin sorumlu emlak danışmanı veya emlak danışmanı ulusal yeterliliklerine dayalı MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri’nden birine sahip olmaları da zorunlu tutuldu. Yapılan düzenleme neticesinde üyelerimizin mağdur olmaması için Federasyon Başkanı Murat Ağaoğlu ile iletişime geçerek, sınav yapma konusunda Bakanlıkça yetkilendirilen Kalite Sert firması ile anlaşma yaptık. Anlaşma gereğince önümüzdeki ay Bartın'da bu sınavı yapacağız.

 

Bazı şartlarda MYB aranmayacak

 

Meslek Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu bulunanlar ortaöğretim ve yüksek öğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlardan veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmayacak. 5 Haziran 2018 tarihi itibariyle taşınmaz ticaretiyle uğraşanlar, gelir veya kurumlar vergisi kaydı ile meslek odası kaydı bulunan ve halk eğitim merkezleri ile Milli Eğitim Bakanlığı'nca yetkilendirilen meslek odalarınca verilen eğitim sonucunda taşınmaz ticaretiyle ilgili sertifika almış olanlar bu uygulamadan muaf olacak. Bu şartları taşıyanlar Bakanlığın resmi internet sitesine girerek Yetki Belgesi almak için başvuru yapmaları halinde sorunları çözülmüş olacak. Bu başvuruyu kendileri yapabilecekleri gibi Oda’mıza gelerek de hiç bir ücret ödemeden yaptırabilecekler. 5 Haziran 2018 öncesine ait bu şartları taşımayan üyelerimizin ise 5 Aralık 2019 tarihinden sonra mağduriyet yaşamamaları için Kasım ayında yapılacak sınava katılmaları gerekmektedir.”

 

“Önce sınav ücretinin yatırılması gerekiyor”

 

Emlak Danışmanlığı yapan üyelerinin dikkatine bir açıklamada daha bulunan Tepe, sınav için önce ücret yatırılması gerektiğini hatırlatarak “Emlak Danışmanlığı ile ilgili açılacak olan Mesleki Yeterlilik Sınavı için aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda sınav ücreti yatırıp, dekontu Oda'mıza ulaştırmanız gerekmektedir. Kariyer Yapı Mimarlık İnş. San. Tic. Ltd. Şti. Kuveyttürk Bayrampaşa Şubesi TR48 0020 5000 0007 6292 6000 02 iban nolu hesabına ‘T.C. Kimlik No ile Emlak Seviye 5 sınav ücreti’ diye açıklama yazılması gerekiyor. İlk önce 900 TL sınav ücreti yatırılacak olup, dekontu Oda’mıza getirmeniz gerekmektedir. 5 Haziran 2018 tarihi öncesine ait; vergi kaydı, oda kaydı ve Halk Eğitim Merkezlerinden alınmış kurs bitirme belgeniz varsa Bakanlığın sitesine girip yetki belgesi için başvuru yapmanız gerekmektedir. Yetki belgesi almanız halinde Mesleki Yeterlilik Belgesi almanız gerekmemektedir.” dedi.

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Mesleki Yeterlilik Belgesi Bartın Kahveciler Odası Başkanı Ayhan Tepe Emlak Danışmanlığı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›