Yağcılar Mahallesi Camii için temel atıldı

Terkehatipler Köyü Yağcı Mahallesi’nde Terkehatipler Köyü Yağcı Mahallesi Cami Yaptırma Derneği ve vatandaşlar tarafından bağış usulü ile yapılacak caminin temeli Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualarla atıldı.
Bu haber 2019-10-25 09:46:00 eklenmiş ve 224 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Depreme dayanıklı olmaması ve şuandaki haliyle yetersiz olması nedeniyle köy halkının istek ve talepler doğrultusunda yapımı kararlaştırılan Terkehatipler Köyü Yağcı Mahallesi Cami için temel atıldı.

Terkehatipler Köyü Yağcı Mahallesi’nde inşa edilecek olan caminin temel atma törenine Bartın Vali Yardımcısı Hasan Ruhi Yaylacı, Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, İl Müftüsü Abdülcelil Çakar, Müftü Vekili Hulusi Güner, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik, Merkez İlçe Başkanı Murat Demir, Köy Muhtarı Hulusi Külük ile köy halkı katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan tören açılış konuşmalarıyla devam etti.

 

Akın: “Camilerimiz bizim kurtarıcımız olmuştur”

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, “Böyle bir camimizin temelini atmaktan dolayı mutluluklar duyuyorum. Gençliğimde bu köyümüze çok gelir, giderdim. Bu köyde çok fazla arkadaşım vardır. Geldiğimizde buradaki camimizde namaz da kılardık. Şimdi Allah nasip ederse belki asırlara sirayet edecek bir camimizin temelini atıyoruz. Camilerimiz ve minarelerimiz bizler için çok önemlidir. Camiler sadece namaz kılınan yerler değil birlik ve beraberlik olunan yerlerdir. Bu camimizde de birlik ve beraberlik yaşatılacak. Bartın’da birçok camimize destek vermeye çalıştık. İnşallah bu camimiz için de imkanlar çerçevesinde elimizden geleni yapacağız. Camilerimiz ayrıca ülkemizin üzerinde karabulutların dolaştığı zamanlarda da bizim kurtarıcımız olmuştur. Bunun en canlı örneğini 15 Temmuz gecesinde gördük. Camilerimizde okunan selalar ile bütün Türkiye ayağa kalmıştır. Bu camimizin hayata geçirilmesinde destek veren herkese teşekkür ederiz. ” diye konuştu.

 

Çakar: “Rabbim hayırlısıyla tamamlamayı nasip etsin”

 

İl Müftüsü Abdülcelil Çakar, camilerin öneminden bahsederek şöyle dedi:

“Böyle güzel bir günde Yüce Allah’ımızın mabedlerinden birinin temelini atmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Rabbim hayırlısıyla tamamlamayı nasip etsin. Gerek hakkın taraftarları gerekse batılın taraftarları inançlarının temeli olan ibadethanelerini tarih boyunca yapagelmişlerdir. İlk insan ilk Peygamber Hz. Adem’den beri de Müslümanlar kendi ibadethaneleri olan cami ve mescidlerini yapagelmişlerdir. İlk yapılan mescid Kabe’dir. Tarihe bir göz attığımız zaman Müslümanlar nereye hicret etmişlerse, nereyi mesken tutmuşlarsa, nerede bir yerleşim merkezi oluşturmuşlarsa her türlü ihtiyaçlarının önünde ilk olarak cami ve mescidlerini yapmayı daha elzem görmüşlerdir. Hatta tarih boyunca adeta bu uğurda birbirleriyle yarışmışlardır. Peygamber Efendimiz de Mekke’den Medine’ye hicret ettikleri zaman Medine’ye 5 kilometre kala Kuba köyünde 1-2 haftalık kısa bir dinlenme müddeti içerisinde Kur’an-ı Kerim’de övgüyle methedilen temelli takva üzerine atılan Kuba Cami’sini inşa etmiş, oradan Medine’ye geldiklerinde de ilk iş olarak Mescid-i Nebi’yi yaptıklarını görmekteyiz. Bu mescidlerin inşasında da Peygamber Efendimiz bizzat, fiilen çalışmıştır, taş taşımış, duvar örmüştür. Bu güzel mabedlerde her Müslüman’ın bir taşı, bir alın teri olmalı ki kıyamet gününde bizim için sermaye olsun. Cami, okul, çeşme gibi hayır müesseselerinin yapımında en ufak bir katkısı olanların o müessese yaşadığı sürece amel defterleri ne sevap yazılmaya devam eder. O nedenle camiler ve Müslümanlar arasındaki irtibat etle tırnak irtibatıdır. Atalarımızın yapmış olduğu camiler günümüzde de dimdik ayaktadır onlara ilave olarak bizler de yeni camiler yapmaya devam ediyoruz. Kıyamete kadar da bu Allah’ın izniyle devam edecektir. İnşallah bugün temelini atacağımız camimiz de tamamlanarak hizmete açılacaktır. Asıl önemli olan yapıldıktan sonra camimizin yalnız bırakılmaması, içinin de doldurulmasıdır.”

 

Külük: “Güzel bir eseri başlatmanın mutluluğu içerisindeyiz”

 

Köy Muhtarı Hulusi Külük, Bu anlamlı günümüzde yanımızda olduğunuz için herkese teşekkür ediyoruz. Köyümüzde ve çervesinde böylesine anlamlı ve güzel bir eseri başlatmanın mutluluğu içerisindeyiz. Uzun ve ince bir yoldayız. Rabbim hepimize kolaylıklar nasip etsin ve eserimizi kazasız belasız bir şekilde sizlerin de desteğiyle tamamlamayı nasip etsin.” dedi.

 

Uğur: “Köyümüzün 200-300 yıllık geleceği düşünülerek hazırlandı”

 

Terkehatipler Köyü Yağcı Mahallesi Cami Yaptırma Derneği Başkanı Kadir Uğur da camiyle ilgili teknik bilgiler verdi. Hayata geçirilen bu projenin köyün 200-300 yıllık geleceğinin düşünülerek hazırlandığını belirten Uğur, destek olanlara da teşekkür ederek şunları söyledi:

“Şuanda gördüğünüz camimizin bir kısmı 1971 yılında büyüklerimiz tarafından yapılmış, daha sonra yeterli olmayınca ilave yapılarak büyütülmüş projesiz bir binadır. Depreme dayanıklı olmaması ve şuandaki haliyle de yetersiz olması nedeniyle köy halkımızın ortak kararıyla yeni bir cami yapılması kararlaştırılarak İl Müftülüğümüzden gerekli izin alınmıştır. Tüm proje çalışmaları tamamlanmış ve yapım izni alınmış olan bu camimizin taban alanı 456 metrekare olup giriş kısmıile birlikte 513 metrekaredir. Caminin bodrum katında 170 metrekarelik çok amaçlı salonu, 50 metrekarelik kütüphanesi, mutfağı, cenaze için morg ve gasilhanesi, 1 adet deposu, şadırvan ve tuvaletleri bulunmaktadır. Bir üst katta aon cemaat mahalli ile birlikte 382 metrekare ve asma katta 225 metrekare olmak üzere toplam 607 metrekarelik ibadet alanı bulunmaktadır. Binanın üzerinde 4 yavru kubbenin kucakladığı 4 sütun üzerine 9,8 metre çapındaki 17,8 metre yüksekliğinde büyük bir kubbeyle örtülü olan Osmanlı mimarisidir. Bu proje köyümüzün 200-300 yıllık geleceği düşünülerek hazırlanmış bir projedir.

 

“Teşekkür ediyoruz”

 

Böylesi güzel bir günde yanımızda, arkamızda olmanızdan dolayı sizlere Sayın Valimize teşekkür ediyoruz. Yine Belediye Başkanımız Sayın Cemal Akın’a teşekkür ediyoruz. Yaptığımız görüşmelerde  bize destek olacaklarını belirten ve teşvik eden İl Müftümüz Sayın Abdülcelil Çakar’a teşekkür ediyoruz. Bu projeyi bizzat burada inceleyen İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Kayış’a  ve ekibine teşekkür ediyoruz. Buraya gelerek bizlere destek olduklarını gördüğümüz protokolümüzün değerli konuklarına, siyasi partilerimizin değerli temsilcilerine teşekkür ediyoruz.

 

“Allah yar ve yardımcımız olsun”

 

Bu proje 4 ayrı mühendis tarafından bizlerden hiçbir maddi katkı beklemeden büyük emek sarf edilerek hazırlandı ve hizmete sunuldu. İnşaat Mühendisi Yasin Ermiş başta olmak üzere tüm arkadaşlarına huzurunuzda özellikle teşekkür ediyoruz. Gördüğünüz temel aşamasındaki işçiliğe hiç para ödemedik. Büyük bir heyecanla başladık. Emeği geçen tüm köy halkımıza teşekkür ediyoruz. Allah yar ve yardımcımız olsun. Buradaki yapılan işlerden 45 bin TL borcumuz olacak, şimdiye kadar 27 ton demir işlendi. Bir katı tamamlayabilmek için 20 ton demire ve 150 metreküp betona ihtiyacımız vardır. Hayırseverlerimizin de bağış ve desteklerini bekliyoruz.”

Konuşmalarından arından dualar eşliğinde kurban kesimi yapılırken Vali Yardımcısı Hasan Ruhi Yaylacı ile Belediye Başkanı Cemal Akın, ilk harç için butona bastı.

 

ETİKETLER : Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın Terkehatipler Köyü Yağcı Mahallesi Camii
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›