Yangın tüplerine dikkat!

Bartın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Birol Cangi, yangın tüplerinde geçerli ve güncel ‘TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi’ aranması hususunda dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Bu haber 2019-10-25 09:16:25 eklenmiş ve 170 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Bartın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Birol Cangi, yangını söndürme tüpleri ve cihazlarının dolum ve bakımını yapan firmaların denetimlerinin İl Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirtirken, vatandaşların da bu firmalardan hizmet alırken güncel ‘TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi’ne sahip olup olmadıklarına dikkat etmelerini istedi.

 

Konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Cangi, yangın söndürücü cihazları, tüpler ve asansörler gibi birçok sanayi ürününün piyasa gözetimi ve denetiminin 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlı’nın uhdesinde olduğunu ve bu nedenle de kendi İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildiğini anımsattı.

 

Cangi, bu ürünlerin piyasaya ilk arzından sonra “Binaların Yangın Korunması Hakkında Yönetmelik”te belirtilen periyotlarla muayene, bakım ve yeniden dolum sürecine tabi olduklarını ifade ettiği açıklamasında şöyle dedi:

“Bahsi geçen muayene, bakım (yılda en az bir kere ancak 6 aydan az olmayacak şekilde) yeniden dolum (4 yılda bir kere) işlemleri 19 Nisan 2011 tarih ve 27910 sayılı Resmi Gazete yayımlanan ÖSG-2011/09 numaralı Mecburi Standart Tebliğinin 3.maddesinin birinci fıkrasında belirttiği şekilde ‘TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi’ (HYB) almış olan firmalar tarafından yapılmaktadır. Firmalar bu belgeyi alırken TSİ 1827 zorunlu standartta belirtilen gereklilikleri yerine getirmiş olmak zorundadırlar.

Üreticiler TS EN3-8 veya TS ENİ866-2,TS ENİ866-3 standartlarına göre yangın söndürücüleri üretip TS862-7 TS EN3-7,TSEN 3-8,TSEN 3-9,TSEN 3-10 standartlarına kapsamındaki belgeleri alarak yangın söndürücüler üzerine gerekli işaretlemeleri ve etiketlendirmeleri yaparak ürünün insan sağlığına hayvan sağlığına ve çevre sağlığına karşı güvenli olduğunu gösteren Teknik Mevzuatına uygun CE işareti koymak zorundadırlar. Satıcılar ise yukarıdaki standartları ihtiva eden ürünleri Teknik Mevzuatına uygun CE işaretli bir şekilde satmak zorundadırlar. Yangın söndürücü tüpleri doldurup satan firmalar ellerinde süresine göre vize edilmiş ve güncel adreslerinin yazılı olduğu Hizmet Yeterlilik Belgelerini (HYB) bulundurmak zorundadır. İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan denetimlerde birçok işyerinde ve binalarda geçerli ‘Hizmet Yeterlilik Belgesi’ olmayan firmaların yangın söndürücü tüplerinin olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca yaptığımız denetimlerde teste göndermek üzere yangın söndürücülerden numuneler alınmaktadır. İl Müdürlüğümüz bu firmalara ait denetimleri gerçekleştirmeye devam etmekte olup özelikle ihale aşamasında ve daha sonraki dönemlerde geçerli ve güncel ‘TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi’ aranması hususunda dikkatli olunması gerekmektedir.”

 

ETİKETLER : Bartın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Birol Cangi yangın tüpü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›