CHP’den Cumhuriyet Bayramı için alternatif tören

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın İl Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği ile birlikte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96.yıldönümü dolayısıyla alternatif çelenk sunma töreni gerçekleştirdi.
Bu haber 2019-10-28 15:39:27 eklenmiş ve 176 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın İl Başkanlığı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda alternatif bir tören düzenleyerek, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

 

Törene; CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, CHP İl Başkanı Selim Karakaş, CHP İl Gençlik Kolları, İl Kadın Kolları, CHP Belediye Meclis Üyeleri, il yöneticileri partililer ile Bartın Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Yavuz Alpay ve üyeleri katıldı.

 

Karakaş: “Cumhuriyetin ilanı başlı başına bir devrimdir”

 

Törende konuşan CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, Cumhuriyet’imizin 96. Kuruluş Yıldönümünü kutlarken 17 yıllık AK Parti iktidarını eleştirerek şunları söyledi:

 

“29 Ekim 1923 Ulu önderimiz Atatürk'ün Önderliğinde Türk Halkı adına tam bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna ilişkin önergenin Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulduğu ve bu önergenin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildiği, büyük Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulduğu gündür. 19 Mayıs 1919 günü Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkarak başlattığı Ulusal Kurtuluş Savaşımız 9 Eylül 1922’de destan gibi bir zaferle sonuçlandı. Bir yanda padişah, bir yanda işgal güçleri, bir yanda isyancılar tam üç cephede savaş verilmişti. Bu savaş emperyalist dünya devletleri ve yerli işbirlikçilerine karşı Türk halkının topyekun verdiği anti-emperyalist bir savaştır. Zaferden çok kısa bir süre sonra Millet Meclisi padişahlık idaresine son verdi. Bu karardan birkaç ay sonra TBMM, yani Kuvayı Milliye Meclisi aldığı bir kararla kendisini feshetti ve milli iradenin yeni bir seçimle oluşmasının yolunu açtı. Dünyanın süper güçlerine karşı mücadele eden bir ihtilal Meclisi'nin böylesine özverili davranarak aldığı bir kararla kendisini feshettiği başka bir örnek dünya tarihinde yoktur. Yapılan seçimler sonrası oluşan TBMM, açılışından 88 gün sonra 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyeti ilan etti. Cumhuriyetin ilanı başlı başına bir devrimdir. Cumhuriyetin ilanından hemen sonra Gazi Mustafa Kemal mecliste oybirliği ile Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhuriyetin ilânı ile ‘Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir’ kuralı, artık devlet yönetiminde, en belirgin şekliyle yerini almış, yürütme ve yasama yetkisi milletin gerçek temsilcisi olan millet meclisinde toplanmıştır.

 

“Yazıklar olsun...”

 

Demokrat Partinin iktidara gelişinden bu günkü AK Parti iktidarının 17. yılına kadar tam 69 yıl geçti. Cumhuriyetin Kuruluşundan Atatürk’ün ölümüne kadar geçen 15 yılda Atatürk  önderliğinde  Türk  Milletinin  yaptıklarını  yıkmaya çalışan 69 koca yıl ve kazanımımız koskoca bir sıfır. AK Parti iktidarında geçen 17 yıl sonunda elimizde kalan özelleştirme adı altında satılan fabrikalar, madenler, kapatılan üretim alanları ve satılan vatan toprakları. Siyasal iktidardan emir alan hukuk sistemi, tarikatlara ve cemaatlere bırakılan eğitim sistemi, çökertilmiş bir sağlık sistemi, Yetkilen elinden alınmış TBMM ve halka dayatılan tek adam rejimi. Ne yazık ki Atatürk'ün kurduğu Diyanet İşleri Başkanlığı geçtiğimiz Cuma günü yayınladığı ve tüm camilerde okuttuğu Cuma hutbesinde; 96. Yılında Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyetten, Türk Milletinin tarih yazdığı Kurtuluş Savaşından, O zor günlerde vatan için şehit olan Mehmetçiklerimizden, Ebediyete intikal eden gazilerimizden tek kelime etmiyor. Yazıklar olsun...

 

“Cumhuriyet olmasaydı hiçbiriniz ve hiç birimiz yoktuk”

 

Atatürk’ün deyimi ile Efendiler; ‘Cumhuriyet Bilhassa kimsesizlerin kimsesidir.’

Unutmayın ki Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet olmasaydı; Sayın Cumhurbaşkanımız yoktu, Sayın Valimiz yoktu, Sayın Milletvekilimiz, Belediye Başkanlarımız ve hatta geçtiğimiz Cuma günü onu anmayan Diyanet işleri başkanı da yoktu. Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet olmasaydı hiçbiriniz ve hiç birimiz yoktuk. Bunu hiçbir zaman unutmayınız. Bizler Mustafa Kemal Atatürk’ün Önderliğinde Ülkemizi Kurtaran, Türkiye Cumhuriyetini kuran Kurtuluşun ve Kuruluşun partisi; 96 yıllık Cumhuriyet Halk Partisinin üyeleri olarak Türkiye Cumhuriyetimin kuruluşunun 96’ncı yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu ve haklı gururunu yaşıyoruz. Ulusumuz 96 yıl önce olduğu gibi bugün de, demokratik, laik, modern sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkmakta; bütün bu engellemelere rağmen aydınlık yarınlara emin adımlarla yürümektedir. Cumhuriyet yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetim biçimidir. Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir. Cumhuriyet yönetiminde söz milletindir.

                                    

“En önemli görevimiz; Türkiye Cumhuriyeti'ni  ileriye taşımaktır”

 

Cumhuriyeti korumak, kollamak,yaşatmak her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşın görevidir. Bizler  ülkemizde  yaşanan her türlü olumsuzluklara rağmen;

Büyük Türk Milletinin Şanlı Tarihindeki en parlak başarılarından biri olan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. Yılını kutlamanın sevinci içerisindeyiz. Bugün, bizim bağımsız ve özgür bir devlet olarak yeniden ayağa kalktığımız ve Cumhuriyeti kurduğumuz, Atatürk'ün ifadesi ile 'En Büyük Bayram' günüdür. Türk Ulusu her ne koşul altında olursa olsun özgürlük bağımsızlığından ödün vermeyeceğini tarih önünde defalarca kanıtlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak hepimiz görevimizin farkındayız. Cumhuriyeti yüceltmek, adil, çağdaş ve ilerici bir toplum yaratma sorumluluğu hepimizin üzerindedir. Bu doğrultuda bir millet olarak en önemli görevimiz; Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimlerine, ilkelerine, inancına, sonsuza kadar sahip çıkarak Türkiye Cumhuriyeti'ni her zaman korumak ve devrimci bir ruhla daha da ileriye taşımaktır. Cumhuriyetimizin 96. yılını kutladığımız bu anlamlı günde başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ü .kahraman silah arkadaşlarını, Cumhuriyetimizin kurucu meclisi üyelerini, başlangıçtan bugüne kadar bu toprakları bizlere vatan yapmak için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi rahmetle, yaşayan kahraman gazilerimizi şükran , minnet ve saygıyla anıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle hemşerilerimin ve ulusumuzun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı ve Cumhuriyetimizin 96. yılını kutluyor ,sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

 

Alpay: “En büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir”

 

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bartın Şubesi Başkanı Yavuz Alpay da konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

“Bugün; imkansız gibi görünen çetin bir mücadelenin ardından kazanılmış ve millete armağan edilen en büyük hediyelerden birisi olan Cumhuriyetin ilan edilişinin 96. yıldönümünü milletçe gurur ve coşku içerisinde kutluyoruz. Ulu Önderimizin 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktıktan, sonra başlatmış olduğu Kurtuluş Savaşının zaferle sonuçlanmasından sonra, 29 Ekim 1923 yılında ilan ettiği Cumhuriyet, Ulusumuza
Milletimize verilmiş en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. İşte bu değer, bizleri milli bir devletin onurlu bir şekilde, özgürce düşünebilen, eşit hakları olan birer ferdi, devletin tek ve gerçek sahibi haline getirmiştir. Devlet yönetme işini, kişilerin, ailelerin, bir zümrenin ya da belli sınıfın eline bırakmayan Cumhuriyet sistemi, 1923’ten beri ülkemize büyük katkılar sağlamış, Türk toplumunu millet olma bilincine ulaştırmış, bireyi de vatandaş konumuna yükseltmiştir. Tarihimizin en büyük ve kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği yenilikler ve atılımlar ile Türk
insanının ufkunu genişletmiş, ekonomik, sosyal ve siyasal yaşantımız görülmemiş bir dinamizm kazanmıştır. 

 

“Çok önemli bir kılavuzdur”

 

Devletimiz ve ülkemiz, Cumhuriyetin bizlere verdiği güç sayesindedir ki uluslararası camiada önemli bir yere sahip olmuş ve yine ülkemiz Atatürk'ün koymuş olduğu ilkelerle de en dünyanın saygın ülkelerinden biri haline gelmiştir. Bu nedenle bizlere ve gelecek nesillere düşen olan en önemli görev; Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve millerle bölünmez bütünlüğünü korumak, Atatürk ilke ve inkılaplarını koruyup kollamak,  iç ve dış tehlikelere karşı duyarlı olmaktır. Bu nedenle de, büyük bir imparatorluktan Cumhuriyet’e doğru giden yolu çok iyi bilmek, anlamak, kavramak ve her zaman hatırlarımızda her daim canlı tutmak zorundayız. Çünkü bu süreç yüce devletimizin bekası ve ulusumuzun geleceği, huzur ve refahı açısından çok önemli bir kılavuzdur. Mustafa Kemal Atatürk’ün rehberliğinde ve önderliğinde büyük Türk Milleti'nin kanı, canı ve büyük emekleriyle kurulan Türkiye Cumhuriyeti, tüm varlık ve değerleriyle sonsuza değin yaşatılması çocuktan kadına, yaşlıdan gence herkesin vazgeçilmez ortak sorumluluğu olmalıdır. Milletçe duygu birliğimizin büyük bir coşkuyla tezahür ettiği bugün, Cumhuriyetimiz için ortak değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme milli birlik ve beraberliğimizi gösterme günüdür. Bugün, bizi millet yapan yüksek değerlerimizin daha gür sesle yüceltileceği, geçmişte olduğu gibi tek yürek olarak haykırılacağı, el ele, gönül gönüle geleceğe daha bir güvenle bakılacağı gündür.

 

“Cumhuriyetimizi hep birlikte taçlandıracağız”

 

İnanıyorum ki; Bizlerin çağdaşlaşma hedefleri doğrultusunda, insanımız bilimde, sanayide, eğitimde ve diğer bütün alanlarda büyük bir mesafe kat edecek, elde edilen bu başarılarla Cumhuriyetimizi hep birlikte taçlandıracağız. Bu duygu ve düşünceler ışığında herkesin Cumhuriyet Bayramını kutluyor, birlik ve beraberliğimizin timsali olan Cumhuriyetimizin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi gönül borcu ve saygıyla anıyor, manevi huzurunda saygıyla eğiliyorum.”

Tören, konuşmaların ardından sonra erdi.

 

 

ETİKETLER : Bartın CHP 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı alternatif tören
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›